ZónánTúl

Már most írd be a jövő évi naptárba: Debrecen, Virágkarnevál!

Felvirágozott villamos fut be a megállóba, ahol a könyvlapok közül virágok kandikálnak ki. Csokonai lábai előtt kék-sárga virágszőnyeg, a templom előtt mohával és virággal ékes sárkány, az utcasarkon vidám virágbábú kacsint, a tovagördülő kerékpárok virágfüzérekkel ékesek. És még el sem kezdődött a virágkorzó, a virágkocsik felvonulása!

Emlékszem, óvodás lehettem, még fekete-fehér volt a tévéadás, a híradóban néztem a virágkarneválról szóló tudósítást. A fejemben csupa szín volt minden. Úgy szerettem volna egyszer élőben is látni ezt a virágforgatagot! Aztán úgy alakult, hogy számos más helyen volt alkalmam virágfelvonulást élvezni, nárciszünnepen, rózsafesztiválon, dáliaünnepen, de a Debreceni Virágkarnevál egészen 2023-ig váratott magára. Most viszont annyi élmény ért ezen a három napon, hogy alig győztem felfogni. Amikor hazaértem, csak ténferegtem egy darabig a kert meg a szoba között, olybá tűnt, mintha hetekkel ezelőtt indultam volna el fesztiválozni.

Fesztivál volt ez a javából, pedig nekem munkával is telt, előadást, kóstolót tartottam, részt vettem rádióműsorban és a televízió élőadásában. És közben pörgött-forgott körülöttem Debrecen! Felvirágozott villamosmegállóba gördült be a virágos villamos, ezzel fogadott a város. Ugyan nem személyemnek szólt, de annyira meghatódtam, annyira elámultam, hogy amikor elhúzott mellettem, akkor kaptam észbe: le kellett volna fotózni!

Az egykori augusztus 20-i virágkorzó ma virágkarnevál, egy héten át tartó forgatag, amikor félmillió látogató veszi be hazánk második legnagyobb városát. A több mint ötvenéves múltra visszatekintő, Európában is egyedülálló esemény számos helyszínen várja az érdeklődőket. A Nagyerdőben például a sörfesztivál mellett bemutatkozott az idén félszáz éves Hortobágyi Nemzeti Park. Az ősfák alatt megismerhettük a puszták népének életét, finomságait, betekinthettünk a különleges élővilágba. Az aprónép szórakoztatásáról csikósok és a Vojtina bábszínház művészei gondoskodtak. A Vidámparkban a gyermekeknek a Galiba fesztivál kínált élvezetes programot. Ez a kis vidámpark önmagában is elvarázsoló, élvezetes időutazás!

A Botanica Expo a növények szerelmeseinek nyújtott három napon át különleges élményt: növénykiállítással, virágkötészeti versennyel, érdekes előadásokkal, fotókiállítással várták a látogatókat.

Hallhattunk a húsevő növényekről, kóstolhattunk ehető virágokat, volt tárlatvezetés virágnyelven.

Esténként a város több pontján koncertek kezdődtek, vasárnap délután pedig „táncolt a város”, a debreceni és a vendég tánccsoportok adtak fergeteges műsort. És igen, táncra perdült a város, akinek kedve volt, táncolt a járdán, a fűben, táncolt egyedül vagy éppen egy jókedvű idegennel.

Az esemény fő attrakciója természetesen a virágkocsik felvonulása volt, amelyeket szintén táncosok parádés programja kísért. A virágkocsikat régebben teljes egészében élő virággal díszítették fel, mára változott a divat, és persze az elvárás: az utóbbi időben előtérbe kerültek a tartósabb, szárított növényi részek felhasználásával készült, művészien kifaragott és megépített alkotások. 

A sort a magyar koronát ábrázoló kocsi vezette fel, megnyitva ekképpen államalapításunk ünnepét. A közönség kedvence volt a BMW Group fehér és kék élő hortenziákkal gazdagon díszített kocsija. A legszebb kocsi idén is, ahogyan tavaly is, a Magyar Posta alkotása lett. A kompozíció központi eleme három fecskefarkú pillangó, amelyekkel a tervezők a környezettudatosságra szeretnék ráirányítani a figyelmet. Nagy sikert aratott a Jura falatok feliratú, őskori ebédet szimbolizáló történet és a hatalmas gomba alatt nyújtózkodó virágokkal cammogó kocsi is.

Fotókon a karnevál:

Akinek nem volt kedve végigállni a felvonulást, délután a főnix Stadionban kényelmesebb helyről vehette őket szemügyre. Néhányat másnap reggel a Kossuth téren is meg lehetett szemlélni közelről. Itt vigyázott egész héten karneválozókra a tavalyi virágkorzó kedvence, a sárkány.

Itt búcsúztam el Debrecentől, annyi élménnyel, amennyit alig bírtam hazacipelni magammal. Igaz, pluszban részt vettünk egy éjszakai állatkerti sétán, egy esti túrán a csonka-toronyban, ellátogattam egy picike, ám annál pompásabb magánkertbe, az esténként színes fényekben tündöklő víztoronyba. Virágkedvelőknek jó szívvel ajánlom, ne várjanak. Ha még nem látták a Debreceni Virágkarnevált, már most írják be a jövő évi naptárba, és élvezzék legalább néhány napig töményen ezt a színes, ízes, lelket ölelő forgatagot!

 

Ajánljuk még:

A „megtört szívek” gyógyitala, az erkölcs jelképe – Mindent az árvácskáról

Városi virág, idén egész télen állta a sarat a belvárosi virágágyásokban is, aki pedig résen volt, tél derekán is szüretelhette a színes virágokat a balkonládájából egyenesen a salátába. Tavasszal a szupermarket pultjaiban a salátamixből hirdette sárgán vigyorogva, hogy helló, itt a kikelet. Az árvácska strapabíró, dekoratív, festőket megihlető virág, ami igen finom is!

 

Már követem az oldalt

X