Hozzávalók
- 50 dkg sütni való burgonya
- kb. 20-40 dkg liszt
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 2 marék házi zsemlemorzsa
- 3 dkg vaj
- só
A tálaláshoz:
- tejföl
Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és finomra áttörjük. Ezután hagyjuk hűlni.
Ha már nem meleg, a liszttel és egy kiskanálnyi sóval együtt tésztát gyúrunk belőle. A liszt mennyisége attól függ, mennyit vesz fel a burgonya, lehetséges, hogy még adnunk kell hozzá. A végeredmény legyen egy puha, de ne ragacsos tészta. Könnyen kezelhető, rugalmas állagot kell elérnünk. Ha elkészültünk, szakítsunk le a tésztából tojásnyi darabokat. Sodorjuk ki mindegyiket ujjnyi vastag pálcikaformára, majd szabdaljuk fel ezeket kb. 4 cm-es darabokra. Mindegyik kis tésztadarabot sodorjuk meg óvatos, ám határozott mozdulattal.
Ha elkészültünk, forraljunk sós vizet egy nagyobb fazékban, és 5-6 perc alatt főzzük ki a tésztákat. Amint újra felforrt a víz, vegyük vissza alatta a hőt, nehogy az erős bugyogás szétfőzze a sodrott tésztákat, először ugyanis nagyon megpuhulnak a vízben, de mire megfőnek, kellemesen ruganyossá válnak.

Közben aprítsuk fel a szalonnát, süssük ki a zsírját egy nagyobb serpenyőben, a pörcöket pedig vegyük ki belőle. Erre a forró, kisütött zsírra szedjük ki a megfőtt, lecsepegtetett tésztát, és süssük ropogós pirosra.
Végül a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk a vajon, belekeverjük a szalonnapörcöt és összeforgatjuk a pirosra sült tésztával. Tejföllel tálaljuk.
Ajánljuk még: