Gasztro

Céklakrémleves sajtcsipsszel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (2 személyre)

  • 3 darab kicsi cékla
  • 3 dl hús-, vagy zöldségleves
  • 3-4 dkg kemény sajt
  • 1 ek natúr sajtkrém

Elkészítés

A céklákat alaposan megmossuk, de nem vágjuk le egyik végüket sem, mert akkor főzés közben kifő az értékes színanyag. Mosás után megfőzzük őket. Amikor már jó puhák, akkor zsírtalanított levessel, vagy ha az nincs, akkor vízzel alaposan krémesre turmixoljuk. Én másfél-két percig is turmixolom, mert akkor lesz igazán selymes a textúrája. Ha vízzel készítjük, akkor sóval és borssal ízesítjük a végén.

 

Turmixolás közben hozzáadunk egy evőkanálnyi zsírszegény tejfölt vagy natúr krémsajtot, amely fantasztikusan élvezetessé teszi a cékla ízét. A folyadékot mindenki ízlése szerint adagolja: van aki sűrűbben, van aki hígabban szereti a krémlevest. Én a 3 céklához ezúttal 3 dl csibeleves levét adtam. Nagyon jól megy hozzá a sajtcsipsz.

Ehhez a jó érett kemény sajtot lereszeljük, és egy szilikonos sütőpapírra diónyi kupacokat rakunk belőle. Hagyjunk távolságot a kupacokat között, mert sütés közben szétterülnek. 180 fokos sütőben pirosra sütjük az egészet. Bármilyen kemény sajt megfelelő, de a parmezánból igazán különleges csipsz készíthető. Jó hír, hogy sütés közben rengeteg zsír kiolvad a sajtból, így annyival is kevesebbet eszünk meg.

Miért a cékla?

Mert méregtelenító, gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő és vérkeringést fokozó hatása van. Kiemelkedő szerepet játszik a sav-bázis egyensúly, és a tökéletes vérnyomás kialakításában. Ezenkívül állítólag gátolja a tumorsejtek kialakulását, pl. a vastagbélben. Alacsony kalóriatartalom mellett magas a rosttartalma, valamint a vitamin és ásványi anyag tartalma is.