Hozzávalók:
- 2 kg tisztított pacal
az abaléhez: - 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 ek só
- 4-5 babérlevél
a pörkölthöz: - az előfőzött pacal
- 1 kisebb csülök
- 3 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek fűszerpaprika
- só
- 1 szem paradicsom
- 1 db paprika
- 1 db cseresznyepaprika
- 2 liter abalé
Elkészítés:
A tisztított pacalt egy fazékban bő vízben előfőzzük a vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel és a sóval. Nem kell teljesen puhára főzni, hiszen a pörköltben csülök is lesz mellette. Ha a pacal a megfelelő állagúra főtt, akkor kivesszük az abaléből, és ha egy kicsit hűlt, akkor felcsíkozzuk. A pörkölthöz a csülköt falatnyi darabokra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk.
A paprikát és a paradicsomot is megmossuk. Ha a csülkön van inas rész, azt mindenképpen tegyük bele, mert az „infacnitól” is segít, hogy jó sűrű szaftunk legyen a végére.
Ha mindent előkészítettünk, akkor ezeket berétegezzük egy megfelelő méretű fazékba. Legalulra kerül a hagyma, rá a csülök, majd újabb réteg hagyma. Ezután jön rá paprika, paradicsom, majd pacal, újabb réteg hagyma, paprika, paradicsom, végül a maradék pacal.
Teszünk bele egy cseresznyepaprikát is. Ízesítjük sóval és egy gerezd fokhagymával, felöntjük kb. két liter abalével, majd nagy lángon elkezdjük főzni. Ha felforrt, adunk hozzá egy púpos evőkanál fűszerpaprikát.
Először hab alatt, nagy lángon főzzük az ételt, majd ha a leve már szép sűrű, akkor kicsit visszavesszük a tüzet, és készre főzzük. Ha nagyon elforrná a szaftot, akkor csak apránként pótoljuk. Figyeljünk, hogy ne hígítsuk fel túlzottan.
Akkor jó a szaftunk, ha nem válik szét a folyadék, a húsokból kifővő zsiradék és a paprika. Ha úgy gondoljuk, hogy a hozzáadott paprika nem elég, a főzési idő vége felé tehetünk még hozzá.
Friss kovászos kenyérrel tálaljuk.
:
Ajánljuk még: