Burgonyás tekercs
Hozzávalók
- 50 dkg főtt, áttört burgonya
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- só
Tálaláshoz:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír
Elkészítés
A főtt, áttört burgonyát a liszttel, a tojással és kevés sóval összegyúrjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megszórjuk a vajon aranybarnára pirított zsemlemorzsával, és mint a rétest szokás, szorosan felgöngyöljük. Zsírral megkent, tiszta konyharuhára fektetjük és szorosan bekötözzük. Forrásban lévő vízbe tesszük és fedő alatt, lassan gyöngyözve 30-35 percig főzzük. Ezalatt a zsíron szépen megpirítjuk a felkarikázott hagymát. A burgonyás tekercset a kendőből kibontva, a hagymás zsírral leöntve tálra tesszük. Felszeletelve kínáljuk, savanyúság kíséretében.
Böjtös burgonyás tekercs – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Zabpelyhes-spenótos rakottas
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 40 dkg spenót
- 40 dkg túró
- 4 tojás
- 2 dl tejszín
- 8 dkg reszelt parmezán sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
- 10 dkg zabpehely
- 6 dkg vaj
Elkészítés
A spenótot megtisztítjuk, majd forrásban lévő vízzel leforrázzuk és lecsepegtetjük. A túrót a felvert tojásokkal, a parmezán sajttal meg a tejszínnel elkeverjük, sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Végül hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és 2 evőkanálnyi zabpelyhet. Egy tűzálló tálat vajjal vastagon kikenünk és az alját meg az oldalát is behintjük zabpehellyel. A túrós masszát a spenótlevelekkel rétegezve belesimítjuk úgy, hogy alulra és felülre is a túrós keverék kerüljön. Rászórjuk a maradék zabpelyhet és a tálat előmelegített sütőbe tesszük. 190 C-on 25-30 perc alatt megsütjük.
Széna-szalma tészta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Széna-szalma tészta
Magyar Elek, a neves „Ínyesmester” leírása alapján komponált fogás. A kétféle módon elkészített tészta így együtt minden igényt kielégít – már amilyen igényeket támaszthat az ember egy édes tésztaétellel szemben. A tejben főtt metélt lágy, mint egy tavaszi este, a sült pedig olyan ropogós! Hozzá a dió: telitalálat!
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- só
Sütéshez: olaj
Főzéshez: fél liter tej
A tetejére: 15 dkg cukros darált dió
A lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, megsózzuk és hozzáadunk fél dl vizet. Alaposan összegyúrjuk. A cipóba gömbölygetett tésztát fél órán át pihentetjük, majd lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra elnyújtjuk. Éles késsel gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A tésztamennyiség egyik felét forró olajba vetjük, és aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük. A többi tésztát tejben kifőzzük. A kétféle tésztát cukros dióval rétegezve tálba tesszük, gyümölcslekvárral vagy borsodóval kínáljuk.
Ajánljuk még: