Barackálmok – crescendo

Gasztro

Barackálmok – crescendo

Három finomság barackkal, három nehézségi fokkal. Az egyik némi konyhai gyakorlatot és időt igényel, ám az eredmény, a krémes-barackos, puhán ropogós megér minden fáradságot! A másik vaníliaillatú, egyszerűen összekeverős, tepsibe öntős. A harmadik egy saláta barackból, mályvarózsából. Gyerekjáték elkészíteni, a látvány és az íze verhetetlen!

Kajszis nosztalgia

Hozzávalók

  • 8 érett sárgabarack
  • 5 dl tej
  • 10 dkg mazsola
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás

 

Tovább olvasok

Kajszis nosztalgia – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

2,5 dl tejet a pudingporral és 2 evőkanál cukorral elkeverünk, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tojássárgáját és hűlni hagyjuk. A lisztet, a cukrot egy mély tálba szórjuk, majd a 7,5 dkg vajjal, a maradék tejjel, az élesztővel, és az egész tojással megdagasztjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 30–45 cm-es lappá nyújtjuk. A maradék vajat megolvasztva a tésztára kenjük, és a mazsolával meghintjük.  A tésztát fölcsavarjuk, majd 16 szeletre vágjuk és a szeleteket egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A közepükre merőkanállal kis mélyedést készítünk, a vaníliás pudinggal megtöltjük és 1–1 fél barackot helyezünk rá a magházzal lefelé. Előmelegített sütőben 200 ºC-on 30–35 perc alatt megsütjük.

Barackos pite

Hozzávalók

  • 16 dkg vaj
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 tojás
  • 30 dkg rétesliszt
  • 1 kg sárgabarack

Elkészítés

A vajat a porcukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a réteslisztet, a sütőport, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát egy közepes nagyságú, kivajazott tepsibe simítjuk. A kimagozott, negyedekbe vágott barackot egyenletes elosztjuk a tetején és előmelegített sütőben 180 C-on 25-30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

Barackos pite – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Mályvarózsás kajszibarack-saláta

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 60 dkg kajszibarack
  • 1 citrom
  • 4 evőkanál méz
  • 1 marék mályvarózsaszirom

Elkészítés

A kajszibarackot kimagozzuk, húsát feldaraboljuk. Meglocsoljuk mézzel és citromlével, összekeverjük, majd lefedve legalább egy órán át hűvös helyen érleljük. Tálalás előtt közékeverjük a mályvarózsaszirmokat.

 

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!