Agyas leves kolbászgombóccal és cikakáposztával

Gasztro

Agyas leves kolbászgombóccal és cikakáposztával

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésagyvelő
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej savanyú káposzta
  • 2 db paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db csípős paprika
  • 1 marék rizs
  • majoránna
  • babérlevél
  • kakukkfű
  • csombor
  • kb. 4 liter abalé vagy víz

Kolbászgombóc:

  • 70 dkg darált sertésdagadó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • fűszerpaprika
  • őrölt kömény

Habarás:

  • 4 ek tejföl
  • 1 púpos ek liszt
  • a tálaláshoz tejföl

Elkészítés

Elsőként előkészítjük a kolbászgombócokat. A darált húst ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, fokhagymával, fűszerpaprikával, majd alaposan átdolgozzuk a masszát, hogy teljesen egynemű legyen. Ezután hagyjuk állni.

A leveshez felaprítjuk a hagymát, majd belerakjuk a fazékba. A paprikát is feldaraboljuk, és azt is hozzáadjuk. A savanyú káposztát vastag szeletekre, majd cikkekre vágjuk, és feltesszük főni a hagymával, a paprikával és az abalével. Annyi lével öntsük fel, hogy leves sűrűségű legyen. Az ízesítőcsokrot és a fokhagymát is beletesszük.

Aki szereti, főzhet bele erőspaprikát is. A sárgarépát megtisztítjuk, majd lereszeljük vagy gyufaszál méretűre vágjuk, és így adjuk a leveshez. Ezután kb. 30-35 percig főzzük, hogy a káposzta megpuhuljon. Közben nagyobb diónyi gombócokat készítünk az ízesített darált húsból. Ezeket is a levesbe tesszük, és ekkor szórunk bele egy marék rizst is. Ezután már ne nagyon kevergessük, csak rázogassuk az edényt. Hagyjuk 15 percet tovább főni. Közben elkészítjük a habarást. Egy nagy merőkanál forró lével kiegyenlítjük a hőmérsékletét, majd a leveshez adjuk.

A megtisztított, lehártyázott sertésagyvelőt hideg vízzel átmossuk, és nagyobb darabokban tesszük az ételbe. Néhány perc forralás után tálalhatjuk is tejföllel és friss petrezselyemmel.

Közben ellenőrizzük, hogy elég sós-e. Ha nem abalével dolgozunk, akkor biztosan kell sót hozzáadni.