Az európai népesség gyorsan öregszik, ami kihívást jelent úgy az egyén, mint az európai társadalmak és az egészségügyi rendszerek számára. A legígéretesebb közegészségügyi beavatkozások között, amelyek meghosszabbíthatják az idősebb korban várható egészséges élettartamot, a D-vitamin, a tengeri omega-3 zsírsavak és a testmozgás szerepelnek. Egyéni és együttes hatásukat azonban eddig még nem sikerült klinikai vizsgálatban igazolni.
A svájci Zürichi Egyetem által vezetett DO-HEALTH tanulmány célja annak megállapítása volt, hogy a D-vitamin, az omega-3 zsírsavak és az otthoni mozgásprogram megelőzi-e a betegségeket idősebb korban.
A vizsgálat során figyelembe vették a csontok egészségét, a funkcionális izomsorvadást, a szív- és érrendszeri egészségügyi kockázatot, a kognitív hanyatlást és az immunitást.
![Fresh tasty seafood served on old wooden table.](/data/generated/articles/116/1161/article-116166/80622868_l_fit_1060x10000.jpg?key=ZmNmNjFiZmU3YjEyOGY5NDEyMDE0YmU1NTAwY2VkMGM5NmNhMGY1ZDA5YTU3ZDUyZmU5Mzk5Y2MxZjAwZjliNQ==)
Fotó: 123RF
A DO-HEALTH kutatásban a kutatók DNS-metilációs, azaz öregedésmérő órákat használtak a hatások mérésére. Ezek az epigenetikai öregedési órák a DNS-molekulában bekövetkező kémiai módosításokat, az úgynevezett metilációt mérik. E módosítások számszerűsítése magyarázatot ad a biológiai és a kronológiai öregedésre. A kutatócsoport három éven át követte a résztvevőket a beavatkozási időszak alatt, éves vizsgálatokkal és háromhavonta személyes telefonhívásokkal. A kutatók vérmintát vettek a kiindulási és minden egyes követési évben, DNS-mintát vettek és azokat biotárolták.
A kutatási eredmények szerint az omega-3 11%-kal csökkentette az eséseket és 13%-kal a fertőzéseket. D-vitaminnal és testmozgással kombinálva pedig 61%-kal csökkentette a rák kockázatát és 39%-kal az időskori esendőséget.
A legjobb természetes Omega-3 források:
- Tengeri halak (a legkiválóbb Omega-3 források)
A legtöbb Omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek a tengeri halak, különösen:
- lazac: 100 grammonként körülbelül 2-3 gramm Omega-3 zsírsavat tartalmaz
- makréla: kimagasló Omega-3 forrás, 100 grammonként akár 4-5 gramm zsírsavval
- szardínia: rendkívül sűrű Omega-3 tartalmú hal, kis mérete ellenére
- hering: szintén kiváló választás a magas Omega-3 tartalma miatt
![Grilled Dorado with lemon, thyme, rosemary and fresh salad on th](/data/generated/articles/116/1161/article-116166/104009537_l_fit_1060x10000.jpg?key=YmMwN2NhMDZiNjY0ZDBlYjdlMjgzZmQ3NzA2MWNiOGRiODU3MGUzMjFjMzRmNWFjNDc4YTg0MTdhMWEwY2E5Mw==)
Fotó: 123RF
- Tenger gyümölcsei
- kagyló
- osztriga
- garnélarák
- Magvak
- chia mag: 100 grammonként körülbelül 5-6 gramm Omega-3
- lenmag: kiemelkedően magas Omega-3 tartalom
- dió: közepes mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaz
- Növényi olajok
- lenmagolaj
- repceolaj
- szójaolaj
![Nut mix and chocolate. Selective focus.](/data/generated/articles/116/1161/article-116166/69867546_l_fit_1060x10000.jpg?key=MjYzOGNmNTczYzhkNDliMzUzZGRjNGM5YTU5ZjhjODI0OWE4ZTUxYzJkZWZlYThlMTkwYzljOTc1N2VjNDE0Yg==)
Fotó: 123RF
- Zöldségek és gyümölcsök
- spenót
- káposzta
- avokádó
Nem árt tudni:
- a tengeri halak tartalmazzák a leghasznosabb EPA és DHA típusú Omega-3 zsírsavakat,
- a növényi forrásokból származó Omega-3 (ALA típusú) kevésbé hatékonyan hasznosul a szervezetben,
- heti 2-3 alkalommal ajánlott halat fogyasztani az optimális Omega-3 bevitelhez.
Fontos – Étrendkiegészítőt csakis orvosi javallatra kezdjünk szedni! Az omega-3 pótlásában elsősorban a természetes forrásokra támaszkodjunk!
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: