Tudd meg, milyen levegőt is szívsz valójában! Telepítsd otthonra a szállópor-szenzort!

Egészség

Tudd meg, milyen levegőt is szívsz valójában! Telepítsd otthonra a szállópor-szenzort!

Világszerte hivatalos mérőállomások százai gyűjtik az adatokat azzal kapcsolatban, hogy milyen levegőt szívunk valójában: mennyire nevezhető frissnek és tisztának az éltető oxigén, és milyen környezeti feltételek mellett éljük mindennapjainkat. Pár évvel ezelőtt azonban a már működő rendszer reményteli fejlődésnek indult: háztartások, civilek is csatlakoztak a monitorozáshoz, hogy valós adatokkal lássák el nemcsak a hivatalos mérőállomásokat, hanem elsősorban önmagukat. Hogy megtudják, milyen levegőt is szívnak valójában. A jó hírünk pedig az, hogy mindannyiunk számára nyitott a lehetőség, amelyet a szállópor-szenzor hoz el otthonainkba.

A Sensor Community (SC) lakások ablakában, erkélyén vagy a házak udvarán felállított szenzorok segítségével ad valós képet környezetünkről. A SC nem más, mint egy globális érzékelőhálózat, amelynek fő küldetése, hogy inspirálja és gazdagítsa az emberek életét azáltal, hogy platformot kínál a természet iránti kollektív kíváncsiságnak és tájékozódásnak. Világszerte eddig 14 279 érzékelőt állítottak fel 71 országban, 56 közösségi laboratóriumot létrehozva. A közösség honlapján egy interaktív térkép is segíti a tájékozódást, kifejezetten ajánlom gyerekes családoknak is, már a kisiskolás gyermekek is élvezettel tanulmányozzák az adatok valós idejű áramlását.

Bevallom őszintén, az érzékelő összeállítása első látásra kissé ijesztőnek tűnhet, de hamar megnyugszik az ember, hiszen a honlapon egy nagyon részletes, képekkel gazdagon illusztrált szerelési útmutatót találhatunk. A munka közben pedig szép lassan körvonalazódik a szerkezet működése, így viszonylag hamar élvezetté és gyermeki izgatottsággá vált át a kezdeti kétségbeesés. A fórumon pedig gyakorlott felhasználók ezrei lesznek segítségünkre, egy igazi összetartó, inspiráló közösségben.

Teljesen kezdőknek és laikus érdeklődőknek mégis egy másik oldalt ajánlanék. Van ugyanis egy hazai oldal, amely olyannyira elkötelezett a háztartási mérésekkel kapcsolatban, hogy még összeszerelési workshopokon is részt vehetünk, ha nem merünk egyedül belevágni a szenzorok összeállításába. A workshopokon alkatrészekből szerelhetünk össze egy működő szenzort, amely monitorozza a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat és a szálló por koncentrációját (PM10, PM2,5). A szenzor az otthoni wifire feljelentkezve egy központi adatbázisba gyűjti az adatokat, amelyeket grafikonokon, térképen vagy akár nyers adatokként (CSV) is elérhetővé tesznek a felhasználóknak.

A program célja a nyílt, elérhető adatok, az átláthatóság és a Citizen Science fejlődésének elősegítése.

A Citizen Science-t a legtöbb helyen civil tudományként emlegetik, ahol tulajdonképpen arról van szó, hogy a laikusok is bevonódnak a tudományos kutatásokba adatok gyűjtésével vagy éppen feldolgozásával.

Nemcsak élvezetes, világot kitáró kísérlet ez az egész családnak, hanem rendkívül hasznos tevékenység is, hiszen azzal, hogy „betesszük a közösbe” az általunk tapasztaltakat, nagymértékben segítjük a valóság megfelelő felmérését, értelmezését és pozitív irányú támogatását.

Ugyancsak hazai kezdeményezés a Mérj velünk! kampány, ami azoknak szól, akik látni szeretnék, hogyan alakul otthonuk, munkahelyük vagy gyermekük óvodája, iskolája közelében a levegő szállópor-tartalma (PM2,5, PM10) tartalma. A kezdeményezés oldalán gyakorlati információkat kaphatunk azzal kapcsolatban, hogy honnan és milyen formában tudunk hozzájutni a szenzorokhoz, hogyan üzemelhetjük be, és egyáltalán hogyan értelmezzük az adatokat, interaktív térképeket. Érdemes jobban körülnézni az oldalon, mert az egyszerű, gyakorlatias megközelítés hamar meghozhatja a kedvünket a csatlakozáshoz. Ha pedig kezdünk elveszni a lehetőségekben, érdemes elolvasnunk a MetNet összefoglalóját, ahol teljesen érthetően kirajzolódnak a különbségek, előnyök és hátrányok a különböző készülékekkel kapcsolatban. 

Az összeszereléshez jó szórakozást kívánunk!

Ajánljuk még:

Légy kedves! Jól jársz te is, a másik is

Az emberek sokszor mogorvák, ha valamiért interakcióba kell kerülniük egymással: az utcán, a boltban, a buszon és a gyógyszertárban, talán azért, mert azt hiszik, a másik valami rosszat akar vagy csak rosszat feltételez róluk, s mintha rögtön védekezésből támadnának. De kedvességet adni és kapni is nagyon jó érzéseket szabadít fel, az önzetlen segítségnyújtással, érdeklődéssel vagy csak egy mosollyal is csodákat tehetünk. Nem kerül semmibe, és mindenkinek jobb érzése lesz.

 

Már követem az oldalt

X