Birsalmával és zölddió-lekvárral töltött barátfüle

Gasztro

Birsalmával és zölddió-lekvárral töltött barátfüle

Különleges diós fogás!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 db egész tojás
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • kb. 30 dkg birsalma
  • cukor
  • zölddió-lekvár
  • kekszmorzsa
  • vaj

 

Elkészítés

Kezdésnek a tésztát készítjük el. Ehhez a lisztet a tojásokkal, az olíva olajjal, a porcukorral és a csipet sóval kidolgozzuk, majd hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A birsalmákat megpucoljuk, a magházaikat kivágjuk és citromos vízben puhára főzzük a gyümölcsöt. Leszűrjük, majd ízlés szerint megcukrozzuk és botmixerrel pépesítjük, de nem szükséges tökéletesen egyneműre keverni, maradhat enyhén darabos. Hozzáadjuk a zölddió-lekvárt. Hűtőbe tesszük, mert a hűtéstől krémesebb lesz az állaga, ami a töltésnél fontos lesz majd.

Ekkor visszatérünk a tésztához. Egy lisztezett deszkán nyújtófával (vagy géppel) körülbelül 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd vékonyan megkenjük felvert tojással, végül elkezdjük megtölteni. Ehhez széles csíkokra vágjuk, majd egy kiskanál pürét ráhelyezünk az egyik tésztacsíkra, majdnem a legszélére. Ekkor a csücskét megfogjuk, áthajtjuk a tölteléken, háromszögre, levágjuk a rövidebb oldalánál, és a széleit jól lenyomkodjuk. Folyamatosan haladunk végig a csíkon, egyesével készítve a derelyéket.

Ha kész a formázás, bő forrásban lévő vízben kifőzzük.

Darált, kevés vajon pirított édes keksz morzsába forgatjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.