Szép

Már a mama is megmondta, mi a szép bőr igazi titka!

Az egészséges és fiatal vonások megőrzése mindig is foglalkoztatta az embereket. Már az ókor asszonyai is fortélyok százait vetették be annak érdekében, hogy szebbnek lássák magukat, és minél későbbre tolják az öregedés első jeleinek érkezését. A régészeti leletekből és írásos emlékekből ránk maradt tudás egyértelműen bizonyítja: már a görög, római, egyiptomi nők is magas színvonalon űzték a szépségápolás sokszínű és gazdag mesterségét.

A szépség piedesztálra emelése mindig is életünk része volt, azonban egészen a modern korig ez a természettel való egyensúlyt, a növényi alapanyagok kreatív felhasználását jelentette. Az olajok, kenőcsök legfőbb hatóanyagait olyan csodálatos növényekből nyerték ki, mint az illatozó rózsa, a nyugtató és revitalizáló gyógyfüvek vagy a feltöltő borágó, szezámolaj.

Mai világunkban, amikor legfontosabb az egészségünk védelme, érdemes visszanyúlnunk ehhez az ősi tudáshoz és a természetes, érintetlen alapanyagokhoz. Lapozzunk bele nagyanyáink recepteskönyvébe, aztán tudásukat felhasználva élvezzük az évezredeken át halmozódó tudás áldásos hatásait, felismerve és megértve, hogy az anyatermészet kincsei lehetnek legjobb útitársaink életünk kesze-kusza útjain.

Ezúttal olyan növényi alapanyagokról írunk, amelyek generációkon át bizonyították erejüket, és amelyek nem hiányozhatnak egyikünk életéből sem. Mert a szépségápolást, a fiatalság és az energiák megőrzését a természetben kell keresni!

Barackmagolaj: Ha a bőrünk viszket és száraz, akkor érdemes kipróbálnunk a barackmagolajat. A benne található zsírsavak ápolnak, könnyen beszívódnak bőrünkbe anélkül, hogy zsíros érzetet hagynának maguk után. A barackmagolaj sok E-vitamint tartalmaz, ami nagyon fontos bőrünk megfelelő hidratáltságához. Pattanásos, zsíros bőr kezelésére is kitűnően alkalmas ez az olaj: megakadályozza, hogy a felső hámréteg elhalt bőrsejtjei összeálljanak, és elzárják a pórusokat, ezzel mitesszereket és pattanásokat okozva. Ezen felül védi a bőrt az oxidatív stressztől, és sikerrel alkalmazható az ekcémás, psoriasisos arc kezelésére is.

Búzavirág: A búzavirág nyugtatja a fáradt, irritált bőrt, csökkenti a szem alatti duzzanatokat. Felfrissíti a bőrszöveteket és enyhe pórusösszehúzó hatással is rendelkezik. Száraz, vitalitását vesztett bőr regenerálására különös eredményességgel alkalmazható, visszacsempészi a ragyogást elfáradt sejtjeinkbe. Egy sor összetevőt tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a bőrre, úgy mint a tanin, a centaurin vagy a cianin.

Minden típusú, de különösen az érzékeny arcbőrre ideális, kiváló társ a mindennapi bőrápolásban.

Propolisz: A természet egyik Jolly Jokere. A propolisz növényi gyantákból, balzsamokból, viaszból, illóolajokból, vasból, nyomelemekből (réz, cink, mangán, kobalt), virágporból, falvonoidokból és a méhek nyálmirigy-váladékából áll. Mivel a méhek számos fajta növényről gyűjtik a virágport és a gyantát, így a propoliszba rengeteg vírus-, baktérium- és gombaellenes anyag kerül. Ezek az anyagok a bőr felületén kivételes gyulladáscsökkentő és kórokozó ellenes hatást fejtenek ki. A propolisz problémás bőrre különösen ajánlott. A bőr száraz és zsíros egyenetlenségeit megszünteti, üde és bársonyos lesz az arcunk. De használható nehezen gyógyuló sebek kezelésére is, ahogyan nyálkahártya- és bőrgyulladások esetén is segítségünkre lehet. Hatékonyan enyhíti a horzsolások, vágások okozta fájdalmat és megakadályozza a fertőzések, gyulladások kialakulását. Gyulladáscsökkentő hatása miatt pattanások és mitesszerek kezelésében is rendkívül hatékony. Használhatjuk napégés esetén vagy allergiás reakciók kezelésére is. Értékes ásványi anyagai, mint a kalcium, kálium, nátrium, magnézium vagy H-vitamin, aminosavak, enzimek és flavonoidok erős antioxidánsoknak számítanak, és legjobb társaink az egészséges, erős és ragyogó bőr elérésében. Megvédenek a szabad gyököktől és segítik a gyors sejtregenerálódást – ugye, hogy szükséged van rá?!

Fűzfakéreg: A fűzfa értékes kérge elsősorban szalicint, továbbá szalicil-alkoholt, flavonoidokat és cserzőanyagokat tartalmaz. Már évezredek óta használják gyulladásos állapotok kezelésére, az összes ókori kultúrában és az indián receptúrákban is szerepeltek áldásos hatásai. A fűzfakéreg fokozza a bőr sejtjeinek aktivitását, anélkül, hogy szárítaná azt. A népi gyógyászatban fagyott testrészek és aranyeres bántalmak kezelésére használták, de alkalmas volt lábizzadás, ekcéma, nedvedző sebek és krónikus bőrbetegségek ápolására is. Fertőtlenítő hatása miatt a nehezen kezelhető, pattanásos bőr gyógyítására ideális, de jelentős javulást hozhat gyulladt, sérült, bolygatott felületeken is. Nyugtató hatása kiemelkedő.

Feketekömény-olaj:

ez az olaj, amit a „fáraók aranya” címmel illetnek.

Az egyiptomiak így nevezték ezt a 2500 éve ismert gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő, illetve gombaellenes csodaszert. Feszesít és ránctalanít, minden bőrtípusra használható. Csökkenti a száraz és irritált bőr érzékenységét, baktériumölő tulajdonsága miatt pedig pattanások ellen is hatékony. Fertőtleníti a sebeket és elősegíti az új bőrsejtek növekedését. A kollagéntermelődésben nagy szerepe van, de jótékony tulajdonságai miatt segít az ekcéma és a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében is.

Csipkebogyó: Az egyik leghatásosabb kincsünk a szem körüli apró ráncok, szarkalábak és a mimikai vonalak halványításában. A kezdetektől bizonyítja erejét az érzékeny, kipirosodásra, rosaceára hajlamos bőr ápolásában. Rendkívül gazdag esszenciális telítetlen zsírsavakban, amelyek nyugtatnak és feltöltenek. Tartalmaz transzretinolsavat is, ami az A-vitamin előanyaga, ennek köszönhetően pedig támogatja a kollagén termelődését. Kiváló hidratáló, sejtmegújító hatással bír, megnöveli a bőr rugalmasságát, és meggátolja annak idő előtti öregedését. Kiegyenlíti a bőrszínt, ezért érdemes hiperpigmentáció és öregségi foltok ellen is bevetni. Összehúzó hatása is van, ezért tág pórusú bőrre ideális, és az idősödő, érett bőr is hálás lesz érte.

A körülöttünk élő természet ezer meg ezer kincset rejt magában, csak tudnunk kell bánni velük. Arra biztatunk mindenkit, hogy a mesterséges összetevők helyett használjon természetes alapanyagokat, készítse el otthon vagy vásárolja meg kedvenc természetközeli bőrápolási termékeit. Használjunk natúr kozmetikumokat a természetesség jegyében, ilyen módon is igyekezzünk eggyé válni a természettel – újra!

A cikket a környezettudatos, bio, vegán és organikus arcápolási termékek forgalmazója a Green Skincare Hungary támogatta!

Ajánljuk még:

Szezonja most van, de hatását később is élvezhetjük – nem csoda, hogy a medvehagymát a medve is szereti

Idén a kikelet különösen hamar érkezett, amin lehet örülni vagy bánkódni, de egy biztos: a tavasszal együtt végre az első zöld (gyógy)növények is megjelentek! Bár a jó kertész asztaláról télen sem hiányozhatnak a kamra polcairól leemelt, különféle módokon betárolt gyümölcsök és zöldségek, a savanyúságok után minden évben igazi felüdülés végre ismét harsogóan friss, vitaminokban gazdag zöldekbe harapni! A téli szűkséget követően a természet ismét az életet hirdeti, az újjászülető tavasz gyógynövényei különös erővel segíthetnek bennünket, embereket is.

 

Már követem az oldalt

X