Hozzávalók:
- 10 dkg dió
- 10 dkg törökmogyoró
- 10 dkg mandula
- 15 dkg méz
- 1 narancs héja
- 10 dkg cukor
- 1 dl víz
- 10 dkg étcsokoládé
- 12 dkg liszt
- 8 dkg kakaópor
- 1 kk bors
- 1 kk fahéj
- 1 kk szerecsendió
- 1 csipet szegfűszeg
Elkészítés:
A magvakat száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha már intenzíven érezzük az illatukat, átöntjük őket egy másik edénybe, és hagyjuk kihűlni. A narancsot meghámozzuk, majd feltesszük főni 1 dl vízben, melyhez 10 dkg cukrot adtunk. Ha a szirup visszaforrt, lehúzzuk a tűzről, és leszűrjük a narancshéjat. Kisebb darabokra felvágjuk, ha már nem túl forró.
Ezután a pirított magvakat és a narancshéjat elkeverjük a sziruppal, adunk hozzá mézet, kakaót, fűszereket, illetve reszelt csokoládét. Végül összegyúrjuk a liszttel. Ragacsos, sűrű masszát kapunk. Vágjuk ketté, és formázzunk belőle két kis hosszúkás cipót.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, majd 170 °C-on körülbelül 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha a belseje még szaftos marad.