Egészség

Napi egy grammjával lényegesen lassíthatjuk az öregedést – egy svájci kutatás szerint

Egy 777 fős svájci mintán végzett klinikai vizsgálat eredményeinek statisztikai elemzése szerint napi egy grammnyi omega-3 zsírsav három éven át történő szedése átlagosan 2,9-3,8 hónappal lassítja a biológiai öregedést. A kutatási eredmények mellett azt is mutatjuk, mely élelmiszerek tartalmaznak a legtöbb omega-3 zsírsavat.

Az európai népesség gyorsan öregszik, ami kihívást jelent úgy az egyén, mint az európai társadalmak és az egészségügyi rendszerek számára. A legígéretesebb közegészségügyi beavatkozások között, amelyek meghosszabbíthatják az idősebb korban várható egészséges élettartamot, a D-vitamin, a tengeri omega-3 zsírsavak és a testmozgás szerepelnek. Egyéni és együttes hatásukat azonban eddig még nem sikerült klinikai vizsgálatban igazolni.

A svájci Zürichi Egyetem által vezetett DO-HEALTH tanulmány célja annak megállapítása volt, hogy a D-vitamin, az omega-3 zsírsavak és az otthoni mozgásprogram megelőzi-e a betegségeket idősebb korban.

A vizsgálat során figyelembe vették a csontok egészségét, a funkcionális izomsorvadást, a szív- és érrendszeri egészségügyi kockázatot, a kognitív hanyatlást és az immunitást.

Fresh tasty seafood served on old wooden table.

Fotó: 123RF 

A DO-HEALTH kutatásban a kutatók DNS-metilációs, azaz öregedésmérő órákat használtak a hatások mérésére. Ezek az epigenetikai öregedési órák a DNS-molekulában bekövetkező kémiai módosításokat, az úgynevezett metilációt mérik. E módosítások számszerűsítése magyarázatot ad a biológiai és a kronológiai öregedésre. A kutatócsoport három éven át követte a résztvevőket a beavatkozási időszak alatt, éves vizsgálatokkal és háromhavonta személyes telefonhívásokkal. A kutatók vérmintát vettek a kiindulási és minden egyes követési évben, DNS-mintát vettek és azokat biotárolták.

A kutatási eredmények szerint az omega-3 11%-kal csökkentette az eséseket és 13%-kal a fertőzéseket. D-vitaminnal és testmozgással kombinálva pedig 61%-kal csökkentette a rák kockázatát és 39%-kal az időskori esendőséget.

A legjobb természetes Omega-3 források: 

  1. Tengeri halak (a legkiválóbb Omega-3 források)

A legtöbb Omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek a tengeri halak, különösen:

  • lazac: 100 grammonként körülbelül 2-3 gramm Omega-3 zsírsavat tartalmaz
  • makréla: kimagasló Omega-3 forrás, 100 grammonként akár 4-5 gramm zsírsavval
  • szardínia: rendkívül sűrű Omega-3 tartalmú hal, kis mérete ellenére
  • hering: szintén kiváló választás a magas Omega-3 tartalma miatt
Grilled Dorado with lemon, thyme, rosemary and fresh salad on th

Fotó: 123RF 

  1. Tenger gyümölcsei
  • kagyló
  • osztriga
  • garnélarák
  1. Magvak
  • chia mag: 100 grammonként körülbelül 5-6 gramm Omega-3
  • lenmag: kiemelkedően magas Omega-3 tartalom
  • dió: közepes mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaz

 

  1. Növényi olajok
  • lenmagolaj
  • repceolaj
  • szójaolaj
Nut mix and chocolate. Selective focus.

Fotó: 123RF 

  1. Zöldségek és gyümölcsök
  • spenót
  • káposzta
  • avokádó

Nem árt tudni:

  • a tengeri halak tartalmazzák a leghasznosabb EPA és DHA típusú Omega-3 zsírsavakat,
  • a növényi forrásokból származó Omega-3 (ALA típusú) kevésbé hatékonyan hasznosul a szervezetben,
  • heti 2-3 alkalommal ajánlott halat fogyasztani az optimális Omega-3 bevitelhez.

Fontos – Étrendkiegészítőt csakis orvosi javallatra kezdjünk szedni! Az omega-3 pótlásában elsősorban a természetes forrásokra támaszkodjunk!

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Több fűszer, hosszabb élet: a szívbarát étrend alapszabályai

Szívünk szervezetünk finomra hangolt motorja, amire vigyáznunk kell. A rendszeres testmozgás mellett az étkezésünkre is fontos odafigyelnünk, hogy megóvjuk ezt a rendkívül fontos szervünket a különféle megbetegedésektől. Egy szívbarát étrend követésével rengeteget tehetünk azért, hogy sokáig, egészségesen élhessünk!