Borsos kenyérke

Gasztro

Borsos kenyérke

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 10 dkg dió
  • 10 dkg törökmogyoró
  • 10 dkg mandula
  • 15 dkg méz
  • 1 narancs héja
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg kakaópor
  • 1 kk bors
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 csipet szegfűszeg

 

Tovább olvasok

Elkészítés: 

A magvakat száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha már intenzíven érezzük az illatukat, átöntjük őket egy másik edénybe, és hagyjuk kihűlni. A narancsot meghámozzuk, majd feltesszük főni 1 dl vízben, melyhez 10 dkg cukrot adtunk. Ha a szirup visszaforrt, lehúzzuk a tűzről, és leszűrjük a narancshéjat. Kisebb darabokra felvágjuk, ha már nem túl forró. 

Ezután a pirított magvakat és a narancshéjat elkeverjük a sziruppal, adunk hozzá mézet, kakaót, fűszereket, illetve reszelt csokoládét. Végül összegyúrjuk a liszttel. Ragacsos, sűrű masszát kapunk. Vágjuk ketté, és formázzunk belőle két kis hosszúkás cipót.

borsos-kenyerke-recept-borbas-marcsi

 

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, majd 170 °C-on körülbelül 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha a belseje még szaftos marad.  

A recept a Smeg támogatásával készült.

Ajánljuk még:

Tökravioli levendulás vajjal

Tökből sosem elég? Az ősz eme édes, ragyogó kincse annyi mindenbe belekívánkozik. Mivel a levendula nálunk megunhatatlan, olykor e két szín ötvöződik: a sárgás narancs és a liláskék. Egy komplementer őrület, egy elképesztő ízvarázslat? Ki kell próbálni, mert a chili meg a fokhagyma, a forró vajon sistergős levendulával elképesztő messzeségekbe röpít. Tök- és levendularajongóknak egyszerűen kötelező fogás, próbáljátok csak ki!