Egészség

Tudtad, hogy ez is magyar?

Egy kis családi vállalkozás a cukorbetegek szolgálatában: ez a Power Fruit

A megfelelő folyadékfogyasztásról nem lehet túl sokat, de még csak eleget sem beszélni. Pláne akkor, amikor sokan még nem tudják, mikor és miért érdemes funkcionális italokat fogyasztani – ezen változtatnánk jelen írással. 

Bár mindannyiunknak oda kellene figyelnie a megfelelő táplálkozásra, leginkább azok tesznek így, akik számára ez – akár egészségi akár életmódbeli szempontból – ténylegesen nélkülözhetetlen. Például egy cukorbetegnek tudnia kell, hány gramm szénhidrátot eszik, ha nem szeretne kárt tenni magában, egy sportoló pedig csak akkor képes maximalizálni teljesítményét, ha odafigyel, mi kerül a tányérjára. Persze minden embernek jó volna gondoskodni arról, hogy szervezete az egészséges működéshez szükséges minden tápanyagot megkapjon. Ehhez első körben nélkülözhetetlen a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel és a rendszeres testmozgás.

Napjainkban egyre többen tudják: napi fél kiló nyers zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása lenne a minimum – de e fél kilót is inkább zöldségek, mint gyümölcsök tegyék ki, ugyanis a túlzott gyümölcsfogyasztásnak számos hátránya lehet! Ilyen például a

  • súlygyarapodás
  • cukorbetegség
  • hasnyálmirigy- és vesebetegségek szövődményei
  • fogszuvasodás
  • B12- és D-vitamin, valamint kalcium és Omega-3 hiánya.

Téves gondolat tehát smoothie-k és gyümölcslevek fogyasztásával „letudni” a vitamin-ásványianyag és folyadékbevitelünket, maximum magunk megvezetésére, lelkünk megnyugtatására jó ez – ha jót tennénk a szervezetünkkel, inkább válasszuk a kiegyensúlyozott táplálkozást és a mértékletességet. Ha pedig szeretnénk az italok terén is a lehető legoptimálisabb döntést hozni – és lemondanánk arról, hogy csak vizet igyunk –, érdemes megismerni a Power Fruit termékeket.

Gyümölcslé, de mégsem

„Életcélunk az egészség” – ez a mottója az Akasztón alkotó házaspárnak, Nagy Ervinnek és Nagy-Parádi Tímeának. Családi vállalkozásukat Ervin édesapjától örökölték, de az egykori szódásüzem elmondásuk szerint mára „negyedik gyermekük”, egyben munkahelyük, ahol minden az egészségről és az annak megteremtéséhez szükséges kiegészítőkről szól. A cég a kezdetekkor szódát, majd szörpféléket gyártott, legutóbb pedig az egészségtudat jegyében zajló termékfejlesztés nyitott új kapukat – amikor is Timi csatlakozott a Nagy családhoz. Mára ő nemcsak az üzem egyik lelke, hanem termékfejlesztője, táplálkozási tanácsadója is, továbbá coach, magánemberként pedig amatőr sportoló és három gyermek édesanyja is, illetve a Power Fruit italok receptúrájának megalkotója. 

 

„A kreativitás esetemben leginkább a konyhában jelenik meg. Mindig is szerettem a főzésben alkotni, és nagyon élveztem, hogy üdítőket is készíthetek. A férjem már több évtizede foglalkozott ezzel, mégis szívesen átadta nekem ezt az izgalmas feladatot.

Az első italok egy része szó szerint a konyhánkban készült, ahol a gyerekeink őszinte véleménye döntötte el, milyen az eredmény. Idővel a kész italok átkerültek a laborba, ahol analizáltuk a hozzávalókat, és kifejlesztettük a végleges receptet”

– meséli a kezdetekről. 

Mint elmondta, nem kellett különösebben nagy bátorság ahhoz, hogy belevágjanak a funkcionális italok készítésébe, ugyanis a szóda és a szörpök után már a kétezres években is készítettek izotóniás sportilatokat. A Power Fruit azonban más, mint a különböző sportitalok, ugyanis bár funkcionális ital, nem csak a sportolók számára érdekes. Az ital gyümölcslé-alapú, de a benne lévő cukor korántsem annyi, mintha frissen facsart gyümölcslevet fogyasztanánk, ezért cukorbetegek és inzulinrezisztensek is ihatják, és gyakorlatilag bárki, aki egészségesen táplálkozik és kedveli az üdítőket. A Power Fruit gyerekek számára is ideális, ahogyan azoknak is, akiknek gondjai vannak a vitamintabletták szedésével, vagy nem szívesen isznak mindig vizet, de nem gyarapítanák napi kalóriabevitelüket az üdítőkkel, szörpökkel. Bár intenzív sportolás során kifejezetten ajánlott a fogyasztása, nemcsak azoknak célszerű megismerni, akik gyakran és sokat edzenek, hanem azoknak is, akik heti pár alkalommal tornáznak vagy végeznek egyéb testmozgást.

„A szervezetünk úgy van kitalálva, hogy csak akkor működik jól, ha a megfelelő módon használjuk.

A Power Fruit folyadék -és vitaminpótlásra is ideális megoldás. Ha valaki kifejezetten sportolás mellé keres funkcionális italt, az Absolute Live-ot ajánlanám, ami nemcsak a zsírégetésben segíthet, hanem az állóképesség javításában az izomépítésben, valamint regenerálásban is” – magyarázza Tímea. Ugyanakkor rögtön kiemeli azt is, nem lehet elvárni egyetlen italtól, hogy minden problémánkat megoldja: „Az egyénnek mindig a saját életéért kell felelősséget vállalnia, és semmit nem lehet csak egy dologgal pótolni. A csodapirulák és csoda-sporteszközök ideje remélhetőleg lejárt, és az emberek lassanként rájönnek arra, hogy az egészség több dologból tevődik össze: a mozgásból, az egészséges táplálkozásból, a napfényből és abból, hogy sokat vagyunk a szeretteinkkel. Annyi mindent tudunk az egészséges életről, használjuk ki ezeket az opciókat, és ne csak egyet, hanem bármit, ami elérhető számunkra.”

A Power Fruit számos ízben elérhető, így bizonyosan mindenki megtalálja a kedvére valót. Nemcsak a Magyarországon termő gyümölcsök közül válogathatunk, hiszen ananászos, gránátalmás, mangós és egzotikus gyümölcsös verziót is megkóstolhatunk, és van a kínálatban sárgarépás és céklás ital, valamint almás-uborkás ízesítésű is, amit egy leheletnyi menta bolondít meg. Az alkotófolyamatban külföldi élmények is szerepet játszottak, ugyanis a Nagy család bárhol is járt a világon, tesztelte a hasonló italokat, majd a nekik tetsző ízeket fejlesztették tovább, és alakították át olyanra, ami a magyar szájíznek garantáltan kedves. Ilyen például a meggyes változat, ami nem csak önmagában finom, hanem kiváló meggyleves is készíthető belőle. Ugyanígy a mangós változat mangóval összeturmixolva, vaníliafagylalttal tálalva isteni hűsítő a nyári melegben. Mindegyik változatban tizenkét százalék valódi gyümölcslé található, mellette vitaminok, köztük D-vitamin és olyan ásványi anyagok, mint a cink, a króm vagy a magnézium. 

Előre tekintve

Az R-Water Kft. számára

kiemelten fontos, hogy ne csak Magyarországon állítsák elő a termékeiket, hanem a felhasznált alapanyagok is hazai beszállítóktól származzanak.

Timiéknek fontos, hogy a kollégáik is magukévá tegyék a cég ars poeticáját, miszerint „életcélunk az egészség”. Amellett, hogy mindenki törekszik a tökéletességre, fontos számukra az őszinteség és a szavahihetőség. „Olyat nem mondunk, ami nem igaz, ez nem megy nekünk, és szerencsére nekik sem” – fogalmaz Timi.

A házaspár a csomagolásról sem feledkezik meg, így teljes mértékben újrahasznosítható palackokban árulják a termékeiket. Arra is van gondjuk, hogy ők maguk csökkentsék a gyártás során termelt hulladékot, és ez olyannyira sikerült, hogy pár év alatt huszonöt százalékkal lett kevesebb a felhasznált csomagolóanyag mennyisége, a felhasznált energiát pedig harminc százalékkal sikerült csökkenteniük. További céljuk, hogy az energiafelhasználás negyven százaléka megújuló forrásból jöjjön létre, és az is, hogy az általuk készült palackok legalább negyede újrahasznosított alapanyagból készüljön.

A cikk megjelenését az R-Water Kft. támogatta