Bread and butter pudding

Gasztro

Bread and butter pudding

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók

  • 60 dkg szikkadt kalács
  • 30 dkg olvasztott vaj
  • 3-4 ek. zabpehely
  • 4 dl málnalekvár
  • 3 dl zsíros tejszín
  • 8 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • ½ vaníliarúd

Az öntethez:

  • 3 dl zsíros tejszín
  • 3 dl zsíros tej
  • 10 dkg cukor
  • 8 tojássárgája
  • ½ vaníliarúd

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A kalácsot felszeleteljük. Egy magas falú, hosszúkás jénai tálat vagy tepsit kivajazunk. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.

A vaníliarúd felét kikaparjuk, és elkeverjük a nyolc tojássárgájával és a 10 dkg cukorral. 3 dl tejszínnel összedolgozzuk. Egy csipet sót is teszünk hozzá. Ezután elkezdjük rétegezni az összetevőket. A jénai aljába kalács kerül, ezt megkenjük gazdagon málnalekvárral, majd meglocsoljuk a vaníliakrémmel. A kezünkkel alaposan megnyomkodjuk, hogy a kalácsot alaposan át tudja járni a krém és a lekvár. Olvasztott vajjal is meglocsoljuk. Ezután tovább folytatjuk a rétegezést. Alaposan áztassunk el minden réteg kalácsot, úgy lesz a végeredmény igazán szaftos.

A végén az utolsó réteg kalácsra is kerüljön lekvár és krém, majd jó alaposan nyomkodjuk meg. Végül megszórjuk zabpehellyel, és betesszük a sütőbe.

Amíg sül, elkészítjük a vaníliaöntetet. A tejet és a tejszínt felforrósítjuk. A tojássárgáját kikeverjük a maradék vaníliával és a cukorral. Egy csipet sót is adunk hozzá. Ha a tej-tejszín eléri a forráspontot, rákanalazunk a sárgájára egy adagot, elkeverjük, majd vissza is öntjük. Addig főzzük, míg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és egy lehűtött tálba átöntjük.

Hagyjuk kihűlni. Ha a kalácspuding elkészült, azt is pihentetjük, majd langyosan tálaljuk. Másnap, hidegen is nagyon finom.