Japánban Tokiótól északra termesztik az árnyékliliom-hajtásokat. Japán neve – Yuki urui – jégcsapot, jéglevelet jelent, ami nem véletlen, hiszen a sötétített üvegházakban hajtatott növények egészen világos színűek lesznek. A szabadban nevelt hajtásokat a spárgához hasonlóan bakhátakon nevelik, vagyis a tövek körül a földet felkupacolják. A Hosta montana Japánban vadon terem, és azt tartják a legízletesebbnek.
A fiatal levelek, hajtások, virágszárak és virágok nyersen fogyaszthatók.
A virágok ízletesek és dekoratívak egy salátában. A bimbós virágszár roppanós, ugyanúgy főzhető, mint a hajtások. Ha extra jó virágokra vágyunk, érdemes kipróbálni az illatos árnyliliomot, a Hosta plantagineát, amelyet nagy, ízletes, édes és erősen illatos virágai miatt termesztenek. Tehát elmondhatjuk, az árnyékliliom nem csak kertünk ékessége, hanem egy különleges zöldségféle.
Fotó: Pixabay / Annette Meyer
Nem, nem tévedésből neveztem zöldségfélének, hiszen az elkészítési módok igencsak hasonlatosak, például a spárgáéhoz. Nem is véletlenül, hiszen a spárgafélékhez tartozik! A fejlődésben lévő, zsenge hajtásait mi is fogyaszthatjuk.
Hogy zsenge, roppanós maradjon, érdemes tavasz elején egy nagy cseréppel a tövet letakarni, így fognak fejlődni a legízletesebb árnyékliliom-spárgák.
Készíthetünk belőle salátát, ha roppanva törik, akkor nyersen is felhasználhatjuk. Ízéhez és a távol-keleti hangulatért is az öntetbe kerülhet szezámolaj, szójaszósz és csípős bors is. Gyönyörű és izgalmas tavaszi saláta készülhet apróra vágott árnyékliliom-hajtásokból, madársalátával, pirított magokkal, kecskesajttal, egy pikáns balzsamecetes vinegrett-öntettel meglocsolva.
Árnyékliliom ehető virága – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Megsüthetjük palacsinta- vagy tempuratésztában, készíthetünk vajon sült omlettet, amelyben a zsenge hajtásokat egy-két percig előre fonnyasztottuk. Belecsavarhatjuk a szusiba, vagy zöldséges rizsbe forgathatjuk.
Árnyékliliom-hajtás bundában – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A virágokat tehetjük gyümölcssalátákba, ha elég nagyok, akkor töltött desszertekhez remek választás! Nálunk mindig nagy siker, ha a nyári gyümölcstálon harapnivaló virágok vannak, mint az árnyékliliom, a sásliliom, vagy színes mályvák. De amikor mindenki elé kerül egy kistányéron egy méretes virág, megtöltve gyümölcsrizzsel, vagy egy mézes-virágos köleskásával – annak senki nem tud ellenállni. Természetesen ezek a desszertek előbb kerülnek a közösségi oldalakra, mint a gyomorba, de ennek sem lehet, nem érdemes határt szabni.
Vigyázzunk, hogy – mint minden évelő növény esetében – legyünk mértékletesek a hajtások gyűjtésével! Hagyjunk a növénynek is elegendő hajtást, levelet, hogy ezzel is biztosítsuk továbbélését.
Árnyékliliom-hajtások – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Árnyékliliom-hajtás sonkával
Hozzávalók
- 2-3 maréknyi zsenge árnyékliliom-hajtás
- 15 dkg füstölt sonka
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- néhány szál friss petrezselyem
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál balzsamecet
- esetleg kevés chilipehely
Árnyékliliom-hajtás sonkával pirítva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az árnyékliliom-hajtásokat megmossuk, feldaraboljuk. A felaprított füstölt sonkát az olívaolajon megpirítjuk. Rádobjuk a zöldségdarabokat, az összevágott fokhagymát és néhány perc alatt összepirítjuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, megöntözzük szójaszósszal és balzsamecettel.
Aki szereti, némi chilipehellyel pikánsra ízesítheti, és azonmód kínálhatjuk. Párolt rizs illik mellé köretnek.