Egészség

Tudd meg, milyen levegőt is szívsz valójában! Telepítsd otthonra a szállópor-szenzort!

Világszerte hivatalos mérőállomások százai gyűjtik az adatokat azzal kapcsolatban, hogy milyen levegőt szívunk valójában: mennyire nevezhető frissnek és tisztának az éltető oxigén, és milyen környezeti feltételek mellett éljük mindennapjainkat. Pár évvel ezelőtt azonban a már működő rendszer reményteli fejlődésnek indult: háztartások, civilek is csatlakoztak a monitorozáshoz, hogy valós adatokkal lássák el nemcsak a hivatalos mérőállomásokat, hanem elsősorban önmagukat. Hogy megtudják, milyen levegőt is szívnak valójában. A jó hírünk pedig az, hogy mindannyiunk számára nyitott a lehetőség, amelyet a szállópor-szenzor hoz el otthonainkba.

A Sensor Community (SC) lakások ablakában, erkélyén vagy a házak udvarán felállított szenzorok segítségével ad valós képet környezetünkről. A SC nem más, mint egy globális érzékelőhálózat, amelynek fő küldetése, hogy inspirálja és gazdagítsa az emberek életét azáltal, hogy platformot kínál a természet iránti kollektív kíváncsiságnak és tájékozódásnak. Világszerte eddig 14 279 érzékelőt állítottak fel 71 országban, 56 közösségi laboratóriumot létrehozva. A közösség honlapján egy interaktív térkép is segíti a tájékozódást, kifejezetten ajánlom gyerekes családoknak is, már a kisiskolás gyermekek is élvezettel tanulmányozzák az adatok valós idejű áramlását.

Bevallom őszintén, az érzékelő összeállítása első látásra kissé ijesztőnek tűnhet, de hamar megnyugszik az ember, hiszen a honlapon egy nagyon részletes, képekkel gazdagon illusztrált szerelési útmutatót találhatunk. A munka közben pedig szép lassan körvonalazódik a szerkezet működése, így viszonylag hamar élvezetté és gyermeki izgatottsággá vált át a kezdeti kétségbeesés. A fórumon pedig gyakorlott felhasználók ezrei lesznek segítségünkre, egy igazi összetartó, inspiráló közösségben.

Teljesen kezdőknek és laikus érdeklődőknek mégis egy másik oldalt ajánlanék. Van ugyanis egy hazai oldal, amely olyannyira elkötelezett a háztartási mérésekkel kapcsolatban, hogy még összeszerelési workshopokon is részt vehetünk, ha nem merünk egyedül belevágni a szenzorok összeállításába. A workshopokon alkatrészekből szerelhetünk össze egy működő szenzort, amely monitorozza a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat és a szálló por koncentrációját (PM10, PM2,5). A szenzor az otthoni wifire feljelentkezve egy központi adatbázisba gyűjti az adatokat, amelyeket grafikonokon, térképen vagy akár nyers adatokként (CSV) is elérhetővé tesznek a felhasználóknak.

A program célja a nyílt, elérhető adatok, az átláthatóság és a Citizen Science fejlődésének elősegítése.

A Citizen Science-t a legtöbb helyen civil tudományként emlegetik, ahol tulajdonképpen arról van szó, hogy a laikusok is bevonódnak a tudományos kutatásokba adatok gyűjtésével vagy éppen feldolgozásával.

Nemcsak élvezetes, világot kitáró kísérlet ez az egész családnak, hanem rendkívül hasznos tevékenység is, hiszen azzal, hogy „betesszük a közösbe” az általunk tapasztaltakat, nagymértékben segítjük a valóság megfelelő felmérését, értelmezését és pozitív irányú támogatását.

Ugyancsak hazai kezdeményezés a Mérj velünk! kampány, ami azoknak szól, akik látni szeretnék, hogyan alakul otthonuk, munkahelyük vagy gyermekük óvodája, iskolája közelében a levegő szállópor-tartalma (PM2,5, PM10) tartalma. A kezdeményezés oldalán gyakorlati információkat kaphatunk azzal kapcsolatban, hogy honnan és milyen formában tudunk hozzájutni a szenzorokhoz, hogyan üzemelhetjük be, és egyáltalán hogyan értelmezzük az adatokat, interaktív térképeket. Érdemes jobban körülnézni az oldalon, mert az egyszerű, gyakorlatias megközelítés hamar meghozhatja a kedvünket a csatlakozáshoz. Ha pedig kezdünk elveszni a lehetőségekben, érdemes elolvasnunk a MetNet összefoglalóját, ahol teljesen érthetően kirajzolódnak a különbségek, előnyök és hátrányok a különböző készülékekkel kapcsolatban. 

Az összeszereléshez jó szórakozást kívánunk!

 

Már követem az oldalt

X