Költséghatékonyabb, kalandosabb és kíméletesebb – a vonatos utazás romantikája

Aktív

Költséghatékonyabb, kalandosabb és kíméletesebb – a vonatos utazás romantikája

Utazni nem pusztán azt jelenti, hogy valahonnan valahová elmegyünk. Utazni annyi, mint úton lenni: úton lenni önmagában is boldogság. Az utazás azzal a pillanattal kezdődik, amikor elhatározzuk magunkat, hogy útra kelünk, felfedezni indulunk. Hogy mivel és hogyan, abban van választási lehetőségünk. Érdemes-e a vonatot választani a kiruccanásokhoz, nyaraláshoz? Én azt gondolom, mindenképpen!

Felszállni, elindulni és kikapcsolni, a vonattal való utazás ezt tudja nyújtani. A hosszú autóút sokak számára fárasztó, a költségek pedig egyre magasabbak. A magas üzemanyagár, az útdíjak, a parkolási díjak, a parkolóhelyek keresése mind-mind értékes forintokat és perceket vesznek el az utazás élményéből.

A gyerekeket még jobban kimeríti a dugóban araszolás, a hosszú üldögélés a gyerekülésben.

A vonatokat azonban minden gyerek szereti, és legtöbben különösen vonzódnak is hozzájuk. Talán nem véletlen Thomas a gőzmozdony vagy a Bogyó és Babóca vonatozik mese sikere! A Vasúttörténeti park ugyanolyan élmény a gyerekeknek, mint a Gyermekvasúttal kanyarogni hegyen-völgyön a Budai hegyekben. Miért ne mehetnénk nyaralni is vonattal? Hiszen az élmények így már a pályaudvaron elkezdődnek.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

„Gondtalan üdülés autó nélkül – Ausztria számos régiója ezzel a mottóval várja a vendégeket. Kényelmes utazás vonattal, majd az intelligens közlekedési megoldásoknak köszönhetően tovább a szállodába és a kirándulóhelyekre. Az intelligens mobilitási koncepcióknak köszönhetően ez lehetséges.

Könnyebbség már a kezdetektől fogva – az embereknek és a környezetnek egyaránt” – ezzel a mottóval csábítja a vonattal való utazásra a turistákat Ausztria idegenforgalmi hivatala.

És valóban, nyugati szomszédunkhoz könnyű igénybe venni a vasutat. Szinte bárhová eljuthatunk, kényelmes vonatokkal, pontos menetrenddel. Bár ez utóbbi két állítás ellentétjére is tudok példát: nemrégiben a vonatom több mint fél órát késett, ezért öt percenként elnézést kértek. Sovány vigasz annak, aki lekéste a csatlakozást! A nyaralóhelyeken, a városokban és a turistaparadicsomokban kiváló közösségi közlekedési lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy könnyen és kényelmesen jussunk el a kívánt célpontokra.

Kufstein – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Hasonlóan jó a közlekedés Csehország felé a Regiojet nemrég indult járatain, ahol fedélzeti szolgáltatásokat is nyújtanak: kávét, ásványvizet adnak, sőt, az applikáción keresztül egyszerű ebédet is kérhetünk, amit a helyünkön szolgálnak fel. Az Adria szerelmeseinek egész nyáron át van lehetőségük éjszakai vonattal érni el a tengerpartot, akár kényelmes hálókocsiban.

A jól megtervezett nyaraláshoz jó választás az Interrail vonatbérlet, amely sokféle variációban létezik.

A megadott napokon korlátlanul utazhatunk vele, és még plusz kedvezményeket is kaphatunk hajókon, múzeumokban. Néhány hete ezt a megoldást választottam, és így szeltem át vonattal 7 országot. Elképesztően szép élmény volt az utazás!

Svájc – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Salzburg után egyszerre hegyvidéki lesz a táj, a haragoszöld réteket repcemezők váltják fel, a kaszálókon kicsi szénapajták, a fűben bárányok. A völgyekben alma és körte virágzik, a hegyeken hófehérek a fenyők. Zubogó patakok, sietős folyók. Káprázatos helyeken fut a vonat, a sínpár egyre fel a hágókon, a mélyben lenn az autópálya, kis makettnek tűnő kamionokkal. 1000 méteren kanyargunk, vad háromezres csúcsok komor világa tekint le ránk. Valahogyan így képzeltem egykor azt, ahol Heidi története játszódik. Olyan volt az út, mintha élő képeslapok közt jártunk volna, egészen fellelkesülve, élményekkel már teli tarisznyával érkeztem meg 11 órai vonatozás után estefelé a vágyott városba.

A hegyekben panoráma vonatok visznek végig páratlan szépségű hegyeken. Ezek az utazások magukban is felérnek egy nyaralással!

Az emberi alkotások nagyságát figyelhetjük meg a viaduktokon, alagutakon, hidakon át. És közben feltárul a természet lélegzetelállító csodája. A legismertebb panoráma vonatutak Svájc hegyeit szelik át, de Németországban a Rajna völgyének egy részét vagy a Fekete-erdőt is megtekinthetjük ebből a perspektívából. Aki pedig messzebb kalandozva, Norvégiában és az Egyesült Királyságban is akad hihetetlenül szép látnivaló. Olyannyira, hogy a skót felföldön zakatoló West Highland Line vonalát választották annak idején a Harry Potter filmekben a Roxfort-Express jeleneteinek forgatásához.

Ha pedig határainkon belül szeretnénk maradni, a vasút arra is kínál jó megoldásokat. A vármegye- és országbérletekkel az utazás egyszerű és gazdaságos, a nyári időszakban pedig vásárolhatunk turisztikai napijegyeket is. Ez utóbbiakkal egy napon át korlátlanul vonatozhatunk, bebarangolhatjuk a Balaton- vagy a Dunakanyar környékét, akár hazánk legfestőibb vasútvonalát, a Győr és Veszprém közötti vadregényes szakaszt, ahol műemlék alagutak és viaduktok törik át bakonyi bérceket.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A magyar vasút különleges vonatos utazásokat is szervez. A nosztalgia gőzösök hétvégente indulnak a Dunakanyarba, Gyöngyösre, de gőzfelhőben akár Nógrádot is felfedezhetjük. Különleges expresszvonatok indulnak Semmeringre, az idén 170 éves Semmeringbahn végigutazására. Kisvonattal beleshetünk a vasút kulisszatitkaiba is, és vannak gyertyafényes expresszvonatok, amelyek hangulatos nosztalgia étkezőkocsikból állnak, és három és félórás vonatozás alatt első osztályú gasztronómiai élményekkel kényeztetik az utazókat.

A vonatos utazást jól meg kell tervezni, az applikációknak köszönhetően most már a zsebünkben lehet az útiterv, a menetrend, a jegyek és fontos információk.

Fel kell készülni persze arra is, hogy a vonat késhet. Erre mindig legyen B terv! Ha van lehetőség, váltsunk helyjegyet, így biztosan kényelmesen utazhatunk. Megérkezve egy idegen pályaudvarra különleges mozdonyokat csodálhatunk, amivel nem csak az aprónépet vehetjük le a lábáról!

Panoráma a Bakonyra a vonatból – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Annyi minden pluszt tud adni még ezen túl is egy vonatos utazás, hogy itt az idő átgondolni, hogy a kényelmünket biztosan az autó jelenti-e, hogy akarunk-e úgy utazni, hogy minél kisebb legyen a karbonlábnyomunk, gyerekeink, unokáink jövője érdekében?

Ajánljuk még:

Ezekből szemezgessetek, hogy egészséges maradjon a szemetek

A szemetek egészségéért is tehettek azzal, ha tudatosan és odafigyelve válogatjátok meg a tányérotokra kerülő ételeket. Többek között az A-, C- és E-vitamin, valamint a lutein és a cink bevitele fontos. Összegyűjtöttük, mely ételek közül szemezgessetek, hogy egészséges maradhasson a szemetek.