Kajszis nosztalgia
Hozzávalók
- 8 érett sárgabarack
- 5 dl tej
- 10 dkg mazsola
- 1 tojássárgája
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál cukor
- 50 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 1 tojás
Kajszis nosztalgia – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
2,5 dl tejet a pudingporral és 2 evőkanál cukorral elkeverünk, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tojássárgáját és hűlni hagyjuk. A lisztet, a cukrot egy mély tálba szórjuk, majd a 7,5 dkg vajjal, a maradék tejjel, az élesztővel, és az egész tojással megdagasztjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 30–45 cm-es lappá nyújtjuk. A maradék vajat megolvasztva a tésztára kenjük, és a mazsolával meghintjük. A tésztát fölcsavarjuk, majd 16 szeletre vágjuk és a szeleteket egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A közepükre merőkanállal kis mélyedést készítünk, a vaníliás pudinggal megtöltjük és 1–1 fél barackot helyezünk rá a magházzal lefelé. Előmelegített sütőben 200 ºC-on 30–35 perc alatt megsütjük.
Barackos pite
Hozzávalók
- 16 dkg vaj
- 30 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 5 tojás
- 30 dkg rétesliszt
- 1 kg sárgabarack
Elkészítés
A vajat a porcukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a réteslisztet, a sütőport, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát egy közepes nagyságú, kivajazott tepsibe simítjuk. A kimagozott, negyedekbe vágott barackot egyenletes elosztjuk a tetején és előmelegített sütőben 180 C-on 25-30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Barackos pite – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Mályvarózsás kajszibarack-saláta
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 60 dkg kajszibarack
- 1 citrom
- 4 evőkanál méz
- 1 marék mályvarózsaszirom
Elkészítés
A kajszibarackot kimagozzuk, húsát feldaraboljuk. Meglocsoljuk mézzel és citromlével, összekeverjük, majd lefedve legalább egy órán át hűvös helyen érleljük. Tálalás előtt közékeverjük a mályvarózsaszirmokat.
Ajánljuk még: