Csángó galuska

Gasztro

Csángó galuska

Nyisztor Tinka receptje

Hozzávalók:

Töltelék:

  • 50 dkg marhahús
  • 50 dkg sertéshús
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kelkáposztatorzsa
  • 4-5 szál újhagyma
  • 20 dkg aprított savanyú káposzta
  • 2 szem kápia paprika
  • 1 szál póréhagyma
  • ½ zellergumó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor kapor
  • szárított csombor ízlés szerint
  • szerecsendió
  • 2 ek paradicsompüré
  • 3,5 ek kerek szemű rizs
  • 1 ek köles
  • 1 ek hajdina
  • 2 ek kukoricadara

A zöldséges változathoz:

  • a hozzávalók fele a hús és a kásák kivételével
  • 2 ek hajdina
  • 2 ek köles
  • 3 ek kukoricadara

A töltéshez:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 10 db savanyúkáposzta-levél
  • 15 db sóban eltett szőlőlevél
  • mángoldlevél, tormalevél, pak choi

 

  • A főzéshez fűszerkórók (csombor, kapor)

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Ebből a mennyiségből egy nagy fazéknyi adag lesz, melynek egyik fele hússal, a másik fele pedig hús nélkül készül. A töltésre szánt leveleket, illetve a töltelékbe kerülő zöldségeket kedvünkre variálhatjuk.

A kelkáposztafejet egyben betesszük egy nagy fazékba, forrásban lévő vízbe. Rövid ideig főzzük, majd kiszedjük a vízből, kicsit hagyjuk hűlni, majd lefejtjük a fejről a leveleket.

A töltelékhez a szalonnát apróra vágjuk, és a felét egy serpenyőben lassú tűznél kisütjük. A sárgarépát, fehérrépát, zellert lereszeljük, az újhagymát felkarikázzuk. A póréhagymát és a kápiát nagyon apróra vágjuk. Ezeknek a felét a szalonnás serpenyőbe tesszük, és a szalonnával együtt megpirítjuk. Fűszerezzük petrezselyemmel, kaporral, csomborral, illetve adhatunk hozzá házi vegyes fűszerkeveréket is. Teszünk hozzá sűrített paradicsomot, szegfűborsot, és reszelünk bele szerecsendiót.

A kelkáposzta torzsáját is felaprítjuk, azt nem kell dinsztelni, illetve a savanyú káposztából is egy nagy maréknyit felaprítunk. Ha elkészültünk, összekeverjük a ledinsztelt zöldségeket és a szalonnát a nyers zöldségekkel és a szalonna másik felével. 

Ezután a keveréket elfelezzük, és az egyik feléhez hozzáadjuk a darált marha- és sertéshúst. Ekkor a kásákat is belekeverjük a megfelelő mennyiségben. Mindkét keveréket alaposan kézzel összegyúrjuk, és meg is sózzuk.

Végül betöltjük a húsos és a hús nélküli változatot is a különböző levelekbe. Hagyományosan minél kisebb töltikéket kell készíteni.

Végül egy nagy lábas alját kibéleljük a fűszerek kórójával, majd letakarjuk néhány levéllel. Ezután belesorakoztatjuk az edénybe a galuskákat, és a legfelső sort is betakarjuk a maradék levelekkel. Annyi meleg vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Ezután készre főzzük kb. 1,5 óra alatt.

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X