Hozzávalók
- 50 dkg sertésagyvelő
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej savanyú káposzta
- 2 db paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 db csípős paprika
- 1 marék rizs
- majoránna
- babérlevél
- kakukkfű
- csombor
- kb. 4 liter abalé vagy víz
Kolbászgombóc:
- 70 dkg darált sertésdagadó
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- fűszerpaprika
- őrölt kömény
Habarás:
- 4 ek tejföl
- 1 púpos ek liszt
- a tálaláshoz tejföl
Elkészítés
Elsőként előkészítjük a kolbászgombócokat. A darált húst ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, fokhagymával, fűszerpaprikával, majd alaposan átdolgozzuk a masszát, hogy teljesen egynemű legyen. Ezután hagyjuk állni.
A leveshez felaprítjuk a hagymát, majd belerakjuk a fazékba. A paprikát is feldaraboljuk, és azt is hozzáadjuk. A savanyú káposztát vastag szeletekre, majd cikkekre vágjuk, és feltesszük főni a hagymával, a paprikával és az abalével. Annyi lével öntsük fel, hogy leves sűrűségű legyen. Az ízesítőcsokrot és a fokhagymát is beletesszük.
Aki szereti, főzhet bele erőspaprikát is. A sárgarépát megtisztítjuk, majd lereszeljük vagy gyufaszál méretűre vágjuk, és így adjuk a leveshez. Ezután kb. 30-35 percig főzzük, hogy a káposzta megpuhuljon. Közben nagyobb diónyi gombócokat készítünk az ízesített darált húsból. Ezeket is a levesbe tesszük, és ekkor szórunk bele egy marék rizst is. Ezután már ne nagyon kevergessük, csak rázogassuk az edényt. Hagyjuk 15 percet tovább főni. Közben elkészítjük a habarást. Egy nagy merőkanál forró lével kiegyenlítjük a hőmérsékletét, majd a leveshez adjuk.
A megtisztított, lehártyázott sertésagyvelőt hideg vízzel átmossuk, és nagyobb darabokban tesszük az ételbe. Néhány perc forralás után tálalhatjuk is tejföllel és friss petrezselyemmel.
Közben ellenőrizzük, hogy elég sós-e. Ha nem abalével dolgozunk, akkor biztosan kell sót hozzáadni.
Ajánljuk még: