Borkorcsolyák – akár forralt bor mellé

Gasztro

Borkorcsolyák – akár forralt bor mellé

Jobban csúszik a korty, kevésbé száll a fejünkbe a bor: ebben segít a borkorcsolya. Ha összehangoljuk a bort és a hozzávaló falat ízét, akár különleges gasztronómiai élménnyé válhat egy egyszerű finomság isis. Kipróbált, borhoz jó falatok – természetesen borajánlóval!

Szalonnás masni

Hozzávalók

  • 1 csomag (40 dkg) fagyasztott leveles tészta
  • 15 szelet bacon
  • 1 tojás                                            
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só                                                                                                                              
borkorcsolya - receptek bor mellé

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A felengedett leveles tésztát félbevágjuk, majd mindkét darabot 3 mm vastagra nyújtjuk. Az egyik lapra ráfektetjük a szalonnaszeleteket, beborítjuk a másik tésztalappal. Nyújtófával kissé összenyomjuk, majd éles késsel kétujjnyi széles és kb. 10 cm hosszú darabokra vágjuk. A tésztacsíkokat megcsavarjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Felvert, enyhén sózott tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük, és forró sütőbe téve 220°C-on 8-10 perc alatt pirosra sütjük. 

Egyik kedvencem, a pécsi cirfandli remekül illik hozzá, de egy szép villányi rozéval vagy belőle készült forralt borral sem utolsó párosítás!

Babos pogácsa

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg szárazbab
  • 15 dkg libazsír (vagy vaj)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál só
  • kevés őrölt bors
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • a lekenéshez: 1 tojássárgája
borkorcsolya - receptek bor mellé

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A babot előző este beáztatjuk, majd bő, sós vízben puhára főzzük. A langyosra hűlt babot húsdarálón finomra ledaráljuk. A babpéphez hozzáadjuk a puha libazsírt, a tejfölt, az élesztőt meg egy maréknyi lisztet, jól összekeverjük és egy fél órán át pihentetjük. Azután megsózzuk, kevés őrölt borssal fűszerezzük, beleütjük az egész tojást és a többi liszttel együtt rugalmas tésztává dolgozzuk össze. Letakarva újabb fél órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán másfél cm vastagra nyújtjuk. Kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket bevagdossuk, felvert tojássárgájával lekenjük és előmelegített sütőben 200 °C-on 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Megszólalásig hasonlít zamatában a tepertős pogácsára.

Remekül illik keleties fűszerekkel bolondított, vörösborból készült forralt borhoz, de tökéletes egy soproni kékfrankos mellé is!

Sonkás kuglóf

Hozzávalók

  • 40 dkg főtt, füstölt sonka (vagy tarja, maradék is lehet)
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 15 dkg vaj
  • 60 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg durvára vágott mogyoró
  • 2-3 ágacska rozmaring
  • a forma kikenéséhez vaj
borkorcsolya - receptek bor mellé

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A füstölt sonkát apró kockára vágjuk, majd a vaj felét felforrósítjuk, és a sonkakockákat megsütjük, kihűtjük. Az élesztőt 4 dl langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, a lisztből egy maréknyit és megfuttatjuk. A többi lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat, a megolvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozzuk. A végén a mogyoró felét, a felaprított rozmaringot és a sonkát is beledagasztjuk. Letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. A kuglófformát vastagon kivajazzuk, mogyoróval meghintjük, a megkelt tésztát beletöltjük. További 15 percnyi kelesztés után előmelegített sütőben 200 fokon 45-50 perc alatt megsütjük.

Móri félszáraz ezerjó, szekszárdi chardonnay, vagy egy szép pannonhalmi rajnai rizling? Bármelyikkel kellemes kettős.

Borhoz jó burgonyatorta

Hozzávalók

  • 20 dkg vaj
  • kakukkfű
  • 2 tojássárgája
  • 30 dkg liszt
  • a töltelékhez: 60 dkg burgonya
  • 5 dkg aszalt paradicsom
  • 2 szál újhagyma
  • 4 dkg vaj
  • őrölt bors
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tej
  • 5 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 evőkanál olívaolaj
borkorcsolya - receptek bor mellé

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés 

A tésztához a kakukkfüvet apróra vagdaljuk, a puha vajba szórjuk. Megsózzuk, majd a tojássárgákkal és 2 evőkanálnyi vízzel összekeverjük. Apránként beledolgozzuk a lisztet, majd a tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél órán át pihenni. Eközben a burgonyát héjában megfőzzük, majd még melegen meghámozzuk. Az aszalt paradicsomot az olajtól lecsöpögtetjük, és az újhagymával együtt apróra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, beletesszük a paradicsomot, a hagymát és 3-4 percig sütjük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd, ha kihűlt, az áttört túróval, a tejjel és a felvert tojássokkal elkeverjük. A tésztát kinyújtjuk és egy kb. 28 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk vele. Előmelegített sütőben és 190 fokon 25 percig sütjük. A sütőből kivéve rásimítjuk a túrós masszát, elrendezzük rajta a felszeletelt burgonyát és további 30 percre visszatoljuk a sütőbe. A tortát forrón tálaljuk és olívaolajjal összeturmixolt petrezselyemlevéllel megöntözzük.

Egy hozzá kínált balatonfelvidéki olaszrizlinggel nem lőhetünk mellé!

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még: