TudatosVegasz

Így vásárolj bűnbeesés nélkül!

Tele a gardróbod, még sincs soha egy göncöd se? A próbafülkében még tetszik a ruha, de hazaérve valahogy már nem az igazi, és semmihez sem passzol? Hitegeted magad, hogy „majd jó lesz valamihez”, de valójában tudod, hogy többé nem fogod felvenni? 

 Ha unod a céltalan pénzköltést és a sikertelen ruhabeszerzéseket, az alábbi lista segítségedre lehet felszámolni a bűnös vásárlásokat:

1. Lépés: Nézd át a meglévő ruháidat!

Biztosan nem rejlik a szekrény mélyén egy sötét blézer? Biztosan szükséged van az ötödik skinny farmerra? Mielőtt vásárolni indulnál, feltétlenül vess egy pillantást a gardróbodra, mert kincseket rejthet. Tudod, hányszor hallom, hogy „el is felejtettem, hogy van egy...” – a ruhadarab tetszés szerint behelyettesíthető. Ha pedig hajlamos vagy az impulzusvásárlásra, még nagyobb az esély rá, hogy az áhított darab már az otthonodban lapul. Mi lenne, ha a már meglévő ruháidat kombinálnád úgy, ahogy eddig még nem próbáltad? Ha van egy kis időd otthon, próbálj új szetteket összerakni, már ezzel is bőven frissíteni tudsz a megjelenéseden, és talán nem is kell nekiindulni a plázának.

2. Lépés: készíts listát a hiányzó darabokról

Megeshet, hogy mégis hiányzik egy-két alapdarab a gardróbodból. Mindenképp írj listát róluk, és célzottan ezeket keresd az üzletekben, hogy el ne csábulj. Jó, ha ésszerű keretek között pontosítod is az elképzelésed (pl. fehér rövid ujjú póló V-kivágással). Hidd el, egy idő után „rááll a szemed”, és az üzletbe lépve gyorsan fel tudod mérni a helyzetet ruhaügyileg, így nem lesz a fehér pólóból piros magassarkú cipő. Még egy kérdés, amit mindenképp tegyél fel magadnak: tudod majd kombinálni a meglévő ruháiddal? Ha tudsz kreálni 3-4 szettet a régi darabokkal és az új szerzeménnyel, hajrá! Ha azonban még egy outfitet is verítékezve lehet csak összehozni, nincs helye a listán.

3. Lépés: Készíts egy költségvetést!

Mennyit szánsz a vásárlásra? Pontosan határozd meg magadnak a keretösszeget, ami hó végén nem fog hiányozni, illetve ami az üzletek kínálata alapján reális lehet. Feketeöves beszerzők összevethetik az online shopok kínálatát, főleg, ha nem ódzkodnak a netes vásárlástól, de érdemes lecsekkolni a second hand üzleteket és a gardróbvásárokat is, mert sokat lehet spórolni, ráadásul új életet adhatsz a ruháknak. Tartsd magad a büdzséhez, ha nem akarod később rosszul érezni magad! Segíthet az is, ha nem egyszerre akarod kiegészíteni/átalakítani a gardróbod, hanem csak egy-egy új holmit iktatsz be.

4. Lépés: A méretre és a szabásra figyelj!

Rendben, felmérted a kínálatot, és az áhított ruhadarabból többféle változat is rendelkezésre áll. Hezitálsz, hogy melyiket válaszd. A méret kulcskérdés: soha ne vegyél meg olyan ruhadarabot, ami túl szűk vagy nagy rád! Akkor sem, ha csak az az egy méret van belőle, mert az nem a te méreted! Megeshet, hogy bár a méret jó, de a szabás nem előnyös a számodra. Hagyd ott, nem szerelem! A ruhavásárlás kíméletlen kritikai érzéket kíván, ha jól akarod csinálni, ne hagyj kibúvót magadnak! Az online vásárlás pedig picit mindig zsákbamacska, mert nem tudsz előtte próbálni – ha a méret vagy a szabás nem stimmel, igenis küldd vissza a csomagot, cseréld ki!

Ajánljuk még:

10 termék, amit azonnal hazahoznánk az isztambuli Nagy Bazárból

Az isztambuli Nagy Bazár a világ egyik legnagyobb fedett bevásárlóközpontja – és egyben útvesztője is. Aki betér a 30.700 négyzetméteres területére, ami 60 utcájával gyakorlatilag egy mini város a 20 milliós Isztambul közepén, az biztosan nem jön ki üres kézzel. Az 1461 óta működő vásártér árkádos főutcáival, keskeny sikátoraival és több mint 4000 üzletével az egyik legjobb hely Isztambulban az oszmán kultúra megismerésére. Alkudni ér a kereskedőkkel, sőt kötelező, de lássuk is, hogy mire. Tíz ikonikus török termék következik a Nagy Bazárból, amit érdemes megszemlélni, és adott esetben a bevásárlólistánkra tenni.