Levendula, golgotavirág és tulsi: a gyógyteák az elmélyülésben is segítenek

Egészség

Levendula, golgotavirág és tulsi: a gyógyteák az elmélyülésben is segítenek

Egy csésze finom tea az egyik legegyszerűbb eszközünk az elcsendesedéshez, a stressz elűzéséhez és gondolataink rendszerezéséhez. Keressünk egy csendes sarkot, és lassan kortyolgassunk el egy csésze finom teát egy jó könyv vagy valamilyen, az elmélyülést segítő zene társaságában! A hétvégi nyüzsgés után is jól esik egy kis megállás, felkészülés a jövő heti teendőkre. 

Rajongok a gyógyteákért. Legyen szó immunerősítésről, de a hasfájáson keresztül a köhögésig minden kellemetlen tünetre ez a reakciók: már nyúlok is a fémdoboz felé, ami megannyi teafüvet és teafiltert rejt. Megvannak a kedvenceim, és persze azok, amik kiállták a próbát. Tudom, hogy melyik szokott segíteni köhögés esetén, melyiket érdemes elővennem gyomor- vagy fejfájásra, és melyiktől érzem úgy, hogy még a lelkem is átmelegszik, ha elkortyolom.

A teák ugyanis nemcsak a testi problémákra jelenthetnek gyógyírt, hanem a lelket is melengetik. Az egyik legjobb napindító szertartás, ha egy bögre illatos teát szürcsölgetve kezdjük a napot, miközben az első napsugarak melengetik az arcunkat. S persze a délutáni teának is megvan a maga varázsa. Nem kell hozzá angolnak lenni, hogy hazaérve készítsünk egy csészével a kedvenc teánkból, amit majd néhány szem csokis keksz kíséretével elfogyasztunk, miközben végiggondoljuk a napunkat, és felkészülünk annak további részére.

A tea ugyanis kiváló választás, ha szeretnénk egy kicsit megnyugtatni magunkat, lecsillapítani a lelkünket és az elménket. Különösképpen jól jöhet egy jól megválasztott gyógytea, amikor egy kicsit levertebbek, szomorúbbak, enerváltabbak vagyunk. Idegnyugtatásra, stresszoldásra, hangulatjavításra is kiváló választás lehet a tea, és a nyugodt alvásunkat is elősegítheti (kivéve persze, ha elalvás előtt legalább egy órával isszuk meg, különben nagy esély van arra, hogy legalább egyszer felébredünk éjszaka).

Fotó: Unsplash

A levendula nyugtató ereje

Egy alkalommal másfél órán keresztül kötözgettem kis csokrokba a frissen szedett levendulákat. Illatuk elbódított. Különös nyugalom és jókedv lett úrrá rajtam. Nem meglepő, hogy gyógyteaként fogyasztva is előszeretettel javasolják a szakértők, ha az elménk megnyugtatásáról van szó. A levendula szuper depresszió- és szorongásűző gyógynövény. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy csésze levendula tea bár lenyugtathat bennünket, mégsem leszünk álmosak utána.

Fotó: Pixabay

Relaxáljunk citromfűvel!

A levendulához hasonló élményem volt már citromfű teával is: akkor éppen vendégségben voltunk egy ismerősünknél, aki a kertjéből szedett citromfűből készített nekünk forró italt, amitől kellemesen ellazultam. Az egyes kutatások is alátámasztják, hogy a citromfű kiváló stresszoldó, és ugyancsak segíthet a depresszió és a szorongás tüneteinek kezelésében. 

Foto: Pxhere

Az ezerarcú kamilla

Ha csak egyféle gyógyteát tartunk otthon, az egyik legjobb választás a kamilla. Gyulladáscsökkentő hatása mellett számos problémára lehet gyógyír, nem mellesleg abban is a segítségünkre lehet, hogy csökkentsük vele a szorongás vagy éppen a depresszió esetleges tüneteit. A kamilla tea nyugtató hatása kémiai összetételének köszönhető. Apigenint tartalmaz, egy antioxidánst, ami közvetlenül a neurotranszmittereket és az agyi receptorokat célozza meg, ahol ellazulást idézhet elő. A kamilla tea az alvás minőségének javításában is segíthet.

Fotó: Unsplash

Mindentudó zöld tea

Az egyik legtöbbet kutatott és talán legismertebb tea a zöld tea, aminek rengeteg tudományos vizsgálat kimutatta már jótékony, gyógyító hatását: például az egyes szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések esetében, immunrendszerünk megerősítésében vagy éppen diétánk támogatásában. A zöld tea többek között egy l-teanin néven ismert aminosavat tartalmaz. Ez az aminosav segít lelassítani a serkentő molekulák felszívódását, ezáltal természetes nyugtató hatást vált ki. Ráadásul ez az l-teaninnak természetes szorongáscsökkentő hatása is lehet az idegrendszerre.

Fotó: Publicdomainpictures

Különleges tea golgotavirágból

A golgotavirágot évszázadok óta használják tinktúrák és egyéb főzetek formájában szorongás, görcsrohamok és hisztéria kezelésére. A növény szirmaiból készítik a teát, amit nyugtató és altató hatása miatt előszeretettel alkalmaznak a mai napig. Ellazíthatja az idegeket, csökkentheti a stresszt, javíthatja az alvásunk minőségét.

Fotó: Pixabay

Kihagyhatatlan macskagyökér

Ha szóba kerül a gyógynövények nyugtató hatása, a macskagyökér, vagy más néven valeriana nem maradhat ki a felsorolásból. Erőteljes ízvilággal és frissítő illattal rendelkezik, egy kevés mézzel kiváló harmóniát csempészhetünk ebbe az idegnyugtató teába. A macskagyökér a szorongás és a depresszió tüneteinek kezelésében használt gyógynövények egyik fő összetevője.

Fotó: Pixabay

Frissítő borsmenta tea

A borsmenta tea élénkítő aromájának köszönhetően erőteljes szorongásoldó tulajdonságokkal büszkélkedhet. A tea elkészítéséhez a borsmenta növény leveleit kell a forró vízbe tenni. Az eredmény egy halványzöld ital, amely kellemesen frissítő aromát kínál egy csipetnyi fenyőaromával és bizsergető utóízzel. A kutatások azt mutatják, hogy a borsmenta tea illata elősegítheti a relaxációt és csökkentheti a depresszió, a szorongás és a krónikus stressz tüneteit. A borsmenta tea gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is büszkélkedhet. Ugyanolyan hatással van az idegrendszerre, mint a többi gyógytea: segíthet csökkenteni a kortizolszintet, és javíthatja a hangulatunkat.

Fotó: Needpix

Tulsi, avagy a szent bazsalikom

A tulsi, vagy más néven szent bazsalikom tea ízvilága a szegfűszeg és a bors jellegzetes jegyeit tartalmazza. Ezt a gyógynövényt gyakran használják a thai konyhai ételeiben, de nemcsak a konyhában vehetjük jó hasznát, hiszen számos egészségügyi előnye is van. Kimutatták, hogy a szent bazsalikom tea ugyanolyan hatékony lehet a szorongás és a stressz kezelésében, mint egyes antidepresszánsok. Emellett például javíthatja a memóriát és az alvás minőségét. A tea az ayruvédikus gyógyászat egyik alapanyaga.

Fotó: Pixabay

Kesernyés ízével nyugtat a ginzeng tea

A ginzeng tea fogyasztása ugyancsak segíthet csökkenteni a stressz szinten és a fáradtság érzését, amely gyakran a depresszió és a szorongás velejárója. Enyhén kesernyés ízű, amit azonban egy izgalmasan édes aroma ellensúlyoz. Egyes kutatások szerint a ginzeng javíthatja hangulatunkat és fokozhatja kognitív teljesítményünket.

Mielőtt innád, ismerd meg!

A gyógyteák nem helyettesítik a súlyos depresszió vagy szorongás kezelésére használt vényköteles gyógyszereket. Sőt, érdemes olykor csínján bánni velük, ugyanis a teák kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel és más gyógynövény-kiegészítőkkel. Ajánlott lehet beszélni az orvosunkkal, mielőtt különféle gyógyteákat próbálunk ki a vélt vagy valós tünetek kezelésére.

 

Már követem az oldalt

X