Az igazi kakaós gombóc

Gasztro

Az igazi kakaós gombóc

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 4 ek natúr kakaópor
  • 4 ek porcukor
  • 5 dkg vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A főtt burgonyát hagyjuk kihűlni, majd pürésítjük. Fontos, hogy ne legyenek benne nagy darabok, egynemű, finom masszát kell kapnunk. Ehhez adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd alaposan összedolgozzuk.  Ha a tészta összeállt, borítsuk lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. Ezután vágjuk egyenlő nagyságú (6-7 cm-es) négyzetekre. A kakaós töltelék sokkal finomabb, ha a porcukron kívül vajjal is lágyítjuk. Amikor kicsit pikánsabb töltelékre vágyunk, a kakaót szilvalekvárral keverjük ki. Ebből a keverékből teszünk kb. egy teáskanálnyit a négyzetekre.

Ezután gombócokká formáljuk őket, vigyázva, hogy sehol se tudjon főzés közben kifolyni a töltelék. A négyzetek oldalánál leeső tésztácskákból sodorjunk nudlikat, és azokat is főzzük ki. A lobogó vízbe lehetőleg egyszerre és óvatosan tegyük be a gombócokat. Ne kevergessük, és ha feldobja őket a víz, akkor szűrjük le. Soha ne mossuk le a főtt gombócokat, mert akkor nem ragad rá a kenyérmorzsa!

Amíg megfő a gombóc, elkészítjük a kérget. Egy több napos, szikkadt kenyér belsejét az ujjaink végével kikapargatunk. (Nem kell túl apróra, hogy jó ropogós legyen.) Ezt egy serpenyőben 1-2 kanálnyi olajon vagy vajon aranybarnára pirítjuk. Még finomabb lesz, ha vágott diót vagy mandulát keverünk közé. Amikor megpirult, megszórjuk 1-2 kanálnyi cukorral, összekeverjük, és forrón beleforgatjuk a frissen leszűrt szintén forró gombócokat.  Még finomabb, ha adunk mellé lekvárt.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.