Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 5 db egész tojás
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál porcukor
- csipet só
A töltelékhez:
- kb. 30 dkg birsalma
- cukor
- zölddió-lekvár
- kekszmorzsa
- vaj
Elkészítés
Kezdésnek a tésztát készítjük el. Ehhez a lisztet a tojásokkal, az olíva olajjal, a porcukorral és a csipet sóval kidolgozzuk, majd hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A birsalmákat megpucoljuk, a magházaikat kivágjuk és citromos vízben puhára főzzük a gyümölcsöt. Leszűrjük, majd ízlés szerint megcukrozzuk és botmixerrel pépesítjük, de nem szükséges tökéletesen egyneműre keverni, maradhat enyhén darabos. Hozzáadjuk a zölddió-lekvárt. Hűtőbe tesszük, mert a hűtéstől krémesebb lesz az állaga, ami a töltésnél fontos lesz majd.
Ekkor visszatérünk a tésztához. Egy lisztezett deszkán nyújtófával (vagy géppel) körülbelül 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd vékonyan megkenjük felvert tojással, végül elkezdjük megtölteni. Ehhez széles csíkokra vágjuk, majd egy kiskanál pürét ráhelyezünk az egyik tésztacsíkra, majdnem a legszélére. Ekkor a csücskét megfogjuk, áthajtjuk a tölteléken, háromszögre, levágjuk a rövidebb oldalánál, és a széleit jól lenyomkodjuk. Folyamatosan haladunk végig a csíkon, egyesével készítve a derelyéket.
Ha kész a formázás, bő forrásban lévő vízben kifőzzük.
Darált, kevés vajon pirított édes keksz morzsába forgatjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.
Ajánljuk még: