ZónánTúl

10 termék, amit azonnal hazahoznánk az isztambuli Nagy Bazárból

Az isztambuli Nagy Bazár a világ egyik legnagyobb fedett bevásárlóközpontja – és egyben útvesztője is. Aki betér a 30.700 négyzetméteres területére, ami 60 utcájával gyakorlatilag egy mini város a 20 milliós Isztambul közepén, az biztosan nem jön ki üres kézzel. Az 1461 óta működő vásártér árkádos főutcáival, keskeny sikátoraival és több mint 4000 üzletével az egyik legjobb hely Isztambulban az oszmán kultúra megismerésére. Alkudni ér a kereskedőkkel, sőt kötelező, de lássuk is, hogy mire. Tíz ikonikus török termék következik a Nagy Bazárból, amit érdemes megszemlélni, és adott esetben a bevásárlólistánkra tenni.

1. Szőnyegek

A kézzel szőtt szőnyegek Törökország méltán híres kézműves alkotásai, amelyek mintája és stílusa régiónként változik. A Nagy Bazárban olvasztótégelyként nemcsak török, hanem más közép-ázsiai országból származó szőttesekkel is találkozhatunk. A szőnyegárusok híresek arról, hogy kissé túl lelkesek a történetmeséléssel, ezért a vásárlást egy jó adag humorral és lazasággal kell kezelni, miközben egy csésze tea mellett egyezkedünk az árról. Érdemes önállóan, és nem idegenvezetővel érkezni, utóbbi esetben ugyanis a szőnyeg ára magasabb lesz a vezetőnek fizetendő jutalék miatt.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

2. Lámpák

A lámpások rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek a Nagy Bazárban, és alig várják, hogy Törökországból új otthonba költözzenek. Az Ezeregyéjszaka meséit idéző üzletekben a fém gyertyalámpáktól kezdve a modern, filigrán lámpákon át a mozaik, asztali verzióig mindent megtalálunk, csak győzzük befogadni a szemünkkel a sok csodát. A legszebb darabokat a bazár legrégebbi területén, a Bedesten részben találjuk.

3. Kerámiatermékek

Törökország hosszú múltra visszatekintő kerámiaörökséggel rendelkezik, leghíresebb termékei Iznikből és Kütahyából származnak. Ma a hagyományos oszmán minták mellett gyakori a tulipán és más virágminták használata is. Egyedi ajándékokért keresd a hettita stílusú kancsókat, amelyek kör alakú középső része a bronzkori anatóliai minták alapján készültek, és Kappadókia területéről származnak.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

4. Aranyékszerek

Ha ékszereket keresel Isztambulban, a Nagy Bazárban a legjobb helyen jársz. Itt ugyanis a csillogó aranytól kezdve a féldrágaköves darabokig mindenki megtalálja a neki tetsző alkotást. A legtöbb ékszer esküvői piacra készül, hiszen a Nagy Bazárt nemcsak a turisták, hanem a helyiek is előszeretettel látogatják. A legszebb aranyékszereket a Kalpakçılarbaşı Caddesi főutcán, míg ezüstöt a bazár szinte teljes területén találhatunk. 

5. Édességek

Bár elsősorban az isztambuli Fűszerbazár az egzotikus fűszerek és ehető kincsek lelőhelye, a Nagy Bazár is számtalan lehetőséget kínál ehető ajándékok és szuvenírek vásárlására. A szömörcék családjába tartozó sumacot a török konyhában előszeretettel használják, de a szárított aleppói pirospaprikára is érdemes időt szentelni.

Ha édességre fáj a fogunk, a török finomságok tárháza végtelen. A legnépszerűbb nyalánkság a Turkish delight, amelyet dióval töltenek meg és rózsavízzel ízesítenek, de a szezámmagos halva is népszerű!  

  Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

6. Divatáruk és ruházat

Törökország régóta ismert a selyem- és bőrtermékeiről, így ha sálat, papucsot, sapkát vagy táskát keresel, a Nagy Bazár a divatos kiegészítők első számú vadászterülete. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy sok eladásra kínált, turisztikai céllal készült terméket nem Törökországban gyártanak. Ha jó minőségű, kézzel készített selyem-, kasmír- és pamutkendőt és sálat szeretnél vásárolni, keresd a Yağlıkcılar Caddesi északi végén található textilboltokat.

7. Díszpárnák és textíliák

Csempéssz egy kis török hangulatot az otthonodba! Ha könnyen csomagolható terméket keresel, egy szép díszpárnahuzat tökéletes választás lehet. A Nagy Bazárban a textiltermékek és -minták hatalmas választéka áll rendelkezésedre. Ahogy a kerámiák esetében, úgy a párnáknál is sok a tömeggyártású termék. Egyedibb holmikat keress a kisebb boltokat, ahol eredeti suzani szövetből (közép-ázsiai hímzett textíliák) vagy régi kilimekből (lapos szövésű szőnyegek) készült párnákat tartanak.

  Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

8. Vízipipa

A gyümölcsízű dohánytermékek fogyasztása az oszmán időkre nyúlik vissza. Az üvegből vagy kerámiából készült kecses pipák rendkívül dekoratívak és a bazár több üzletében is megtalálhatóak. Ha nem szeretnél egy komplett szettet vásárolni, úgy lehetőség van arra is, hogy csak az üvegváza részét vedd meg, amelyben a vizet tartják a füst megszűréséhez.

9. Fürdőkellékek  

Lehet, hogy nem a fürdőtermékek jutnak először eszedbe Törökországról hallva, pedig a fürdőkultúra is nagy múltra tekint itt vissza. A hagyományos, rojtos-csíkos törölközőket sok helyen ma is használják a hammamokban, amelyeket a bazár standjain mindenféle színben és méretben megtalálod a fürdőköpenyek és kézzel szőtt, pamuttermékek mellett.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

10. Török fémtárgyak  

A Nagy Bazárban több helyen árulnak díszes gravírozású fémtárgyakat, valamint hagyományos, oszmán mintájú tea- és kávéfőző szetteket, amelyek a mindennapok szép kiegészítői lehetnek konyhánkban is. Régen a fémárukat a mesterek a bazárban készítették, ma azonban vidékről, főként Gaziantep, Şanlıurfa és Mardin városaiból kerülnek ki a portékák az isztambuli bazár polcaira.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

 

Ajánljuk még:

5 hétvégi program, amelyen mi is szívesen részt vennénk

Április első hétvégéjén zárjuk a húsvéti ünnepkört, fehérvasárnappal. Sok család számára azonban az idei húsvétból már csak némi sonka- és tojásmaradék, esetleg egy falásnyi kalács maradt – az is inkább csak emlékeztetőül, hiszen a tavasz jócskán kínál új lehetőségeket kikapcsolódásra, szórakozásra. A széles hazai választékból néhány programot válogattunk mindazoknak, akik kedvük támad kimozdulni. Természetesen csakis olyanokat, amelyeken mi is szívesen részt vennénk.

 

Már követem az oldalt

X