A prémium szalámik mestere – hatcsillagos jachtokra viszi a hazai ízeket a magyar srác

Gasztro

A prémium szalámik mestere – hatcsillagos jachtokra viszi a hazai ízeket a magyar srác

Hogy milyen érzés lehet luxusjachtokon szelni az óceánokat, a legfinomabb falatokat kóstolni, a minőségi italokat kortyolni a fedélzeten, miközben tüzesen süt le a „nyári nap sugára” a Karib-szigetek környékére? Ezt csak az tudhatja, aki részese volt. Például Ivanácz Gábor, aki ezeken a yachtokon teljesített szolgálatot, hol séfként, hol komornyikként. Nem mellesleg ő az a srác, aki olyan szalámit készít, amitől még Bill Gates is el volt ragadtatva, Dr Dre pedig még repetát is kért. Íme a mesébe illő sztori. Ha nem Gáborral esett volna meg, ő sem hinné el.

Ivanácz Gábor soha nem tudott megülni a fenekén. Itthon kávézókban dolgozott, de hajtotta a kalandvágy. Először Londonba ment ki pincérkedni, és ahogy szép lassan haladt a ranglétrán, bekerült egy Michelin-csillagos étterembe. Kensingtonban a Launceston Place nevű étteremben volt üzletvezető, ahol a languszta, a tengeri sügér és a wagyu marha mellett például sous vide kacsatojás kerül a tányérra.

Aztán gondolt egyet, Franciaországban elvégzett egy séftanfolyamot, és bekerült a luxusjachtok világába. 

Séfként és komornyikként dolgozott, bejárta a Karib-tenger szigeteit, Mexikót, Alaszkát.  

Tovább olvasok

Éppen egy dúsgazdag orosz családnál teljesítettem komornyikként szolgálatot – meséli Gábor, aki egyébként egy pillanatra sem tud megülni, állandóan csinál valamit, és a szeméből süt a lelkesedés -, az alapanyagokat is én szereztem be. Temérdek pénzt költöttek ételre-italra, a pezsgő és a kaviár mellett kiváló francia borokat, minőségi marhahúsokat szereztem be és természetesen a legjobb szalámikat és sonkákat. Miközben a szakáccsal az ételsorokat állítottuk össze, természetesen kóstolnom is kellett, hiszen fontos volt, hogy az ízek harmonikusak legyenek. Megkóstoltam a minőségi, értékes szalámikat és sonkákat is…

és azt mondtam magamban: bizony a magyar jobb ennél. Itt született meg a Venison Gusto ötlete.

De mi is a Venison Gusto? Füstölt sonkák, vadhúsok, szalámik, kolbászok, a régi idők hagyományai, tradicionális receptek alapján készült prémium termékek. Gábor cége vadászott és ridegen tartott állatok húsát dolgozza fel, a legjobb minőségű alapanyagokkal, a 21. század elvárásainak megfelelően tartósítószermentes, gluténmentes termékek, ebben (sem) ismer kompromisszumot. A szarvasszalámi például válogatott szarvaslapockából készül, a megfelelő szemcseméretre darálva, rózsabors, fehérbors, fokhagyma vízi bivaly faggyúval gazdagítva. És bizony, ezek azok a minőségi ételek, amik még a Microsoft atyját is elvarázsolták. 

 
Bill Gates-szel és feleségével, Melindával a Here Comes the Sun nevű, 83 méteres motoros luxusjachton találkoztam. 2 hetet töltöttek ott, Trinidadban szálltak a hajóra, Tobagora tartottunk, útközben számos helyen kikötöttünk, Bill kedvenc időtöltése a tenisz és a búvárkodás volt, Mustique szigetén beültek egy bárba, ez egy olyan magán luxussziget, ahol ha beülsz egy sörre, akkor könnyen előfordulhat, hogy ott ül melletted Mick Jagger. Szóval igazi álomutazás volt számukra. Én gondoskodtam az étkezésükről. Egyik reggelinél megkóstolta a szarvas bresaolát és a paprikás szarvasszalámit, és annyira el volt ragadtatva, hogy írt számomra egy ajánlást. Hihetetlenül büszke voltam, és úgy éreztem, ezzel nemcsak az én termékeimet ismerték el, hanem Magyarországot és a magyar ízeket. Ez egy akkora flash volt az életemben, hogy ez lett az én misszióm: magyar termékeket népszerűsíteni a világban.
 
És Gábor nem beszél a levegőbe.  Legnépszerűbb termékei a szarvas bresaola, a füstölt vaddisznó hátsócomb, a special edition szarvas szalámi, vizibivaly és szürkemarha szalámik, beszállít a Four Seasons-be, a Kempinski-be, a Babelbe, a Zsidai Group éttermeibe. Belgiumba, Bécsbe, Grúziába, magyar nagykövetségekre, luxusjachtokra.
 
 
Mostanra sikerült annyira felfejlesztenie a céget, hogy minden adott a termeléshez, a raktározáshoz, a profi logisztikához. Tavaly megkétszerezte a bevételét. Már nem neki kell kilincselni, hanem őt keresik. A legújabb terve, hogy szintet ugrik, ha úgy tetszik, 19-re lapot húz, nem elégszik meg az 5 csillagos hotelekkel. Ott akar lenni minden 6 csillagos jachton. Üzletet akar nyitni a Cote d’Azuron.

Mi meg csak ámulunk és szurkolunk, hogy ez is összejöjjön ennek a magyar srácnak, aki mert nagyot álmodni, és úgy tűnik, az álmai valóra is válnak.

Fotók: Ivanácz Gábor

 

Már követem az oldalt

X