Baklava
Olvasási idő: 2 perc

Baklava

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 250 g Magyar Vaj
  • 500 g olajos mag (pisztácia, mogyoró, mandula, tökmag stb.)
  • 1 kk. fahéj
  • 375 g réteslap
  • 100 g pisztácia

A sziruphoz:

  • 250 g víz
  • 315 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 narancs leve és héja
  • 1 citrom leve és héja

 

Elkészítés

A sziruphoz a vizet, a gyümölcsök levét és a vizet elkezdjük forralni. Amikor már nagy, tartós buborékok keletkeznek benne, akkor elzárjuk. Belereszeljük a citrom és narancs héját, majd hagyjuk állni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A vajat felolvasztjuk, az olajos magvakat ledaráljuk. Használhatunk egyfélét, de akár variálhatjuk is ezeket. Nem kell nagyon finomra darálni, akkor jó, ha vannak benne kicsit nagyobb darabok is.

Ha mindennel elkészültünk, fogunk egy közepes tepsit, megkenjük olvasztott vajjal, és elkezdjük rétegezni a baklavát.

Alulra kerül 5 réteslap. Mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Ezután jön egy réteg olajos mag, majd újra 5 darab réteslap, egyenként vajjal kenve. Így folytatjuk, míg 5 réteg olajos mag és 6 réteg réteslapunk nem lesz. A teteje mindenképpen réteslappal záródjon. A tetejét is megkenjük, majd ferdén felszeleteljük az egészet. Addig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz a teteje. Ez körülbelül 50-55 perc. Ekkor kivesszük a sütőből, és gazdagon meglocsoljuk a sziruppal. Mindegyik darab tetejét aprított pisztáciával díszítjük. Nagyon finom, és sokáig eláll!

A recept megjelenését az Alföldi Tej támogatta.

Kapcsolódó tartalom
Sajtos rúd
| 2025. augusztus 12

Sajtos rúd

Borbás Marcsi receptje