Gasztro

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.

Japánban Tokiótól északra termesztik az árnyékliliom-hajtásokat. Japán neve – Yuki urui – jégcsapot, jéglevelet jelent, ami nem véletlen, hiszen a sötétített üvegházakban hajtatott növények egészen világos színűek lesznek. A szabadban nevelt hajtásokat a spárgához hasonlóan bakhátakon nevelik, vagyis a tövek körül a földet felkupacolják. A Hosta montana Japánban vadon terem, és azt tartják a legízletesebbnek.

A fiatal levelek, hajtások, virágszárak és virágok nyersen fogyaszthatók.

A virágok ízletesek és dekoratívak egy salátában. A bimbós virágszár roppanós, ugyanúgy főzhető, mint a hajtások. Ha extra jó virágokra vágyunk, érdemes kipróbálni az illatos árnyliliomot, a Hosta plantagineát, amelyet nagy, ízletes, édes és erősen illatos virágai miatt termesztenek. Tehát elmondhatjuk, az árnyékliliom nem csak kertünk ékessége, hanem egy különleges zöldségféle.

Fotó: Pixabay / Annette Meyer 

Nem, nem tévedésből neveztem zöldségfélének, hiszen az elkészítési módok igencsak hasonlatosak, például a spárgáéhoz. Nem is véletlenül, hiszen a spárgafélékhez tartozik! A fejlődésben lévő, zsenge hajtásait mi is fogyaszthatjuk.

Hogy zsenge, roppanós maradjon, érdemes tavasz elején egy nagy cseréppel a tövet letakarni, így fognak fejlődni a legízletesebb árnyékliliom-spárgák.

Készíthetünk belőle salátát, ha roppanva törik, akkor nyersen is felhasználhatjuk. Ízéhez és a távol-keleti hangulatért is az öntetbe kerülhet szezámolaj, szójaszósz és csípős bors is. Gyönyörű és izgalmas tavaszi saláta készülhet apróra vágott árnyékliliom-hajtásokból, madársalátával, pirított magokkal, kecskesajttal, egy pikáns balzsamecetes vinegrett-öntettel meglocsolva.

Árnyékliliom ehető virága – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Megsüthetjük palacsinta- vagy tempuratésztában, készíthetünk vajon sült omlettet, amelyben a zsenge hajtásokat egy-két percig előre fonnyasztottuk. Belecsavarhatjuk a szusiba, vagy zöldséges rizsbe forgathatjuk.

Árnyékliliom-hajtás bundában – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A virágokat tehetjük gyümölcssalátákba, ha elég nagyok, akkor töltött desszertekhez remek választás! Nálunk mindig nagy siker, ha a nyári gyümölcstálon harapnivaló virágok vannak, mint az árnyékliliom, a sásliliom, vagy színes mályvák. De amikor mindenki elé kerül egy kistányéron egy méretes virág, megtöltve gyümölcsrizzsel, vagy egy mézes-virágos köleskásával – annak senki nem tud ellenállni. Természetesen ezek a desszertek előbb kerülnek a közösségi oldalakra, mint a gyomorba, de ennek sem lehet, nem érdemes határt szabni.

Vigyázzunk, hogy – mint minden évelő növény esetében – legyünk mértékletesek a hajtások gyűjtésével! Hagyjunk a növénynek is elegendő hajtást, levelet, hogy ezzel is biztosítsuk továbbélését.

Árnyékliliom-hajtások – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Árnyékliliom-hajtás sonkával

Hozzávalók

  • 2-3 maréknyi zsenge árnyékliliom-hajtás
  • 15 dkg füstölt sonka
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • néhány szál friss petrezselyem
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • esetleg kevés chilipehely

Árnyékliliom-hajtás sonkával pirítva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

Az árnyékliliom-hajtásokat megmossuk, feldaraboljuk. A felaprított füstölt sonkát az olívaolajon megpirítjuk. Rádobjuk a zöldségdarabokat, az összevágott fokhagymát és néhány perc alatt összepirítjuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, megöntözzük szójaszósszal és balzsamecettel.

Aki szereti, némi chilipehellyel pikánsra ízesítheti, és azonmód kínálhatjuk. Párolt rizs illik mellé köretnek.

 

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?