A könnyű, a mentes, a töltött és a szétfőzhetetlen – kendőzetlen túrógombóc-szerelem

Gasztro

A könnyű, a mentes, a töltött és a szétfőzhetetlen – kendőzetlen túrógombóc-szerelem

A túrógombóchoz engem gyöngéd érzelmek kötnek. Bármikor örömmel készítek leheletkönnyű gombócot, aranyra pirított morzsával. Májusban pici eperszemekkel töltve olyan, mint egy szerelmi vallomás. Júniusban finomra vágott kaporral, finoman sózva tökéletes köret egy jó paprikáshoz. Kánikulában nem kerül rá morzsa, édes tejföltengerben mártóznak a gombócok. Ha a helyzet úgy kívánja, készül kölesből, gluténmentesen. A kezdő házitündéreknek javasolt főzés nélkül készíthető gombócból is könnyen lehet szerelem, mert biztosra lehet vele menni. Aki eszik, szerelmet vall az ételnek – írta Kosztolányi. Tehát lehet túrógombóc-szerelem, nem csak a költő olvasatában.

A túrógombóchoz jó minőségű, félzsíros, rögös túró szükséges, és sok-sok, kövér tejföl. Az alábbi recept szerint készítve könnyű, jó állagú gombócot készíthetünk. Akár megtöltve, akár magában, nagyon jó.

Túrógombóc

Hozzávalók

  • 50 dkg túró
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 6-6 dkg liszt és búzadara
  • esetleg 30 dkg apró eper
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa

A tálaláshoz:

  • 2 dl tejföl
  • porcukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A túrót villával összetörjük, a tojásokkal, a cukorral, a liszttel és a búzadarával összedolgozzuk. Lefedve egy órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle oly módon, hogy mindegyik közepébe egy-egy szem eper kerüljön. Forrásban lévő, sós vízben először egyet főzünk ki próbaképpen, majd azután a többit is. Amíg fő, a vajon a zsemlemorzsát megpirítjuk. A kifőtt gombócokat jól lecsöpögtetjük é s a morzsába forgatjuk. Porcukorral meghintve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Túrógombócok készítése főzés nélkül, kanállal szaggatva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Morzsa helyett a gombócokat szedhetjük egyenesen cukros tejfölbe is. A köretnek készülő, sós túrógombóc is hasonló módon készül, természetesen cukor nélkül, és jó sok, apróra vágott kaporral. A főzővizet én sosem öntöm ki, zöldségleves vagy rántott leves készítéséhez használom fel.

Aki aggódnak, hogy szétfőnek a gombócok, itt egy másik, bevált praktika: 2,5 dl tejhez (vagy vízhez) adjunk egy csipet sót, 1 evőkanál cukrot és 3 tetézett evőkanál búzadarát. Lassú tűzön, szorgalmasan kevergetve főzzük sűrűre. Tegyünk bele 25 dkg túrót, ízesítsük cukorral, reszelt citromhéjjal és alaposan keverjük össze. Ha kihűlt, nedves kézzel formáljunk belőle gombócokat, hempergessük a fent leírt módon készült pirított morzsába.

Csirkepaprikás kapros túrógombóccal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Köles-túró gombóc mazsolával töltve

Hozzávalók

  • 8 dkg köles
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál méz
  • 25 kg túró
  • 1 citrom
  • csipetnyi só

 

Köles-túró gombóc mazsolával töltve – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A kölest megmossuk és háromszoros mennyiségű vízben, egy csipet sóval ízesítve, szorgalmasan kevergetve puhára főzzük. A mazsolát a borban felforraljuk, majd lefödve állni hagyjuk, míg a szemek szépen kigömbölyödnek. A megfőtt kölest langyosra hűtjük, a túróval meg a mézzel összedolgozzuk, kevés citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük.  A masszából vizes kézzel kis gombócokat formálunk, a közepébe néhány kövér mazsolaszemet rejtünk, és szépen összegömbölygetjük. Tejföl helyett gyümölccsel is tálalhatjuk.

Készülhet töltelék nélkül is, a kész gombócokat pedig illatosra pirított darált dióban is megforgathatjuk.