Az élelmiszercsalások sajnos mindennapjaink aktív részei. Az Európai Unió külön hálózatot hozott létre ennek féken tartására, amely az Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat, más néven Food Fraud Network nevet viseli. A szervezet rendszeres jelentéseket készít a hozzájuk beérkező panaszok alapján, munkájuk szükségességét pedig semmi sem igazolja jobban, mint hogy 2018-ban a tagállamok és Norvégia összesen 234 csalással kapcsolatos kérelmet adtak be. A legtöbb eset (negyvenöt) a hal és haltermékek minőségéhez kapcsolódott, amelyet a hús és hústermékek (negyvenegy), illetve a zsírok és az olajok (harminc) követtek. (A 2018-as jelentés elérhető itt.)
De mik voltak a történelem legelképesztőbb átverései?
A büntetőjog a következőképpen értelmezi az ételhamisítást: a termékből elveszünk egy fontos (és drága) összetevőt és olyan dologra cseréljük, vagy olyan dolgot keverünk hozzá, mely eredetileg nincs – vagy csak kisebb százalékban van jelen – a termékben. De mit jelent mindez a gyakorlatban? Vegyük például a tejet. Volt olyan eset, hogy a tejet olyannyira felhígították vízzel, hogy végül krétaporral kellett sűríteniük, hogy az legalább némiképp emlékeztessen az eredeti italra. De volt olyan kereskedő is, aki a megmaradt, zsírmentes tejet liszttel keverte, és tejfölként árulta. A teát sem kerülték el a botrányok. Voltak, akik a kávéházak szemetéből összegyűjtött, egyszer már lefőzött leveleket újraszárították, és teaként árulták.
Az egyik, talán legismertebb élelmiszercsalás, a paprikahamisítás volt. Előfordult, hogy ledarált kukoricacsutkát festettek meg ólomtartalmú festékkel, ami komoly mérgezést okozott. De a téglaporozás sem volt semmi, nem beszélve a kőzetgyapot-őrlemény paprikaként való árusításáról. Szerencsére a paprikát egy egyszerű módszerrel mi magunk is ellenőrizhetjük: ha egy csipetnyi őrleményt egy pohár vízbe szórunk, a paprika mindig a felszínen marad – ami nem, az nem paprika.
Vehetünk finom borsot, amelyhez ostyahulladékot, dióhéjat és prézlit őröltek, ha pedig már nagyon keserű volt, hát megcukrozták. Az importcikkek között pedig a mai napig is gyakori a papayamag-őrlemény borsként való árusítása. És gondoljuk meg kétszer is, hogy szeretnénk-e hawaii fekete sót venni! Ugyanis előfordul, hogy szénporral vagy tintahaltintával színezett sót kapunk helyette.
A hús sem ússza meg:
A paprikához hasonlóan életveszélyes trükköket vetettek be vágott baromfiknál is. Azért, hogy minél sárgább legyen a bőre, egy erősen rákkeltő anyaggal, anilinnal kenték be. És bármennyire hihetetlen, még ennél is továbbmentek a nyereség érdekében: volt, aki sósavval vagy kénsavval keverte az ecetet.
Ne menjen el a kedvünk, de a kolbász is esett már át pár turpisságon: a nagyobb súly érdekében keményítővel töltötték fel, vagy éppen kifőzték kátrányfestékben, hogy szép színe legyen. Találtak lisztben gipszport, csokiként árult kátrányfestékkel kezelt burgonyacukrot, de a 2008-as kínai tejporbotrány is szörnyű dolgokra hívta fel a figyelmet: az élelmiszer-hamisítók rovarölőszerként illetve műanyagipari alapanyagként használt melamint kevertek a hígított tejhez, hogy látszólag megnöveljék annak fehérjetartalmát. Ezt a „tejet” bébiételekbe is felhasználták, aminek az lett a következménye, hogy Kínában körülbelül 300 ezer kisgyerek vált mérgezés áldozatává.
A hamisítók szeme fénye:
A hamisítók kedvencei közé tartozik az olívaolaj, amit gyakran szójaolajjal hígítanak, vagy klorofillal színeznek. Az olaj mellett a méz is a kedvencek közé tartozik, gyakran kukoricaszirupot adnak el helyette. De a halban, a kávéban és sok más alapanyagban sem bízhatunk száz százalékig.
A legnagyobb kérdés, hogyan kerülhetjük el, hogy csalás, hovatovább mérgezés áldozatai legyünk? Az őszinte válasz: nehezen. Érdemes minél kevesebb feldolgozott élelmiszert vásárolnunk, és minél több olyan terméket, amelynek ismerjük a forrását. Keressük fel inkább a helyi termelőket, termelői piacokat, ahol minőségi ételek közül válogathatunk.
Ajánljuk még: