A legextrább franciasaláta: saláta de „böff”

Gasztro

A legextrább franciasaláta: saláta de „böff”

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A leveshez:

  • 1 kg marhalábszár
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 szál paszternák
  • 1 zellergumó
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 pici gyömbér (1 cm)
  • egész bors ízlés szerint
  • fél alma

A salátához:

  • 3-4 szem csemegeuborka
  • 1 db savanykás, ropogós alma
  • házi majonéz 2 tojásból

Elkészítés

Egy 5 literes lábasban, hideg vízben feltesszük főni a marhahúst. Először nagy lángon főzzük, és közben leszedjük róla az összes kifőtt habot. Ha a habzás abbamaradt, visszavesszük a lángot, és gyöngyözve főzzük tovább. Sózzuk, valamint borssal, gyömbérrel, fokhagymával és vöröshagymával ízesítjük.

Amikor félig megfőtt a hús, akkor az egészben hagyott zöldségeket is beletesszük a levesbe. Ha a hús és a zöldségek is megpuhultak, leszűrjük a levest.

A zöldségeket csinosan felkockázzuk, a marhahúst is falatnyi darabokra szabdaljuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott csemegeuborkát és almát is. Ezután ízesítjük sóval, borssal, egy fél citrom levével, belecsorgatjuk a friss házi majonézt és óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjük össze a zöldségeket, az egészet jól átkeverjük.

A salátát tálalás előtt néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy kellőképpen összeérjenek az ízek.