Filléres egészség: ezek a legtutibb immunerősítő csírák
Olvasási idő: 3 perc

Filléres egészség: ezek a legtutibb immunerősítő csírák

Kert nélkül is lehet kiskertünk – mondjuk a konyhában. Elég, ha van egy jó csíráztatónk!

Elfogadott tény, hogy több krónikus betegség kialakulása összefüggésben áll az egysíkú táplálkozással. Az egészség egyik sarokköve a helyes, tápanyagban gazdag táplálkozás. A kiegyensúlyozott, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, enzimekben, zsírsavakban és rostokban bővelkedő étrend ugyanúgy szükséges a test és a szellem egészséges működéséhez, mint az elfogyasztott kalóriák a fizikai aktivitáshoz.

A változatos, tápanyagban gazdag étrend a mentális egészség és jóllét elérésének kulcsa.

Segít fenntartani az energiaszintet, mérsékli a hangulatingadozást, növeli a szellemi és lelki tűrőképességet.

Tavasszal a lakás napfényes részén, ami nálam a konyhaablak, előszeretettel nevelek csírákat, hiszen áldásos hatásuk ősidők óta jól ismert. Magas a vitamintartalmuk, jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványianyag tartalmuk, és ezáltal fontos, értékes – és nem utolsósorban finom – tápanyagforrást jelentenek.

green soybean sprouts
Szójabab csíra – Fotó: 123RF 

Vannak közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízűek is. Kedvünkre válogathatunk a gabonafélék (pl. búza), a hüvelyesek (mungóbab), a zöldségfélék (póréhagyma, hagyma, brokkoli, retek), és a fű- és lucernafélék csírái között. Rengeteg mag van, amit csíráztathatunk, csupán napi kétszeri átöblítést igényelnek, hogy a penész- és egyéb gombák ne szaporodjanak el, és pár nap múlva (ez persze csírafüggő) frissen fogyaszthatjuk őket.

Elsőnek próbálhatjuk kis tálkában, nem nagy anyagi ráfordítással, de műanyag, vagy akár nagyon szép kerámia csíráztatókat is találunk webshopokban. Az edények, tálak nagy előnye, hogy nem tárolják feleslegesen a vizet, melyben megposhadhatnak a magok, hanem, mivel lyukacsos az aljuk, a felesleges víz le tud folyni a csíráztató tál aljába.

Mungóbab csíra – Fotó: 123RF 

Ezek a legjobb immunerősítő csírák:

Búza – tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, és segíti az emésztést. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, és nagyon jól erősíti az idegrendszert is.

Napraforgó – A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, magas jódtartalmú, vízhajtó. Igen sok foszfort, kálciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Az összes fontos aminosavat tartalmazza, méregtelenítő, tisztító hatású. Magas rosttartalma az egészséges bélflórát kiválóan táplálja.

Póréhagyma – Egyesíti a hagyma és a fokhagyma élettani hatásait. Emésztőszervekre jótékony hatású, természetes antibiotikum. Tisztítja a véráramot és a májat.

Lencse csíra – Fotó: 123RF 

Retek – Tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású. Tisztítja a légzőszerveket, vizelethajtó hatásának köszönhetően pedig tisztítja a húgyutakat és a vesét is. Mindemellett magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt is.

Zsázsa – Gyógyhatása miatt ősidők óta nagyra becsülik. Az antioxidánsok (A-, C-, E-vitamin, béta-karotin és szelén) erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, csökkentik a gyulladást a szervezetben. Magas klorofilltartalmának köszönhetően tisztítja és megújítja a vért is.

Vibrant red and purple radish microgreens with fresh, delicate l
Retek mikrozöld – Fotó: 123RF 

Ha csíráztatunk, nem kell megvárnunk, míg zöld hajtást ereszt a növényke. Mikor a magok elérték a pár millimétert vagy néhány centimétert, már fogyaszthatjuk is őket. Frissen isteni kiegészítői minden reggelinek, de 2-3 napig hűtőszekrényben is tárolhatók.

Egészéghóbort, aminek talán Popeye is szívesen hódolna – mikrozöldeket az asztalra!
Egyre több olyan tanulmány jelenik meg, amely élesen bírálja a modern kor táplálkozási szokásait, a „töltelék” tápanyagok nagymértékű fogyasztását, a kiegyensúlyozatlan arányokat és a mértéktelenséget. Az elnehezítő, szénhidrátdús megoldások helyett bemutatunk egy olyan izgalmas gasztronómiai szegletet, amely nemcsak egészséget, kreativitást, hanem könnyedséget és szellemi frissességet is hozhat mindennapjainkba.

Nyitókép: Mungóbab csíra – Fotó. 123RF