Egészség

Ha elég keveset eszel belőle, ezer bajodon segíthet: így szerettem bele a chiamagba

Minden kornak megvan a maga fogyókúrás őrülete. A jelen egyik kedvence a chiamag – és bár nem diétázom, és nem is akarok, ennek a kicsi magnak sokat köszönhetek.

A szuperdiéták aduásza mindenkor más. Egyesek egy adott élelmiszer köré építenek programot – ilyen volt például a káposztaleves-diéta, valamint a csokidiéta –, mások pedig kiragadnak egy élelmiszert és azt ígérik, ha beépítjük azt mindennapi táplálkozásunkba, minden bajunk elmúlik, és még fogyni is fogunk. Ahogy sok nő a környezetemben, úgy kamaszként én is gyakran bedőltem az ilyen tanácsoknak és tippeknek, és vártam a csodát, ami valahogy nem jött.

Mire sikerült kialakítanom egy egészséges életmódot, újabb őrület kapott szárnyra: boldog boldogtalan elkezdett chiamagot enni. Ott volt mindenhol: rakták sütibe, fagyiba, extrudált kenyérbe, levesbe, müzlibe, lekváros kenyérre. Átlagemberek, influenszerek és edzők hirdették jótékony hatásait, én pedig úgy döntöttem, csak azért se fogok erre is ráugrani, mert nem akartam azon görcsölni, hogy működik-e vagy sem – így is túl sokáig tartott normalizálnom az evéssel és a testemmel kapcsolatos érzéseimet, gondolataimat, szokásaimat.

Egészen addig tartott ez az elhatározás, míg rá nem jöttem, hogy Crohn-betegként jóval nehezebb megoldanom a rostok bevitelét, mint azoknak, akik bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt megehetnek. Egy ismerősöm, aki szintén ezzel a betegséggel küzd, javasolta, hogy egészen kicsi mennyiségben próbáljam ki a chiamagot, teszteljem, azt bírja-e a szervezetem. Így egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van egy zacskóval a szekrényemben. Azóta újabb és újabb csomagokkal vásárolok – mert ez tényleg jó.

Mi a chiamag?

A Közép-és Dél-Mexikóban őshonos, asztékzsályamagként is ismert magok egyik legnagyobb előnye, hogy nincs íze, így tulajdonképpen mindegy, hogy mibe szórjuk bele, az ételek karakterén igazán nem változtat. Az állagukon viszont annál inkább. Kezdetben elkövettem azt a hibát, hogy tulajdonképpen bármibe beletettem a magokat, amik jól megszívják magukat folyadékkal, így egy fura, zselészerű anyagot képeztek az ételben. Idővel rájöttem, hogy kásaként működik jól ez az alapanyag, vagy ha ételhez teszem, fontos kérdés lesz, mennyi folyadékot öntsek mellé.

Az adagolásra fordított figyelem nemcsak az állag, hanem az egészség szempontjából is fontos, ugyanis

a túladagolás komoly problémák forrása lehet.

A napi adagot 15 grammban határozzák meg. Én ennél valamivel kevesebbet fogyasztok, és nem is eszem mindennap, hiszen túl nagy mennyiségben még egy egészséges embernek is okozhat emésztési problémákat, egy gyulladásos bélbetegséggel élőnek pedig fokozottan oda kell figyelnie. Így csak minden második nap eszem, és kizárólag akkor, ha teljesen jól vagyok. A legenyhébb hasfájásnál már abbahagyom, és ezt ajánlom mindenkinek. Az egyik legnagyobb veszély az lehet, hogy folyadék nélkül fogyasztva a magok a beleinkben szívják meg magukat, így szorulást, ritkán pedig bélelzáródást okozhatnak. A mustármagra és szezámmagra érzékenyek számára fogyasztása nem ajánlott keresztallergia miatt.

Most, hogy mindenkit jól megijesztettem, szeretném veletek megosztani a pozitív tapasztalataimat, hiszen ezekből jóval több van, mint amennyi kellemetlenséget észleltem. A legmeglepőbb és legmeghatározóbb élmény az étvágycsökkentő hatása volt. Gyakran előfordul, hogy munkába menet rohanok, és örülök, ha van időm venni valami olcsó, ellenőrizetlen összetevőkből készült péksütit vagy szendvicset, hogy egy órával később már korogjon is a gyomrom... Ez a helyzet azonban könnyen elkerülhető, ha előző este elkészítem a chiamagot is tartalmazó reggelimet és felkelek pár perccel korábban, hogy legyen időm megenni. Van, hogy zabpehellyel együtt, joghurtba szórva eszem, de puding is készíthető belőle. Ehhez növényi tejet használok, ebbe teszem bele a napi adagot, majd azzal ízesítem, amihez éppen kedvem van. Nem vagyok kifejezetten édesszájú, így nekem egy kis fahéj és valamilyen aroma tökéletesen megfelel, de édesítővel vagy cukorral is elkészíthető. Én mindig a fogyasztást megelőző este készítem, hogy másnapra jól megduzzadjon, és összeérjenek az éppen választott ízek. Aki nem édességhez adva enné, az se keseredjen el,

salátába, levesbe, smoothie-ba szórva is megállja helyét!

A chiamagnak sokan tulajdonítanak fontos szerepet a szépségápolásban is. Olyan fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, mint a magnézium, a cink, a kálium, a szelén és a vas, ezek pedig hozzájárulhatnak a bőr, a köröm és a haj egészségének fenntartásához, ahogy a benne található omega-3 zsírsav is.

Nekem megérte kipróbálni ezt a felkapott fogyókúrás csodaszert, de nem azért, mert felkapott és nem is azért, mert fogyókúrás csodaszer, sokkal inkább az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt. A fogyasztását továbbra is folytatni fogom, és másnak is javaslom.

Ugyanakkor fontosnak tartom leszögezni, hogy személyenként változó, mennyire tolerálja a szervezetünk a chiamagot, és bárhogyan is reagálunk rá, csoda nem történik majd. Egyetlen élelmiszer nem fogja pótolni az egészséges táplálkozást, a megfelelő minőségű alvást és a rendszeres testmozgást. De a károkat tudja csökkenteni!

Ahogyan sok más, akár itthon megtermő egészséges finomság is:

Szuperélelmiszer itthon is terem, az orrod előtt

Mostanában nagyon felkapott lett a „superfood” vagy szuperélelmiszer kifejezés, aminek hallatán valami extra különleges dologra asszociálunk. Némiképp átverés-szagot érzek itt is, magyarázom, miért.

 

Már követem az oldalt

X