Család

Nem vagy rossz szülő, ha néha tévézik vagy gépezik a gyerek: ezek a tartalmak még javára is válhatnak

Ember legyen a talpán, aki munka mellett két és fél hónapig meg tudja oldani, hogy mindennap, egész nap a gyerekei mellett legyen, foglalkoztassa őket és lekösse energiáikat – képernyő nélkül. Biztos tehát, hogy szinte mindenhol elő fog kerülni a távirányító, de hogy hová kapcsolunk vele, az csak rajtunk múlik!

Néhanapján, amikor bekapcsolom a tévét, teljesen ledöbbenek. Azt, hogy este hétkor, a gyerekszempontból „legveszélyeztetettebb” időszakban agressziótól és gyerekszemnek nem való tartalmaktól hemzsegő műsorok mennek, még elfogadom, de hogy a mesék előtt se hagyhatom jó szívvel a gyereket, az már bőszít. Kisgyerekeknek ajánlott műsorokban olykor kifejezetten agresszív akciójelenetek követik egymást, én pedig nem értem, miért kell a mesének vagy bugyutaságról vagy értelmetlen gyilkolászásról szólnia? Miért kell a mesének vért, ármányt és agytompító látványt nyújtania? 

A nyári szünet tervezése közben igyekeztem felkészülni azokra a napokra, amikor egészen biztosan meg kell oldanom, hogy a munkámat is elvégezzem és közben a gyerekeket is ellássam. Legyen meg minden, ami az alapcsomagban van: tiszta otthon, kimosott ruha, friss ágynemű, de emellett a három gyereknek legyen napi ötszöri étkezés, ebből legalább egy meleg étel, tanítsak nekik valamit, játsszak velük, kreatívkodjunk és persze ne üljünk egész nap a lakásban.

Nos, ezen elváráslistának megfelelni esélytelen.

Így hát elkészült a B-terv: összeírtam azokat a „képernyős tartalmakat”, amik kompromisszumos megoldást hozhatnak az életünkbe. Olyan tévéműsorokat kerestem, ami számukra izgalmas, számomra pedig elfogadható, illetve olyan applikációkat és telefonos felületeket, amelyeken észrevétlenül tanulhatnak. Így nyerek napi fél-egy órát, amíg haladhatok az anyai teendőkön kívüli feladataimmal.

Mesék, amik előtt nem baj, ha elidőzik a gyerek

Mivel a mai technológiai háttérrel szinte már nincs lehetetlen, bátran előkereshetjük saját gyermekkorunk meséit. A legtöbb klasszikus a videómegosztó portálokon elérhető, így könnyedén levetíthetjük okostévén, akár a telefonunkról megosztva is. Mutassuk meg gyermekeinknek az Egyszer volt, hol nem volt az élet című sorozatot, és keressük elő az Albert mondja vagy a Varázslatos iskolabusz epizódjait! Mindháromból sokat tanulhatnak a gyerekek.

Egy kis nyári szüneti extra tanulásra ott vannak a STOP! Közlekedj okosan! mesék, Babar: Az elefántok királya sorozat, Pumukli, újabbak közül a Ki lakik itt?, Mindennapi csodák, Trükkös tudomány, Csodálatos állatbarátok, Doki és a De klassz! Pihenés vagy egy nagy lustizás alatt érdemes bekapcsolni valamelyiket közülük: Vili, a veréb, Az erdő kapitánya, Robin Hood meséje, Nils Holgersson Csodálatos Utazása, Ludas Matyi, Bambi – még felsorolni is nehéz azokat a lehetőségeket, amelyeket elővehetünk a megszokott tömegtartalmak helyett.

Fiúknak különösen élvezhető lehet Yakari, a kis indián, de az olyan mesék is szuperek, mint Vacak a hetedik testvér vagy a Brémai muzsikusok. A Pöttöm Panna, A rút kiskacsa, Az útitárs és az Ami igaz, az igaz című mesék egy teljesen más világba varázsolnak bennünket, de a Simsala grimm epizódjai is a legkedvesebb mesék közé tartoznak. Az olyan történetek, mint a Fekete szépség vagy a Róka és a kutya észrevétlenül tanítják az emberségre a legkisebbeket – és ha már róka: ne hagyjuk ki a Róka és a gyerek című filmet se! Utóbbinak

képi világa mellett mondanivalója is csodálatos!

Az internetről olyan szuper sorozatok érhetőek el, mint az Állati portrék, A növények magánélete, a Mi micsoda vagy az Állatkert a hátizsákban. Ezek mindegyike széles korosztályt le tud kötni: a kisóvodásoktól kezdve a tinédzserkor elején járó nagyobb gyerekekig.

Olyan, régi darabokat is előkereshetünk, mint a Le a cipővel!, Tündér Lala, Hahó, tenger! vagy a Tótágas – ha még emlékszünk ezekre a nem éppen mai filmekre. Keresgélés közben olyan egész estés mesékre is ráleltem, amiket én magam sem ismertem- de belenézve megbizonyosodtam afelől, hogy tökéletesek lesznek a fáradtabb napokra. Ilyenek a Mentőcsapat a Kenguruk Földjén, Olivér és társai, A legkedvesebb ajándék, Dot és a kenguru, Balto, a Volt egyszer egy erdő és Az Égig érő fa is.

Ahogy látom, online mesékből sincs hiány: a Mese TV kínálatában csak az nem találja meg a neki tetszőt, aki nem akarja. Külön öröm volt felfedezni, hogy olyan klasszikus mesékkel is találkozhatunk, mint a Kincskereső Kisködmön, a Meddig ér a rigófütty? vagy a Sün Balázs. 

Azt mondjátok, ez mind retró? Azt mondom, adjatok neki esélyt! Három fiam van, a legnagyobb kisiskolás, a legkisebb ovis, és nálunk ezek a mesék egytől egyig beváltak. Ők szeretik, én pedig nyugodt vagyok – szerintem ez a nyári szünet legértékesebb win-win helyzete.

Értelmes képernyőidő a gép előtt

A számítógépet is bőven tudjuk jól használni, bárhány éves legyen a gyerek. Egyre több fejlesztőoldal próbálja meg kompenzálni az online tér által okozott negatív hatásokat. Az Okosdoboz oldalán például az alsó tagozattól egészen a középiskoláig szinte minden témakörben elérhetőek feladatlapok, ahogyan a FejlesztElek felületén is sok jó játékot találtam. Kifejezett kedvencek nálunk a képkereső, a kirakós és a házépítős feladatok!

A Mahjong még a szakemberek szerint is nagyon jó hatással van a képességek fejlesztésére, de olyan klasszikusokkal is játszhatunk az online térben, mint a Sudoku, Észkerék, Pasziánsz, Sakk, Ötödölő, Malom vagy Torpedó.

Persze az a legjobb, ha a lehető legtöbb időt kint, a szabadban tudják tölteni a kicsik, de a fentiek azokban az esetekben mentőövként szolgálhatnak, ha ez valamilyen oknál fogva nem jön össze. Legyen egy esős nap vagy egy olyan alkalom, amikor már reggel alig várjuk, hogy vége legyen a napnak, mindegy:

nem vagyunk rossz szülők, ha olykor-olykor mesét néznek vagy gépeznek a gyerekeink!

Ha pedig még arra is figyeltünk, hogy a képernyő előtt töltött idő minőségi legyen, tényleg nincs okunk bármi miatt is bűntudatot érezni.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X