Hozzávalók
- 1 bögre fehér tönkölyliszt
- ½ bögre rétesliszt
- ¼ bögre finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- kb. 1/2 dl langyos víz
- kb. ½ dl tej
- 1 tk cukor
- 1 csipet só
- 1 ek étolaj
- 1 bögre köles
- 2 bögre tej
- 1 bögre víz
- 50 dkg túró
- 8 tojás
- 30 dkg cukor
- 1 ek vaníliás cukor
- 4 dl tejföl
- 3 marék cukros, darált dió
Elkészítés
A tésztához a liszteket egy nagyobb tálban összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és egy evőkanál cukrot adunk hozzá. Szórunk bele egy csipet sót, majd pedig beleöntjük a víz és tej keverékét. A végén az olajat is beledolgozzuk. Közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd pedig langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
Közben elkészítjük a kölest. Egy 3 dl-es bögrényi mennyiséget öntünk egy edénybe, majd öntünk rá egy bögrényi vizet és két bögrényi tejet. Addig főzzük, amíg a köles fel nem veszi a folyadékot. Utána hagyjuk langyosra hűlni.
Ha megfelelő a köles hőmérséklete, akkor hozzákeverjük a túrót, a tojásokat, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot. A kezünkkel óvatosan átkeverjük, teljesen egyneműre dolgozzuk.
Amikor a tésztánk megkelt, akkor egy nagyobb tepsit vékonyan kikenünk olajjal. A tésztát a kezünk segítségével óvatosan kinyújtjuk a tepsiben, a széleire is felhúzzuk. Ezután a tölteléket is ráhalmozzuk. Figyeljünk, hogy a töltelék ne érjen a tepsi falához, mindig húzzuk fel a tésztát.
Ha elkészültünk, az egészet megszórjuk a cukros, darált dióval, majd 170 fokon kb. 45-50 percig sütjük. Akkor jó, ha már nem rezgős a közepe.
Ajánljuk még: