Gasztro

Birsalmás-túrós rácsos

A rácsos süti gyermekként mindig ámulatba ejtett, jó hír, hogy egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni, mint ahogy ránézésre tűnik. 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • kevés langyos tej (2-3 dl), amennyit a tészta felvesz
  • csipet só

Töltelék:

  • ½ kg túró
  • reszelt citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • cukor, ízlés szerint
  • 30 dkg birsalmalekvár

Elkészítés

Az élesztőt egy csipet cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A vajat a 2 evőkanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, a lisztet, a felfuttatott élesztőt, és folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet, annyit amennyit a tészta felvesz. Amikor a tészta összeállt, lisztezett deszkára borítjuk és könnyedén kigyúrjuk. Letakarva pihentetjük egy kicsit, majd két egyenlő részre osztjuk. (Előző este is elkészíthetjük, akkor letakarva hagyjuk egy éjszakát a hűtőszekrényben.)

A tészta egyik felét tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük, majd megkenjük a birsalmalekvárral. Ha nem kemény a lekvárunk, akkor szórjunk egy kis grízt a tésztára mielőtt rákennénk a lekvárt, hogy a nedvességet felszívja. A túróhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint a citromhéjat és összekeverjük, majd egyenletesen rákenjük a birsalmalekvár tetejére.

A tészta megmaradt részéből ceruza vastagságú rudakat sodrunk és berácsozzuk velük a sütemény tetejét. Megkenjük tojásfehérjével, és előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt megsütjük. Amikor már szép rózsaszínűre pirult a teteje, akkor el is készült.

A túró és birsalmalekvár helyett mással is lehet a tésztát tölteni: dióval, mákkal, sütőtökkel vagy gyümölccsel.

 

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.