Isteni grillezett zöldségek
Olvasási idő: 2 perc

Isteni grillezett zöldségek

Lilába öltözött padlizsán, illatos füvekkel sütve: amint felénk hozza a szél a rostélyon sülő finomságok páráját, szinte elolvadunk a gyönyörűségtől. Nyársra fűzött színes, koranyári zöldségek, kakukkfűtől illatos, tűztől ráncos paradicsom, és aranyra pirult puliszka-kockák. Még a legelszántabb húsevők is lesben állnak, vajon mikor készül el az első, befalni való adag? Legkedvesebb grill-zöldséges receptjeimből válogattam.

Grillezett paradicsom

Hozzávalók

  • 4 nagy paradicsom
  • őrölt feketebors, só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 szál kakukkfű
  • 2 szál bazsalikom
  • 10 dkg reszelt sajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A paradicsomok tetejét keresztben bevágjuk, megszórjuk sóval, őrölt borssal. Az olajat összekeverjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott kakukkfűvel és bazsalikommal.  A paradicsomok hasítékába kanalazzuk a fűszeres olajat, és egyenként alufóliába bugyoláljuk. Forró sütőbe vagy grillrácsra téve 10 percig sütjük, majd a fóliát kibontva reszelt sajttal gazdagon meghintjük, és addig sütjük tovább, míg a sajt szépen rápirul a tetejére.

Grillezett paradicsom – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Grillezett padlizsán ínyenceknek

Hozzávalók

  • 4 kisebb padlizsán
  • 1 dl olaj
  • só, őrölt bors
  • 1-1 csokor bazsalikom és petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ágacska rozmaring
  • a tökmagpesztóhoz: 10 dkg tisztított tökmag
  • fél dl tökmagolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
Grillezett fűszeres padlizsán – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Elkészítés

A zöldfűszereket a fokhagymával együtt egészen apróra vágjuk, és az olajba szórjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A padlizsánokat jó ujjnyi vastagon felszeleteljük, megsózzuk, és a fűszeres olajjal kenegetve, olykor megforgatva, faszénparázs felett megsütjük. A tökmagpesztóhoz a tökmagot finomra őröljük, majd a többi hozzávalóval együtt – a petrezselymet értelemszerűen felaprítva – simára turmixoljuk. A megsült padlizsánok mellé kínáljuk. A kisebb padlizsánokat hosszában félbevágva is megsüthetjük, vagy készülhet alufóliába csomagolva, sütőben is.

Grillezett puliszka

Hozzávalók

  • 1 liter víz
  • 25 dkg kukoricadara
  • 6 dkg vaj
  • 3 evőkanál olaj

A pesztóhoz:

  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 2-3 evőkanál fenyőmag
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál parmezánforgács

Elkészítés

A vizet 1 mokkáskanál sóval fölforraljuk, a darát beleszórjuk. Kevergetve, kis lángon 6-8 percig főzzük. Egy közepes tepsit kivajazunk, a többi vajat a kukoricához adjuk, amit lefödve 10 percig duzzadni hagyunk. Utána kétujjnyi vastagon a tepsibe simítjuk, kb. 2 óra alatt kihűl, ezalatt megszilárdul. Utána szeletekre vágjuk, az olajjal megkenjük és közepesen forró grillsütőben vagy rostélyon, közepesen erős parázs fölött, kb. 8 percig sütjük. A pesztóhoz a bazsalikomot a fenyőmaggal meg a megtisztított fokhagymával együtt aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk az olajat és simára keverjük, kissé megsózzuk. A parmezánt csak tálalás előtt forgatjuk bele.

Grillezett puliszka – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Zsályás zöldségnyárs

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 húsos zöldpaprika
  • 1 kisebb, zsenge cukkini
  • 2 sárgarépa
  • 20 dkg laskagomba
  • 1 csokor zsályalevél
  • 0,5 dl olaj
  • 1 evőkanál grill-fűszer

Elkészítés

A zöldségféléket megtisztítjuk, és falatnyi darabkákra vágjuk: a hagymákat negyedeljük, a cukkinit és a répát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a zöldpaprikát cikkekre szeljük. Zsályalevelekkel váltakozva szép színesen kis bambuszpálcákra húzzuk őket. Megsózzuk, majd a grill-fűszerrel elkevert olajjal megkenjük és fél órán át érleljük. Ezalatt néhányszor megforgatjuk és az alatta összegyűlő olajos levet újból rácsorgatjuk. Végül faszénparázs felett (esetleg grillsütőben) megsütjük.

Kapcsolódó tartalom
Krokett spárgával és spárgamártással
| 2025. április 22

Krokett spárgával és spárgamártással

Borbás Marcsi receptje