Hozzávalók
Borsófőzelék:
- 50 dkg zsenge zöldborsó
- 2 dl tejszín
- 3 dl tej
- só
- 1 ek cukor
- 1 csokor petrezselyem
A rántáshoz:
- 2 dkg vaj
- 1 ek liszt
Rántott karfiol:
- 1 fej karfiol
- 3 db tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 20 dkg liszt
- só
- a sütéshez olaj
Elkészítés
A karfiolt rózsáira szedjük, és folyó víz alatt alaposan átmossuk. Forró, sós vízben addig főzzük, míg a kés már belemegy a külsejébe, de a közepében még megakad. Ezután kiszedjük a rózsákat a vízből, és hagyjuk hűlni. Ha már nem forró, akkor alaposan megsózzuk, és a szokásos módon panírozzuk a karfiolt. Figyeljünk, hogy liszt ne kerüljön a rózsák belsejébe. Vékonyan panírozzuk, majd közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.
A főzelékhez a petrezselymet felaprítjuk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd adunk hozzá egy kanálnyi lisztet. Aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a petrezselymet. Gyorsan átforgatjuk, majd felöntjük a tej és tejszín keverékével, és a borsót is beletesszük. Megsózzuk, ízesítjük a cukorral, majd készre főzzük. Figyeljünk, hogy ne főzzük túl, hiszen a zsenge borsó nagyon gyorsan elkészül! Ha nagyon besűrűsödne, adjunk még hozzá egy kis tejet.
Te is imádod a főzelékeket? Nézd meg a sóska-, spenót- és mángoldfőzelék receptjét!
Ajánljuk még: