Az igazi császármorzsa

Gasztro

Az igazi császármorzsa

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 10 dkg búzadara
  • 1 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 citrom héja

 

  • 3 tojássárgája
  • 12 dkg porcukor

 

  • 3 tojásfehérje

 

  • A sütéshez 6-7 dkg vaj
  • A tálaláshoz porcukor és sárgabaracklekvár

Elkészítés:

Elsőként a búzadarát, a lisztet, a tejet és a citrom héját alaposan elkeverjük egymással. Ezután hagyjuk legalább egy órán át pihenni, hogy a búzadara jól meg tudja szívni magát a tejjel. Ha letelt az egy óra, akkor a tojásokat kettéválasztjuk, és a tojássárgákat krémesre keverjük a cukorral. Ezután óvatosan elkeverjük a búzadarával.

Végül a fehérjéket habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk azt is a búzadarás-tojássárgájás masszába. Ezután egy nagyobb serpenyőben vajat olvasztunk, és beleöntjük az egész masszát. Folyamatosan kevergetjük, hiszen a búzadara miatt könnyen leég.

Kb. 15-20 perc alatt készül el, addigra morzsalékosra esik szét. Ekkor ízlés szerint fejezhetjük be a műveletet. Hagyhatjuk nagyobb, puhább darabokban a tésztát, de ha tovább sütjük, akkor egyre jobban megpirul, és egyre kisebbek lesznek a morzsáink.

Végül porcukorral és baracklekvárral tálaljuk. Ebből a mennyiségből két nagy adag lesz.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.