A legjobb túrós lepény: krápca

Gasztro

A legjobb túrós lepény: krápca

Hancsik Edit receptje

Hozzávalók

  • 1 bögre fehér tönkölyliszt
  • ½ bögre rétesliszt
  • ¼ bögre finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 1/2 dl langyos víz
  • kb. ½ dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 csipet só
  • 1 ek étolaj

  • 1 bögre köles
  • 2 bögre tej
  • 1 bögre víz

  • 50 dkg túró
  • 8 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 4 dl tejföl

  • 3 marék cukros, darált dió

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tésztához a liszteket egy nagyobb tálban összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és egy evőkanál cukrot adunk hozzá. Szórunk bele egy csipet sót, majd pedig beleöntjük a víz és tej keverékét. A végén az olajat is beledolgozzuk. Közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd pedig langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.

Közben elkészítjük a kölest. Egy 3 dl-es bögrényi mennyiséget öntünk egy edénybe, majd öntünk rá egy bögrényi vizet és két bögrényi tejet. Addig főzzük, amíg a köles fel nem veszi a folyadékot. Utána hagyjuk langyosra hűlni.

Ha megfelelő a köles hőmérséklete, akkor hozzákeverjük a túrót, a tojásokat, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot. A kezünkkel óvatosan átkeverjük, teljesen egyneműre dolgozzuk.

Amikor a tésztánk megkelt, akkor egy nagyobb tepsit vékonyan kikenünk olajjal. A tésztát a kezünk segítségével óvatosan kinyújtjuk a tepsiben, a széleire is felhúzzuk. Ezután a tölteléket is ráhalmozzuk. Figyeljünk, hogy a töltelék ne érjen a tepsi falához, mindig húzzuk fel a tésztát.

Ha elkészültünk, az egészet megszórjuk a cukros, darált dióval, majd 170 fokon kb. 45-50 percig sütjük. Akkor jó, ha már nem rezgős a közepe.