Sokféle babona fűződik a karácsonyi abroszhoz, hát még a reá s köré hullott karácsonyi morzsához! A „karácsonyi morzsának” elsősorban gonoszűző, betegséggyógyító hatást tulajdonítottak, jó termést és az állatok szaporaságát ígérő varázsszerként tisztelték.
Az ünnepi vendégségek és a bekuckózós nassolgatások váltakozásával bizony nehéz kiszámítani, miből, mennyi fog fogyni. A mélyhűtő jó szolgálatot tesz olyankor, ha egy-egy adagnyi étel megmarad.
Más a helyzet azonban a nagy gonddal elkészített süteményekkel, kaláccsal, mézessel, bejglivel.
Igen, a bejglivel. A bejgli, a karácsony elmaradhatatlan kalácsa, készüljön akár foszlós kelt tésztából, akár nehezebb, vajjal dagasztottból, az ünnep fénypontja, háziasszonyi vagy cukrászdai remekmű, oly méltatlan volna hát hozzá, hogy a szemétben, jobb esetben egy eb tányérjában végezze. De ha megszikkad, úgy jó néhány nappal a bejglifaló napok után, ugyan ki kapkodna utána? Élelmiszert ki nem dobunk, gondoljuk újra, alkossunk belőle valami finomat!
GUBÁSÍTVA
A forró, cukros tejjel megöntözgetett mákos bejgli-szeletek kitűnő reggelivé vagy vacsoraétellé szelídülhetnek, mint egy finom mákos guba. Néhány szem aszalt szilva tovább fokozza az ízek összhangját.
VANÍLIÁVAL
Fenséges desszert kerekedhet a megunt diósból, ha vaníliakrémmel rétegezve, néhány szem meggy- vagy barackbefőttel gazdagítva üvegtálba tesszük. Nálunk annyira népszerű, hogy újévkor kötelezően ez a desszert – persze, ha marad a bejgliből. Az újévi túrára is magunkkal vihetjük, jól záródó befőttes üvegbe porciózva, jólesik egy havas kilátóban ülve kikanalazni – a kanál ne maradjon otthon!
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
SZILVESZTERI NASI
Ha a süteményvégeket, -széleket összegyűjtve, jól megszárítva – nehogy megpenészedjék – ledaráljuk, szintén szilveszteri csemegeként üdvözölhetjük. Ehhez lekvárral, tejjel összedolgozzuk, majd kedvünk szerint kókusz- vagy csokoládéreszelékbe hempergetjük. Íze messze fölülmúlja a hasonló, darált kekszből kreált rokonáét. Ugyanez a darált süteménymorzsa lehet az alapja a keksztekercsnek is: a tejjel formázhatóvá puhított masszát jó fél centi vastagon fóliára simítjuk, majd ugyanilyen rétegben tortakrémet egyengetünk el rajta. Fölcsavarjuk és jól behűtve pár órai állás után szeleteljük föl.
ÁZTATOTT FINOMSÁG
A szikkadt mézeskalács forralt borba vagy gyümölcsteába mártogatva finom melegséggel szívja fel magát, és az ünnep utáni napokban így elcsemegézhetjük akkor is, ha kopogósra szikkadt.
MÉZESKALÁCSPUDING
A mézeskalácspuding nálunk szintén ünnepelt desszert, a karácsonyi morzsa átlényegülése. Ha véletlenül nincs kéznél megmaradt, megunt, megszáradt mézes, talán érdemes beszerezni – vagy kérni a szomszédtól hozzá mézeskalácsot, csakis a morzsa kedvéért…
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hozzávalók
- 4 tojás,
- 4 evőkanál méz
- 2 dl tej
- 30 dkg mézeskalács-morzsa
- 1 narancs
- 2 evőkanál cukor
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg darált dió
- 1 evőkanál rum
- 1 evőkanál zselatin
- a tálaláshoz: cukrozott gyümölcsök és málnaszörp
Elkészítés
A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. Ráöntjük a tejet, beleszórjuk a mézeskalács-morzsát és fél órán át pihentetjük. Ezalatt a narancs sárga héját vékonyan lehámozzuk, felcsíkozzuk és kevés, cukorral ízesített vízben megpároljuk. (2 evőkanál narancslekvárral is helyettesíthetjük!)
A narancs levét, a leszűrt narancshéjat, a mazsolát, a darált diót meg a rumot a tojásos morzsához adjuk. A narancshéj főzőlevében feloldjuk a zselatint és a tojások fehérjéből vert kemény habbal együtt a masszába forgatjuk, azután az egészet fóliával bélelt őzgerincformába simítjuk. Hűtőszekrényben 4-5 óra alatt megdermesztjük.
Felszeletelve, cukrozott gyümölcsökkel, esetleg kandírozott virágszirmokkal és málnaszörppel kínáljuk.
Ajánljuk még: