Attól, hogy böjtös, még legyen finom! – három recept, aminek éppen most van az ideje

Gasztro

Attól, hogy böjtös, még legyen finom! – három recept, aminek éppen most van az ideje

A tavaszi saláták, főzelékek mellé néhány kedvenc böjtös finomságunk receptjét ajánlom – nem csak e márciusi péntekre. A pirított morzsával töltött burgonyás tekercs a rákospalotai nagynéniktől, a zabpelyhes-spenótos rakottas egy séf baráttól került a családi receptgyűjteménybe. A széna-szalma tészta pedig Magyar Elek nyomán Az ínyesmester szakácskönyvéből komponált fogás.

Burgonyás tekercs

Hozzávalók

  • 50 dkg főtt, áttört burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa

Tálaláshoz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsír

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A főtt, áttört burgonyát a liszttel, a tojással és kevés sóval összegyúrjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megszórjuk a vajon aranybarnára pirított zsemlemorzsával, és mint a rétest szokás, szorosan felgöngyöljük. Zsírral megkent, tiszta konyharuhára fektetjük és szorosan bekötözzük. Forrásban lévő vízbe tesszük és fedő alatt, lassan gyöngyözve 30-35 percig főzzük. Ezalatt a zsíron szépen megpirítjuk a felkarikázott hagymát. A burgonyás tekercset a kendőből kibontva, a hagymás zsírral leöntve tálra tesszük. Felszeletelve kínáljuk, savanyúság kíséretében.

Böjtös burgonyás tekercs – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Zabpelyhes-spenótos rakottas

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 40 dkg spenót
  • 40 dkg túró
  • 4 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 8 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
  • 10 dkg zabpehely
  • 6 dkg vaj

Elkészítés

A spenótot megtisztítjuk, majd forrásban lévő vízzel leforrázzuk és lecsepegtetjük. A túrót a felvert tojásokkal, a parmezán sajttal meg a tejszínnel elkeverjük, sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Végül hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és 2 evőkanálnyi zabpelyhet. Egy tűzálló tálat vajjal vastagon kikenünk és az alját meg az oldalát is behintjük zabpehellyel. A túrós masszát a spenótlevelekkel rétegezve belesimítjuk úgy, hogy alulra és felülre is a túrós keverék kerüljön. Rászórjuk a maradék zabpelyhet és a tálat előmelegített sütőbe tesszük. 190 C-on 25-30 perc alatt megsütjük.

Széna-szalma tészta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Széna-szalma tészta

Magyar Elek, a neves „Ínyesmester” leírása alapján komponált fogás. A kétféle módon elkészített tészta így együtt minden igényt kielégít – már amilyen igényeket támaszthat az ember egy édes tésztaétellel szemben. A tejben főtt metélt lágy, mint egy tavaszi este, a sült pedig olyan ropogós! Hozzá a dió: telitalálat!

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás

Sütéshez: olaj

Főzéshez: fél liter tej

A tetejére:  15 dkg cukros darált dió

A lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, megsózzuk és hozzáadunk fél dl vizet. Alaposan összegyúrjuk. A cipóba gömbölygetett tésztát fél órán át pihentetjük, majd lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra elnyújtjuk. Éles késsel gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A tésztamennyiség egyik felét forró olajba vetjük, és aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük. A többi tésztát tejben kifőzzük. A kétféle tésztát cukros dióval rétegezve tálba tesszük, gyümölcslekvárral vagy borsodóval kínáljuk.

Ajánljuk még:

Ne csak lelkesen etessük a madarakat télen, hanem megfontoltan is!

A kert vagy akár az erkély egyik legkedveltebb téli dísze a madáretető. Saját kezűleg is barkácsolhatunk, útmutatót bőven találni az interneten az elkészítéséhez. Ha nincs rá időnk, vagy kétbalkezesnek gondoljuk magunkat, a barkácsáruházakban, bevásárlóközpontokban készen is vásárolhatunk egyet. Mielőtt azonban belekezdenénk a madarak téli etetésébe, fontos megismernünk egy-két szabályt, különben a segítőkészség és jó szándék könnyen többet árthat, mint gondolnánk.