Az igazi kakaós gombóc

Gasztro

Az igazi kakaós gombóc

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 4 ek natúr kakaópor
  • 4 ek porcukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

Tovább olvasok

A főtt burgonyát hagyjuk kihűlni, majd pürésítjük. Fontos, hogy ne legyenek benne nagy darabok, egynemű, finom masszát kell kapnunk. Ehhez adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd alaposan összedolgozzuk.  Ha a tészta összeállt, borítsuk lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. Ezután vágjuk egyenlő nagyságú (6-7 cm-es) négyzetekre. A kakaós töltelék sokkal finomabb, ha a porcukron kívül vajjal is lágyítjuk. Amikor kicsit pikánsabb töltelékre vágyunk, a kakaót szilvalekvárral keverjük ki. Ebből a keverékből teszünk kb. egy teáskanálnyit a négyzetekre. Ezután gombócokká formáljuk őket, vigyázva, hogy sehol se tudjon főzés közben kifolyni a töltelék. A négyzetek oldalánál leeső tésztácskákból sodorjunk nudlikat, és azokat is főzzük ki. A lobogó vízbe lehetőleg egyszerre és óvatosan tegyük be a gombócokat. Ne kevergessük, és ha feldobja őket a víz, akkor szűrjük le. Soha ne mossuk le a főtt gombócokat, mert akkor nem ragad rá a kenyérmorzsa!

Amíg megfő a gombóc, elkészítjük a kérget. Egy több napos, szikkadt kenyér belsejét az ujjaink végével kikapargatunk. (Nem kell túl apróra, hogy jó ropogós legyen.) Ezt egy serpenyőben 1-2 kanálnyi olajon vagy vajon aranybarnára pirítjuk. Még finomabb lesz, ha vágott diót vagy mandulát keverünk közé. Amikor megpirult, megszórjuk 1-2 kanálnyi cukorral, összekeverjük, és forrón beleforgatjuk a frissen leszűrt szintén forró gombócokat.  Még finomabb, ha adunk mellé lekvárt.

Ajánljuk még:

Ételek, amiknek jól áll a majonéz: 8 fogást ajánlunk

A majonéz nem bonyolult alapanyag, de annál jobb: tojás és olaj adja az alapját, de ízesíthetjük citrommal, tárkonnyal, tormával és még annyi minden mással! Aztán finom falatokra tehetjük, hogy mesteri párosítások révén jobbnál jobb ízkombinációkat alkossunk!

 

Már követem az oldalt

X