A klasszikus túrós ropogós

Gasztro

A klasszikus túrós ropogós

Libor Mária, Limara receptje.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tk porélesztő
  • 10 dkg vaj
  • 2 nagy ek sertészsír
  • 2 kk só
  • 20-25 dkg zsíros túró
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 tojássárgája

  • Ízlés szerint zöldfűszer (el is hagyható)
  • medvehagyma, újhagyma vagy akár rozmaring

A formázáshoz:

Tovább olvasok
  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg sajt

Elkészítés:

A zsírt és a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel. Ezután hozzáadjuk az élesztőt, a túrót, a sót, a tojássárgáját és a tejfölt. Utóbbiból annyit adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. Ha a túrónk nem elég zsíros, több is kellhet belőle. A végeredmény egy jól formázható, nem túl lágy tészta legyen.

A tésztát nem szabad sokáig gyúrni, ne olvasszuk meg benne túlságosan a zsiradékot. Ha szeretnénk, a végén belegyúrhatunk egy csokor felaprított medvehagymát, újhagymát vagy bármilyen zöldfűszert is.

Ha végeztünk az összeállítással, eltehetjük pihenni a tésztát, de akár már pár perc elteltével is elkezdhetjük a formázást. Kisodorjuk a tésztát kb. 3 mm-es vastagságúra, majd megkenjük a tojásfehérjével, és alaposan megszórjuk a reszelt sajttal. Végül felcsíkozzuk, és ízlés szerinti hosszúságú rudakat vágunk belőle.

220-230 fokon sütjük 8-10 percig, hogy szépen megpiruljon a sajt. A sütemény nagyon jó ropogós lesz, ha marad belőle, akkor semmiképp se tegyük zárt edénybe, mert megpuhul.

Ajánljuk még:

Őszibarackos finomságok

Mi kerül a tányérba ott, ahol minden kertben őszibarackfák kelletik hamvas gyümölcseiket? Persze, hogy valami izgalmas őszibarack-költemény. Hol így, hol úgy. Mert nem csak nyersen, befőttnek meg lekvárnak terem, lesz belőle barackleves, gyümölcssaláta, sütemények és torták, szörp és csatni. És ha még mindig van barack, akkor megtöltjük, grillezzük, izgalmas fűszerekkel házasítjuk. Az őszibarackot sosem lehet megunni!