Borsófőzelék rántott karfiollal

Gasztro

Borsófőzelék rántott karfiollal

Borsófőzelék rántott karfiollal, ahogy Borbás Marcsi készíti.

Hozzávalók

Borsófőzelék:

  • 50 dkg zsenge zöldborsó
  • 2 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 1 csokor petrezselyem

A rántáshoz:

  • 2 dkg vaj
  • 1 ek liszt

Rántott karfiol:

  • 1 fej karfiol
  • 3 db tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 20 dkg liszt
  • a sütéshez olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A karfiolt rózsáira szedjük, és folyó víz alatt alaposan átmossuk. Forró, sós vízben addig főzzük, míg a kés már belemegy a külsejébe, de a közepében még megakad. Ezután kiszedjük a rózsákat a vízből, és hagyjuk hűlni. Ha már nem forró, akkor alaposan megsózzuk, és a szokásos módon panírozzuk a karfiolt. Figyeljünk, hogy liszt ne kerüljön a rózsák belsejébe. Vékonyan panírozzuk, majd közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.

A főzelékhez a petrezselymet felaprítjuk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd adunk hozzá egy kanálnyi lisztet. Aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a petrezselymet. Gyorsan átforgatjuk, majd felöntjük a tej és tejszín keverékével, és a borsót is beletesszük. Megsózzuk, ízesítjük a cukorral, majd készre főzzük. Figyeljünk, hogy ne főzzük túl, hiszen a zsenge borsó nagyon gyorsan elkészül! Ha nagyon besűrűsödne, adjunk még hozzá egy kis tejet.

Te is imádod a főzelékeket? Nézd meg a sóska-, spenót- és mángoldfőzelék receptjét

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.