Árnyékliliom a tányéron

Gasztro

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.

Japánban Tokiótól északra termesztik az árnyékliliom-hajtásokat. Japán neve – Yuki urui – jégcsapot, jéglevelet jelent, ami nem véletlen, hiszen a sötétített üvegházakban hajtatott növények egészen világos színűek lesznek. A szabadban nevelt hajtásokat a spárgához hasonlóan bakhátakon nevelik, vagyis a tövek körül a földet felkupacolják. A Hosta montana Japánban vadon terem, és azt tartják a legízletesebbnek.

A fiatal levelek, hajtások, virágszárak és virágok nyersen fogyaszthatók.

A virágok ízletesek és dekoratívak egy salátában. A bimbós virágszár roppanós, ugyanúgy főzhető, mint a hajtások. Ha extra jó virágokra vágyunk, érdemes kipróbálni az illatos árnyliliomot, a Hosta plantagineát, amelyet nagy, ízletes, édes és erősen illatos virágai miatt termesztenek. Tehát elmondhatjuk, az árnyékliliom nem csak kertünk ékessége, hanem egy különleges zöldségféle.

Fotó: Pixabay / Annette Meyer 

 

Tovább olvasok

Nem, nem tévedésből neveztem zöldségfélének, hiszen az elkészítési módok igencsak hasonlatosak, például a spárgáéhoz. Nem is véletlenül, hiszen a spárgafélékhez tartozik! A fejlődésben lévő, zsenge hajtásait mi is fogyaszthatjuk.

Hogy zsenge, roppanós maradjon, érdemes tavasz elején egy nagy cseréppel a tövet letakarni, így fognak fejlődni a legízletesebb árnyékliliom-spárgák.

Készíthetünk belőle salátát, ha roppanva törik, akkor nyersen is felhasználhatjuk. Ízéhez és a távol-keleti hangulatért is az öntetbe kerülhet szezámolaj, szójaszósz és csípős bors is. Gyönyörű és izgalmas tavaszi saláta készülhet apróra vágott árnyékliliom-hajtásokból, madársalátával, pirított magokkal, kecskesajttal, egy pikáns balzsamecetes vinegrett-öntettel meglocsolva.

Árnyékliliom ehető virága – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Megsüthetjük palacsinta- vagy tempuratésztában, készíthetünk vajon sült omlettet, amelyben a zsenge hajtásokat egy-két percig előre fonnyasztottuk. Belecsavarhatjuk a szusiba, vagy zöldséges rizsbe forgathatjuk.

Árnyékliliom-hajtás bundában – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A virágokat tehetjük gyümölcssalátákba, ha elég nagyok, akkor töltött desszertekhez remek választás! Nálunk mindig nagy siker, ha a nyári gyümölcstálon harapnivaló virágok vannak, mint az árnyékliliom, a sásliliom, vagy színes mályvák. De amikor mindenki elé kerül egy kistányéron egy méretes virág, megtöltve gyümölcsrizzsel, vagy egy mézes-virágos köleskásával – annak senki nem tud ellenállni. Természetesen ezek a desszertek előbb kerülnek a közösségi oldalakra, mint a gyomorba, de ennek sem lehet, nem érdemes határt szabni.

Vigyázzunk, hogy – mint minden évelő növény esetében – legyünk mértékletesek a hajtások gyűjtésével! Hagyjunk a növénynek is elegendő hajtást, levelet, hogy ezzel is biztosítsuk továbbélését.

Árnyékliliom-hajtások – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Árnyékliliom-hajtás sonkával

Hozzávalók

  • 2-3 maréknyi zsenge árnyékliliom-hajtás
  • 15 dkg füstölt sonka
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • néhány szál friss petrezselyem
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • esetleg kevés chilipehely

Árnyékliliom-hajtás sonkával pirítva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

Az árnyékliliom-hajtásokat megmossuk, feldaraboljuk. A felaprított füstölt sonkát az olívaolajon megpirítjuk. Rádobjuk a zöldségdarabokat, az összevágott fokhagymát és néhány perc alatt összepirítjuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, megöntözzük szójaszósszal és balzsamecettel.

Aki szereti, némi chilipehellyel pikánsra ízesítheti, és azonmód kínálhatjuk. Párolt rizs illik mellé köretnek.