Hozzávalók:
Töltelék:
- 50 dkg marhahús
- 50 dkg sertéshús
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kelkáposztatorzsa
- 4-5 szál újhagyma
- 20 dkg aprított savanyú káposzta
- 2 szem kápia paprika
- 1 szál póréhagyma
- ½ zellergumó
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor
- szárított csombor ízlés szerint
- szerecsendió
- 2 ek paradicsompüré
- 3,5 ek kerek szemű rizs
- 1 ek köles
- 1 ek hajdina
- 2 ek kukoricadara
A zöldséges változathoz:
- a hozzávalók fele a hús és a kásák kivételével
- 2 ek hajdina
- 2 ek köles
- 3 ek kukoricadara
A töltéshez:
- 1 fej kelkáposzta
- 10 db savanyúkáposzta-levél
- 15 db sóban eltett szőlőlevél
- mángoldlevél, tormalevél, pak choi
- A főzéshez fűszerkórók (csombor, kapor)
Elkészítés:
Ebből a mennyiségből egy nagy fazéknyi adag lesz, melynek egyik fele hússal, a másik fele pedig hús nélkül készül. A töltésre szánt leveleket, illetve a töltelékbe kerülő zöldségeket kedvünkre variálhatjuk.
A kelkáposztafejet egyben betesszük egy nagy fazékba, forrásban lévő vízbe. Rövid ideig főzzük, majd kiszedjük a vízből, kicsit hagyjuk hűlni, majd lefejtjük a fejről a leveleket.
A töltelékhez a szalonnát apróra vágjuk, és a felét egy serpenyőben lassú tűznél kisütjük. A sárgarépát, fehérrépát, zellert lereszeljük, az újhagymát felkarikázzuk. A póréhagymát és a kápiát nagyon apróra vágjuk. Ezeknek a felét a szalonnás serpenyőbe tesszük, és a szalonnával együtt megpirítjuk. Fűszerezzük petrezselyemmel, kaporral, csomborral, illetve adhatunk hozzá házi vegyes fűszerkeveréket is. Teszünk hozzá sűrített paradicsomot, szegfűborsot, és reszelünk bele szerecsendiót.
A kelkáposzta torzsáját is felaprítjuk, azt nem kell dinsztelni, illetve a savanyú káposztából is egy nagy maréknyit felaprítunk. Ha elkészültünk, összekeverjük a ledinsztelt zöldségeket és a szalonnát a nyers zöldségekkel és a szalonna másik felével.
Ezután a keveréket elfelezzük, és az egyik feléhez hozzáadjuk a darált marha- és sertéshúst. Ekkor a kásákat is belekeverjük a megfelelő mennyiségben. Mindkét keveréket alaposan kézzel összegyúrjuk, és meg is sózzuk.
Végül betöltjük a húsos és a hús nélküli változatot is a különböző levelekbe. Hagyományosan minél kisebb töltikéket kell készíteni.
Végül egy nagy lábas alját kibéleljük a fűszerek kórójával, majd letakarjuk néhány levéllel. Ezután belesorakoztatjuk az edénybe a galuskákat, és a legfelső sort is betakarjuk a maradék levelekkel. Annyi meleg vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Ezután készre főzzük kb. 1,5 óra alatt.