
Nemcsak holmi városi legenda, hanem számtalanszor bizonyosságot nyert tény: az ősszel elültetett fák még az első fagyok előtt elkezdenek gyökeret ereszteni, így a következő tavasz beköszöntével sokkal biztosabb lábakon (vagy inkább gyökereken) indulnak neki virágzásuknak. A csapadékosabb őszi hónapok az enyhe időjárási körülményekkel karöltve ideális környezetet biztosítanak az új életüket megkezdő gyümölcsfáknak, amelyek a még viszonylag meleg talajban tápláló otthonra lelhetnek.

Időjárási viszonyoktól függően az ültetési szezon október közepétől veszi kezdetét- de mindenképpen csak akkor, ha a lombhullás már teljesen lezajlott. Fontos tudnunk, hogy nemesített gyümölcsfáink sokkal érzékenyebbek a megfelelő ütetési idő és körülmény megválasztására: nem érdemes tehát kockáztatnunk. Ha igazán bőtermő, egészséges és ellenálló fákat szeretnénk viszontlátni kertünkben, akkor mind az ültetési időpont kijelölésére, mind a kivitelezésére, mind növényeink táplálására nagy figyelmet kell szentelnünk.
Kulcsfontosságú a megfelelő ültetési hely kiválasztása: csak jó vízelvezetésű, napos, szélvédett területre ültessünk, ahol más, már ott élő növénnyel nem alakulhat ki versengés. A gyümölcsfák nem szeretik a pangó vizet, a túl kötött talajt és az árnyékot sem- utóbbi esetében nagymértékben visszaeshet a termés mennyisége és minősége is.

Az ültetés során érdemes megfogadni a sokat tapasztalt kertművelők tanácsát: az ültetőgödör legalább 60-80 cm mély és széles legyen, de ha a fa gyökere nagyobbat kíván, akkor arányosan növeljük mind a mélységet, mind a szélességet. Sokan kifelejtik, pedig kulcsfontosságú mozzanata a sikeres ültetésnek: amikor kiástuk a gödröt, lazítsuk fel az alját, méghozzá azért, hogy megkönnyítsük a begyökeresedés folyamatát. Sokkal könnyebb dolga lesz fáinknak, ha laza talajban kell útnak indítaniuk gyökereiket. Sokszor pont ezen csúszik el az ültetés sikeressége, hiszen a túl kötött és kemény talajban nem minden fa tudja sikerre vinni gyökerei áthatolását.
A szabadgyökeres fák sérült gyökérrészeit se felejtsük el visszavágni, és bevált gyakorlat az is, hogy a fa gyökerét pár órára vízbe áztatjuk ültetés előtt.

Ha az ültetőgödör kész, következhet a megfelelő táptalaj és tápláló közeg biztosítása. Mindenekelőtt fontos eloszlatnunk egy még mindig gyakori tévhitet, méghozzá a trágyázás körülményeivel kapcsolatban. Munkánk során többször találkozunk azzal a hibával, hogy a lelkes kertművelő anélkül szórja be a friss trágyát gyümölcsfáinak gyökeréhez, hogy azt felkeverte volna földdel, mit sem tudva arról, hogy önmagában a friss trágya károsíthatja a gyökereket. Sosem szabad tehát önmagában kiszórnunk, mert akkor többet ártunk, mint használunk.
Sőt: a trágyázás mellett érdemes sokkal nagyobb figyelmet fordítanunk az elmúlt években sokat bizonyító mikorrhiza gombák kijuttatásának, amelyeknek hasznát és eredményességét számtalan kutatás bizonyította már. A mikorrhiza gombák olyan talajlakó gombák, amelyek a növény gyökereivel szimbiózisban élnek: gombafonalaik, a hifák megnövelik a gyökér felületét, így a növény több vizet és tápanyagot tud felvenni. A mikorrhiza kapcsolatok jobbá teszik a növény stressztűrését: segítségükkel élete során könnyebben megbirkózik a szárazság, a nehézfémterhelés, a sóstressz, nehézfémek és a betegségek által elé görgetett kihívásokkal.

Ilyen mikorrhiza gombákat tartalmaz a Symbivit® készítménye is, ami kiváló társ lehet a növények gyökérzónájának támogatásában. Alkalmazásával a növények gyorsabban fejlődnek, és termőre fordulásuk is korábban következhet be- így nagymértékben növeli a gyümölcsfák ültetésének sikerességét is. A Symbivit® természetes hordozóanyagokba zárta összesen hat mikorrhiza faj előnyös tulajdonságait, amelyeket olyan további pozitív hatású összetevőkkel egészített ki, mint a tengeri algák, a különböző kőzetanyagok és a humátok- utóbbiak olyan, a talajban természetes módon előforduló, szerves eredetű anyagok, amelyek az elhalt növényi és állati anyagok lebomlásából származnak. Ezek a humuszanyagok fontos szerepet játszanak a növények tápanyagfelvételében, a talajélet serkentésében és a talajszerkezet javításában is.
A Symbivit® további kiemelkedő tulajdonságai, hogy egyszeri alkalmazásával is hosszútávú hatást érhetünk el: a kialakuló pozitív élő kapcsolatok akár évtizedekig is segíthetik a gyümölcsfák életét. Azonban ahhoz, hogy mindezt biztosíthassuk, nagyon fontos figyelnünk arra, hogy a készítmény érintkezzen a gyökerekkel, mert csak ebben az esetben garantált a mikorrhiza gombák megtelepedése.
Ha azonban erre az egy apró mozzanatra nagyon odafigyelünk, akkor könnyedén biztosíthatjuk gyümölcsfáink szép életét, hiszen az így kijuttatott gombák segíteni fogják, hogy a fa jobban kihasználja a talajban lévő vizet és tápanyagokat- ami különösen fontos akkor, amikor a növény még fiatal és nem elég erős gyökérzetű.

Az ültetés során ügyeljünk arra, hogy a fa oltási pontja 3-5 cm-el legyen a talajszint felett, és amikor a földet visszatöltjük, óvatosan tömörítsük azt a törzs körül, ügyelve arra, hogy a törzs irányába lejtő tányért hozzunk létre a fa körül. Ez a kis lejtés ugyanis biztosítani fogja, hogy a csapadék vagy öntözővíz oda menjen, ahol a legnagyobb szükség van rá: a gyökérzethez. Ha ezzel is megvagyunk, ne felejtsük el fáinkat karóval rögzíteni, mert egy-egy nagyobb szél esetén szükségük lesz a támasztékra.
A Bactofil® CELL-t javasoljuk a gödör aljára beszórt szerves trágya kezelésére is, de figyeljünk arra,hogy azt ne csak úgy nyersen szórjuk bele a gödörbe, hanem keverjük földdel. Ha be is locsoljuk ezzel a termékkel, akkor jobban és hatékonyabban bomlik, a növény hamarabb tudja hasznosítani.
Végül érdemes gondolnunk a takarásra is: az elültetett fák tövét takarjuk be komposzttal vagy mulccsal, figyelve arra, hogy az ne érjen közvetlenül a törzshöz. Ez az apró figyelmesség védeni fogja a gyökérzónát a fagyoktól és a kiszáradástól, és nagymértékben megkönnyíti a fiatal fák életben maradását. A kertünkben készített komposzt gyorsabb érését nagymértékben segíthetjük a BactoFil® CELL mikrobiológiai talajbaktérium-készítményével, ami felgyorsítsa a növényi maradványok lebontását. Fő összetevője a Cellvibrio ostraviensis, ami egy cellulózbontó baktériumtörzs: képes hatékonyan bontani lignocellulóz- és hemicellulóz-alapú anyagokat. Őt két baktériumtörzs kíséri: a Pseudomonas fluorescens és Azotobacter vinelandii- feladatuk, hogy kiegészítsék a lebontási folyamatot, és segítsék a nitrogénkötést, illetve egyéb mikrobiális funkciók működését.

Mivel a növényi maradványok természetes lebomlása több évig is eltarthat, kertünk folyamatos komposztellátásának biztosítása nem is olyan egyszerű feladat. De a BactoFil® CELL alkalmazásával ez a hosszadalmas várakozás nagymértékben lerödivülhet: a kutatási eredmények alapján segítségével akár 4-6 hónap alatt is érett komposzthoz juthatunk. Emellett olyan, nem elhanyagolható folyamatokban is pozitív hatást gyakorolnak, mint a pentozán‐hatás. Pentozán-hatásról akkor beszélünk, ha szármaradványok kerülnek a talajba, vagy nem teljesen érett komposztot használunk tápanyag-utánpótlásra. Ilyenkor a szerves anyag bomlás közben nitrogént von el a környezetétől, ami ahhoz vezet, hogy a növények tápanyaghiányosak lesznek. Ha tehát nem megfelelően érett komposzttal dolgozunk, akkor ellenkező hatást érhetünk el- a BactoFil® CELL azonban segít lebontani a szármaradványokat, így csökkenti a pentozánhatást is. És mivel ez a lebontás tápanyagokat szabadít fel, nemcsak növényeink lesznek sokkal egészségesebbek, hanem mi is fellélegezhetünk, hiszen sokkal kevesebb kerti teendővel jár majd a megfelelően ültetett és táplált gyümölcsfa gondozása.
A cikk megjelenését az Agro.Bio Kft. támogatta.
