Hozzávalók
- 60 dkg szikkadt kalács
- 30 dkg olvasztott vaj
- 3-4 ek. zabpehely
- 4 dl málnalekvár
- 3 dl zsíros tejszín
- 8 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- ½ vaníliarúd
Az öntethez:
- 3 dl zsíros tejszín
- 3 dl zsíros tej
- 10 dkg cukor
- 8 tojássárgája
- ½ vaníliarúd
Elkészítés
A kalácsot felszeleteljük. Egy magas falú, hosszúkás jénai tálat vagy tepsit kivajazunk. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
A vaníliarúd felét kikaparjuk, és elkeverjük a nyolc tojássárgájával és a 10 dkg cukorral. 3 dl tejszínnel összedolgozzuk. Egy csipet sót is teszünk hozzá. Ezután elkezdjük rétegezni az összetevőket. A jénai aljába kalács kerül, ezt megkenjük gazdagon málnalekvárral, majd meglocsoljuk a vaníliakrémmel. A kezünkkel alaposan megnyomkodjuk, hogy a kalácsot alaposan át tudja járni a krém és a lekvár. Olvasztott vajjal is meglocsoljuk. Ezután tovább folytatjuk a rétegezést. Alaposan áztassunk el minden réteg kalácsot, úgy lesz a végeredmény igazán szaftos.
A végén az utolsó réteg kalácsra is kerüljön lekvár és krém, majd jó alaposan nyomkodjuk meg. Végül megszórjuk zabpehellyel, és betesszük a sütőbe.
Amíg sül, elkészítjük a vaníliaöntetet. A tejet és a tejszínt felforrósítjuk. A tojássárgáját kikeverjük a maradék vaníliával és a cukorral. Egy csipet sót is adunk hozzá. Ha a tej-tejszín eléri a forráspontot, rákanalazunk a sárgájára egy adagot, elkeverjük, majd vissza is öntjük. Addig főzzük, míg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és egy lehűtött tálba átöntjük.
Hagyjuk kihűlni. Ha a kalácspuding elkészült, azt is pihentetjük, majd langyosan tálaljuk. Másnap, hidegen is nagyon finom.