Egészség

Fügekávé és a többiek: koffeinmentes megoldások a természet kincsestárából

Nagyon sokáig nem fogyasztottam, aztán egyszer csak észrevétlenül lett mindennapjaim része. Voltak olyan időszakok, amikor túlzásba vittem, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve teljesen leálltam. Aztán újra találkoztunk reggelenként, majd a délutánomba is beférkőzött. Állandó huzavona megy a kávé és közöttem. De egy kísérletezés során az alternatív megoldások irányába indultam.

A kávénak vannak jó és rossz tulajdonságai: élénkítő, enyhén vízhajtó hatású, de emeli a vérnyomást és szívpanaszokat is okozhat. Van, aki betegsége miatt nem is gondolkodhat a fogyasztásában, és vannak olyanok, akiknek azért kell elgondolkodniuk elhagyásán, mert annyira túlzásba vitték a kávézást, hogy az ital alapjaiban változtatta meg szervezetük kiegyensúlyozott működését. Bármi is az ok, a jó hírem az, hogy számos megoldás létezik az élmény pótlására – maga a természet kínálja ezeket.

Mezei katáng, a visszatérő megoldás

Egy korábbi írásunkban már megemlítettük nagyanyáink kedvencét, a Franck kávét, ami nem más, mint a mezei katáng gyökeréből nyert cikóriakávé. „Csak annak van egészséges gyomra, mája, szíve, aki egész életében a Franck-kávé híve!” – hirdették a korabeli képeslapok.  A XVIII. században az arab kávé behozatalát egyre jobban megadóztatták Nyugat-Európában, és a rá kiszabott vám is folyamatosan emelkedett, egészen addig, amíg szinte megfizethetetlenné vált. A franciák nem is haboztak sokáig: feltalálták a pótkávét, ez volt a cikória. 1760-ban létesült az első cikóriagyár, száz év elteltével pedig már több mint száz pótkávéüzem működött.

A nemesített katángkóró szárított gyökeréből nyert kávé íze merőben más, mint az igazié, de lisztérzékenyek is fogyaszthatják – kellemes koffeinmentes alternatíva lehet. Egy liter forrásban lévő vízhez három evőkanálnyi pörkölt cikóriagyökeret kell tennünk, és addig kell forralnunk állandó keverés mellett, amíg a habja el nem fő. Hűlés közben a sűrű zacc leülepedik, és egy szűrőn óvatosan átöntve máris rendelkezésünkre áll a különleges cikóriakávé, amit hidegen és melegen is fogyaszthatunk. A katáng serkenti az epe működését, és érdemes fogyasztanunk inulin-, keserűanyag-, aminosav-, csersav- és káliumtartalma miatt is.

Maláta, maltóz és a többiek

A malátaport árpából készítik: az árpaszemeket csíráztatják, szárítják, majd őrlik. Ha az utolsó fázis előtt, vagyis az őrlést megelőzően megpörkölik, akkor egy könnyen emészthető pótkávé lesz belőle. A tapasztalatok szerint nagyon jó energiaforrás, segít az étvágy visszanyerésében és a lábadozás időszakát is megkönnyíti. Gazdag tápanyagokban: a benne lévő B-vitaminok, foszfor, magnézium és kalcium erősítik az ideg- és izomrendszert, a szívet, és segítik a nyugodt alvást is. Ízesíthetjük, édesíthetjük és bármilyen gabonatejjel vagy akár cikóriakávéval is keverhetjük.

A régebbi korokban gyermekek erősítésére főzték a maltózszirupot: a malátát pár órára vízbe áztatták, majd addig főzték, amíg a víz nagy része elfőtt, és csak a sötétbarna, édes szirup maradt. Sokan ennek változatait is kávé pótlására alkalmazzák. De egyre kevesebben ismerik például azt a kézenfekvő megoldást, hogy az erdőben gyűjtött bükk és tölgy makkja vagy éppen a bab pörkölése is lehetővé teszi a belőlük készített pótkávé megalkotását. Ezeket odahaza is könnyűszerrel elkészíthetjük, hiszen a pörkölés nem nagy ördöngösség.

Tippjeink, hogy odahaza is kiváló pörkölt pótkávét készíthessünk:

  • Melegítsük elő a sütőt 220 fokra!
  • Egy tepsi aljára terítsünk sütőpapírt, ezen oszlassuk el egyenletesen a megpörkölni kívánt szemeket. Ne kerüljenek egymás tetejére szemek, és túl szorosan se legyenek egymás mellett – erre figyeljünk oda!
  • Körülbelül 5 perc után már hallhatjuk az első reccsenéseket, ekkor vegyük vissza a hőmérsékletet 190 fokra és keverjük át a szemeket.
  • Ezután 2-3 percenként figyeljük, kevergessük. Ahogy a termések színe megváltozik, barnás lesz, kivehetjük a sütőből. Ha a kevésbé pörköltet szeretjük, akkor világosabb, ha a jól pörköltet, akkor sötétebb fázisban vegyük ki a szemeket.
  • A sütőből kivéve azonnal tegyük át egy másik hőálló edénybe, és ha időnk engedi, kevergessük, hogy felgyorsítsuk a hőleadást!

Gyümölcsös különlegesség

Kevesen gondolnák, de az aszalt gyümölcsökből is kellemes pótkávé készíthető, és mind közül az egyik legérdekesebb a füge. Az első említés az 1800-as évek elejéről származik Ausztriából, ahol mint kávépótló kezdték el gyártani és fogyasztani (ennek oka az volt, hogy a Napóleon által 1806-ban létrehozott kontinentális blokád miatt nehezen lehetett kávébabhoz jutni, így divatossá váltak a kávéhelyettesítők, közöttük a fügekávé is). Otto E. Weber kávéhelyettesítő gyára nemzetközileg elismert kávéfűszerek és kocka tea gyártója volt a szászországi Radebeulban, ő gyártotta messze földön a leghíresebb fügekávét. A különleges ízvilág hamar meghódította Európát: 1880-ban Ausztriában is megkezdődött a fügekávé gyártása az Adolf Tschepper által alapított birodalmi gyárban, ahol 1926-ban már 6000 tonna „Titze Arany füge kávé” készült.

A fügét összegyűjtötték, szárítópadlóra helyezték, és először forrásban lévő sóoldatba merítették, hogy hajlékonyabb legyen. Ezután 24 napon keresztül szárították a napon, majd két hónapig szárítóládákban pihentették. A kész szárított fügét hideg sós vízzel lemosták, és csak ezután dolgozták fel. Ekkor újból megtisztították, pörkölőkemencébe helyezték, ahol 140 °C és 180 °C közötti állandó hőmérsékleten megsütötték. Az alaposan pörkölt és lehűtött fügét ezután malomban őrölték porrá, hogy a fogyasztók asztalára kerülhessen.

És bár a kávét sokan anyagcseréjük gyorsítása miatt isszák, erre is vannak jó alternatív megoldások.