TudatosVegasz

5 hiba, amit valószínűleg elkövetsz karácsony előtt

Például képesek vagyunk megfelejtkezni a karácsony valódi céljáról.

Mindannyian követünk el hibákat. Pláne könnyű hibázni, amikor kimerültek és stresszesek vagyunk. Ebben az évben azonban még bármi lehet. Szerintem, mondjuk hozd vissza az ünnep varázsát!

Vannak hibák, amit a legtöbb ember elkövet karácsony előtt – ezeket listáztam, mert idén még nem késő jól csinálnunk! 

1. hiba: A maximális tökéletességre törekvés

Ha addig nem vagy elégedett,

  • amíg a ház tökéletes karácsonyi fényárban nem úszik,
  • a karácsonyi menüd egy Michelin-csillagos étteremben is megállná a helyét,
  • minden élérevasalt és úgy általánosan tökéletes,

akkor szükséged lehet egy perspektívaváltásra. A karácsony nem arról szól, hogy mindent 5 csillagos minőségben készíts el és szolgálj fel. Inkább arról, hogy a szeretteiddel légy, rájuk figyelj.

Megoldás: ne ess túlzásba a tökéletességre való törekvés hevében. Ne felejtsd el, hogy valójában miről is szól ez az ünnep – ez alapján rendezd a prioritási listádat. Ha fel akarod díszíteni az egész házat az ünnepekre, hajrá, tégy úgy, de ez ne szorítsa háttérbe magát az ünneplést. 

2. hiba: Értelmetlen ajándékok vásárlása

Tegyük fel, apának ajándékot választani lehetetlen. Minden évben hetekig játsszátok a „mit szeretnél karácsonyra?” játékot, amíg végül feladod és megveszed – az utolsó pillanatban – a világ legrondább nagypapa-pulóverét. Mindketten tudjátok, hogy ez pazarlás, de hát valamit venni kell neki...

Megoldás: Adj neki egy olyan élményt, amelyre valóban emlékezni fog. Elég egyszerű: például ha szereti a focit, akkor egy focimeccs-belépőt, vagy valami kelléket kedvenc szabadidős tevékenységéhez. És ne felejtsd el azt sem, hogy egy saját magad által készített ajándéknak milyen személyes értéke lehet! Jól mutatja, hogy időt szántál rá, és törődtél vele.

Ne felejtsd el szem előtt tartani a mértékletességet, amikor ajándékokat vásárolsz. Ne merülj annyira bele az ünnepi vásárlási lázba, hogy az ablakon dobod ki az eredeti karácsonyi listádat (és vele együtt költségvetésedet).

3. hiba: Elfelejtesz megállni és pihenni

Oké, értem, hogy sok tennivaló van. De mindent meg kell tenned?

Talán nem kell minden karácsonyi összejövetelen részt venned, és lehet, hogy nem kell nyolcfogásos vacsorákat készítened, mert semmi nem történik, ha egy évben nem nálatok jön össze a nagy család. 

Tégy egy lépést hátrafelé, és állíts be néhány új, reális elvárást magaddal szemben, mit teszel meg a karácsonyi előkészületek során. Nem lehetsz ott mindenhol, és nem tehetsz mindenkinek a kedvére mindenben.

Hagyj szabad helyet az ütemtervedben, így lesz időd átcsoportosítani a feladatokat és élvezni a karácsonyi hangulatot. Aztán pedig néhány napra állj le! Ne látogass el senkihez, és ne készíts egy tonnányi kaját. Csak kényelmesen ülj a kanapén, és olvass egy jó könyvet. Legyen ez egy mini karácsonyi ajándék magadnak!

4. hiba: Mindent beszerzel, ami a gyerek(ek) kívánságlistáján szerepel

Tinédzser gyereked tavaly hónapokig könyörgött a legújabb játékkonzolért. Nem engedheted meg magadnak, de megvetted. Aztán bűntudatot éreztél azért, mert elköltöttél egy rakás pénzt, s a család többi tagjára alig maradt keret...

Megoldás: Állíts be egy ésszerű költségvetést, határozd meg, hogy mennyit akarsz költeni egy-egy családtagra, és tartsd be azt. Mielőtt vásárolnál, győződj meg arról, hogy betartod a reális ajándék-irányelveket.

Gyereke(id)nek sincs szüksége egy halomnyi játékra sem a karácsonyfa alatt, sem pedig a szobájukban. Minden új játék, amelyet veszel a gyerekeknek, úgy kapjon helyet, hogy közben megtanítod a kicsiket az adakozásra. Kérd meg őket, hogy nézzék át a játékaikat, s amelyekkel már nem játszanak sokat adjátok oda a kevésbé szerencsés, rászoruló gyerekeknek.

5. hiba: Nem marad pénz az ünnepek utáni vásárlásra

A kiskereskedők rengeteg pénzt költenek a karácsonyi kínálatuk reklámozására. De amint vége karácsonynak, leértékeléseket tartanak, hogy helyet csináljanak a polcokon az új árukészletnek.

Megoldás: Ahelyett, hogy minden utolsó forintot ajándékokra költenéd, kalkulálj összeget a költségvetésedbe a leértékelésekre. Azokat a cikkeket vásárold meg, amelyeket a következő évben használni fogsz, például ömlesztett csomagolópapírt és szalagot. Ha most készletezel a karácsonyi dekorációval (amelyre költségvetést tervezel), később pénzt fog a zsebében rakni.

Mindezek mellett pedig próbáld meg tényleg élvezni a karácsonyt. A következő hetekben nem szabad sem a pénztárcádat, sem saját magad túlterhelni. Csináld meg azt, amit tudsz, és minden mást engedj el. Ne felejtsd el, mi a lényege a karácsonynak, s élvezzen ez prioritást.

Ne hagyd, hogy a legnagyobb hibát elkövetve olyan felületes dolgokra koncentrálj, amelyek miatt kimaradsz a családdal együtt szerezhető élményekből. Élvezd a minőségi időt a szeretteiddel.

Szerintem mindennél fontosabb emlékeket és új tradíciókat létrehozni, amelyekre emlékezni fog az egész család az elkövetkező években. Ideje felcserélni a múltbeli ünnepek hibáit egy varázslatosabb és élményekben gazdag karácsonyra!

 

Már követem az oldalt

X