
Emésztő- és bélrendszerünkről sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig egy nagyon érzékeny és kifejezetten képzett rendszer, amely testünk egész működésére hatással van. Minden ezzel kapcsolatos probléma egy jelzés, egy üzenet: valami nincs rendben, valamit orvosolni kell.

Ünnepek alkalmával, családi lakomákon, vendégségben járva gyakran ülünk fel a csábítás lovára, és vágtatunk vele a cél felé, sőt azon túl is: túl sokat eszünk. Mennyiségben, minőségben is sokkolhatjuk szervezetünket ételekkel, amelyek megterhelik testünket, akár több napon át tartó problémákat okozhat fogyasztásuk.
Azt talán mindannyian tudjuk, hogy a gondoskodás már az alapoknál kezdődik:
az étel megfelelő megrágásával, a viszonylag lassú és mértékletes evéssel sok bajt megelőzhetünk.
Amit nem, arra pedig itt van a mezei katáng. Ennek a sokszor igazságtalanul mellőzött gyomnövénynek áldásos hatásai vannak emésztésünkre nézve. Ugyancsak kitűnő orvosság lehet az aranyvesszőből készült tea, amely egy-egy túltolt étkezés után enyhíti a puffadást és teltségérzetet. Az erdei málna leveléből készült tea segíti emésztésünket, és enyhíti a bél görcsös tüneteit. Akárcsak a fehér akác virága, amely csökkenti a gyomorsavtermelést, ezáltal a refluxos tüneteket is.

Ha a felborult étkezési rend székrekedést okozott, akkor első körben érdemes enyhébb módszerekkel próbálkoznunk: a nyáron aszalt vagy készen vásárolt gyümölcsök rosttartalmuknál fogva segítségünkre lehetnek a probléma megoldásában: a szilva, barack, körte, meggy és füge kíméletesen segíthet rajtunk. Ugyanígy hatásos lehet az ezekből készített igazi, rostos gyümölcslé elfogyasztása is. A kiegyensúlyozott emésztést egy másik magas rosttartalmú alapanyaggal, az útifűmaghéj őrleményével is biztosíthatjuk.

Ha egyik sem vált be, áztassunk lenmagot vagy mustármagot, és ezt fogyasszuk el. Természetesen mindegyik módszernél ügyelnünk kell arra is, hogy elegendő mennyiségű vizet igyunk!
Ha a folyamat ellenkező irányba hat, tehát hasmenéssel találjuk szemben magunkat, a legegyszerűbb és generációk óta kedvelt megoldás a széntabletta fogyasztása. De sokan esküsznek a banánra is vagy a legalább 75%-os étcsokoládéra. Fordulhatunk a teafőzetekhez is segítségért:
a fehér árvacsalán, a diófalevél, az apróbojtorján vagy az erdei szeder- illetve málnalevél is gyógyír lehet a bajra.

A teákat ne csak forrázzuk, főzzük is pár percig, hiszen a cserzőanyagok így jobban kioldódnak. Naponta háromszor fogyasszuk, amíg a probléma fennáll, és még hatásosabb, ha az előbb említett növények keverékével gyógyulunk. Ha pedig úgy vesszük észre, hogy a fenti terápia nem megfelelő, akkor egészítsük ki egy kevés vadsóskamag-őrlemény fogyasztásával: az őrleményt áztassuk be, és maximum naponta háromszor kanalazzunk belőle.

Ha tüneteinkhez hányinger is társul, alkalmazzunk gyömbért bármilyen formában. Porrá őrölve, teaként, reszelve vagy kapszulában – a hatás sehogy sem marad el. Nyugtatja a gyomrot, a beleket, és csillapítja a hányingert. Forrázzunk szegfűszeget, koriandermagot vagy mentát! Ha úgy érezzük, ez kevés, akkor szedjünk B6-vitamint is, sok esetben önmagában is képes enyhíteni vagy megszüntetni a tüneteket.

A bemutatott gyógynövényekből érdemes beszereznünk egy keveset házipatikánkba, hogy mindig legyen odahaza azonnali segítség. Sokat tehetünk gyomor- és bélrendszerünk egészségének megőrzéséért, ha nemcsak panasz esetén, hanem kúraszerűen is alkalmazzuk őket – hiszen szervezetünk felvértezve sokkal inkább ellenáll a komolyabb megpróbáltatásoknak is.
Az alapanyagok beszerzése miatt pedig senki se aggódjon:
minden gyógynövény elérhető a legközelebbi herbaházakban, gyógynövényboltokban.
Érdemes még ünnep előtt feltölteni az otthoni készleteket!

Ha pedig célzott májtisztításba kezdenétek, ezeket az alapanyagokat ajánljuk, a vese egészségéért pedig ezekkel a növényekkel tehettek sokat.
Nyitókép: 123RF
