A túrógombóchoz jó minőségű, félzsíros, rögös túró szükséges, és sok-sok, kövér tejföl. Az alábbi recept szerint készítve könnyű, jó állagú gombócot készíthetünk. Akár megtöltve, akár magában, nagyon jó.
Túrógombóc
Hozzávalók
- 50 dkg túró
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 6-6 dkg liszt és búzadara
- esetleg 30 dkg apró eper
- 5 dkg vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
- 2 dl tejföl
- porcukor
Elkészítés
A túrót villával összetörjük, a tojásokkal, a cukorral, a liszttel és a búzadarával összedolgozzuk. Lefedve egy órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle oly módon, hogy mindegyik közepébe egy-egy szem eper kerüljön. Forrásban lévő, sós vízben először egyet főzünk ki próbaképpen, majd azután a többit is. Amíg fő, a vajon a zsemlemorzsát megpirítjuk. A kifőtt gombócokat jól lecsöpögtetjük é s a morzsába forgatjuk. Porcukorral meghintve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Túrógombócok készítése főzés nélkül, kanállal szaggatva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Morzsa helyett a gombócokat szedhetjük egyenesen cukros tejfölbe is. A köretnek készülő, sós túrógombóc is hasonló módon készül, természetesen cukor nélkül, és jó sok, apróra vágott kaporral. A főzővizet én sosem öntöm ki, zöldségleves vagy rántott leves készítéséhez használom fel.
Aki aggódnak, hogy szétfőnek a gombócok, itt egy másik, bevált praktika: 2,5 dl tejhez (vagy vízhez) adjunk egy csipet sót, 1 evőkanál cukrot és 3 tetézett evőkanál búzadarát. Lassú tűzön, szorgalmasan kevergetve főzzük sűrűre. Tegyünk bele 25 dkg túrót, ízesítsük cukorral, reszelt citromhéjjal és alaposan keverjük össze. Ha kihűlt, nedves kézzel formáljunk belőle gombócokat, hempergessük a fent leírt módon készült pirított morzsába.
Csirkepaprikás kapros túrógombóccal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Köles-túró gombóc mazsolával töltve
Hozzávalók
- 8 dkg köles
- 5 dkg mazsola
- 1 dl fehérbor
- 1 evőkanál méz
- 25 kg túró
- 1 citrom
- csipetnyi só
Köles-túró gombóc mazsolával töltve – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A kölest megmossuk és háromszoros mennyiségű vízben, egy csipet sóval ízesítve, szorgalmasan kevergetve puhára főzzük. A mazsolát a borban felforraljuk, majd lefödve állni hagyjuk, míg a szemek szépen kigömbölyödnek. A megfőtt kölest langyosra hűtjük, a túróval meg a mézzel összedolgozzuk, kevés citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A masszából vizes kézzel kis gombócokat formálunk, a közepébe néhány kövér mazsolaszemet rejtünk, és szépen összegömbölygetjük. Tejföl helyett gyümölccsel is tálalhatjuk.
Készülhet töltelék nélkül is, a kész gombócokat pedig illatosra pirított darált dióban is megforgathatjuk.
Ajánljuk még: