Hozzávalók
- 50 dkg burgonya
- 25 dkg liszt
- 1 tk só
- 4 ek natúr kakaópor
- 4 ek porcukor
- 5 dkg vaj
Elkészítés
A főtt burgonyát hagyjuk kihűlni, majd pürésítjük. Fontos, hogy ne legyenek benne nagy darabok, egynemű, finom masszát kell kapnunk. Ehhez adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd alaposan összedolgozzuk. Ha a tészta összeállt, borítsuk lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. Ezután vágjuk egyenlő nagyságú (6-7 cm-es) négyzetekre. A kakaós töltelék sokkal finomabb, ha a porcukron kívül vajjal is lágyítjuk. Amikor kicsit pikánsabb töltelékre vágyunk, a kakaót szilvalekvárral keverjük ki. Ebből a keverékből teszünk kb. egy teáskanálnyit a négyzetekre.
Ezután gombócokká formáljuk őket, vigyázva, hogy sehol se tudjon főzés közben kifolyni a töltelék. A négyzetek oldalánál leeső tésztácskákból sodorjunk nudlikat, és azokat is főzzük ki. A lobogó vízbe lehetőleg egyszerre és óvatosan tegyük be a gombócokat. Ne kevergessük, és ha feldobja őket a víz, akkor szűrjük le. Soha ne mossuk le a főtt gombócokat, mert akkor nem ragad rá a kenyérmorzsa!
Amíg megfő a gombóc, elkészítjük a kérget. Egy több napos, szikkadt kenyér belsejét az ujjaink végével kikapargatunk. (Nem kell túl apróra, hogy jó ropogós legyen.) Ezt egy serpenyőben 1-2 kanálnyi olajon vagy vajon aranybarnára pirítjuk. Még finomabb lesz, ha vágott diót vagy mandulát keverünk közé. Amikor megpirult, megszórjuk 1-2 kanálnyi cukorral, összekeverjük, és forrón beleforgatjuk a frissen leszűrt szintén forró gombócokat. Még finomabb, ha adunk mellé lekvárt.
Ajánljuk még: