Bableves krumpligombóccal

Gasztro

Bableves krumpligombóccal

Klasszikus és finom, takarékos és laktató.

 Hozzávalók:

  • 20 dkg tarkabab
  • 15 dkg szalonna
  • 15 dkg szárazkolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db babérlevél
  • őrölt fűszerpaprika

 A krumpligombóchoz:

  • 25 dkg krumpli
  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
Tovább olvasok

Elkészítés:

A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonnát kis kockákra daraboljuk. A zöldségeket kockára vágjuk. Egy nagyobb lábosban felforrósítunk 3 evőkanál olajat, megpirítjuk rajta a szalonnát, rátesszük a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát. Felengedjük 1,5 lilter vízzel és felforrósítjuk. A babot leszűrjük, és azt is a lébe tesszük. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1 órán át. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a zöldségeket, a babérlevelet. Ilyenkor érdemes megkóstolni, és ha szükséges, sót tenni hozzá, illetve pótolni az elpárolgott vizet. Ha már puha a bab, beletesszük a levesbe a karikára szeletelt kolbászt, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a gombócokat. Pár percig még főzzük.

A krumpligombóchoz a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a tojással, liszttel. Sóval ízesítjük, és rúd formájúra hengereljük, amelyből késsel 1 centi széles csíkokat vágunk, és vízben kifőzzük.

Ajánljuk még:

Nyolc körtés recept: szevasz körte, szevasz ősz!

Október közepéig valamelyik körtefajta még biztosan érik és szedhető. Azért szeretjük ezt a gyümölcsöt, mert nagyon jól illik húsokhoz is, de természetesen pompás fahéjas-körtés desszertekkel is lehet az őszre hangolódni. Érdemes készülni a fűszerekkel: szegfűszeggel, gyömbérrel, kardamommal, vaníliával, dióval...

 
X
Már követem az oldalt