Otthon

Tojásos csodadekorok: természetesek, szépek, egyszerűek!

Csalánnal és hagymával festett tojások, élő növényrátétek, színes tojáskertek, céklától lila tojáskrém, kéken márványozott tojás – idén legyen picit más a húsvéti asztal! Használjunk hozzá kerti, konyhai kincseket: kedvesebbek lesznek a szívnek, mint a boltban vásárolt dekorációk, ráadásul szinte minden kéznél van hozzá.  

Természetes tojásfestékek, tojásdíszek

A természetes színek kedvelőinek a kert és a konyha kínál tojásfestéket. A megfőtt tojásokat csalánnal vagy a spenóttal zöldre, a hagymahéjjal vörösre festhetjük. A kurkuma és a sáfrányos szeklice sárgát, a cékla halványlilát, a lilakáposzta kék színt ad. Ezek a növényi színezők hosszabb festési-áztatási időt igényelnek, és szép, halvány pasztellszíneket fogunk kapni.

 

A megfestett tojásokat szalonnabőrrel fényesíthetjük ki, vagy egy puha textillel, amelyre pici étolajat cseppentettünk.

Friss virágokat, leveleket, érdekes növényi részeket is alkalmazhatunk tojásdekorációnak. A kiválogatott növénykéket zselatinba vagy kissé felvert tojásfehérjébe mártott ecset segítségével ragaszthatjuk fel a tojásokra. A zselatin és a tojásfehérje is jó tapadást biztosít, az így készült „hímesek” egészen különleges hatást keltenek.

 

Kék és lila tojások: ehető díszek

Kéken márványozott tojás a hidegtálon? Miért ne? A megfőtt tojások héját finoman törjük meg, repesszük meg körös-körül. Helyezzük őket pillangóborsó virágából főzött teába – teaüzletekben kapható ez a szárított, szubtrópusi gyógynövény, a Clitoria ternatea. Hagyjuk benne 1-2 órán, vagy akár egy éjszakán át, majd öblítsük le és tisztítsuk meg. A kékes-márványozott tojásokat tehetjük a sonka mellé, vagy félbevágva, megtöltve a hidegtálra. Jól mutat, és nagyon finom, ha egy zöld krémmel, például spenótos vagy medvehagymás sajtkrémmel töltjük meg.

 

Lila tojáskrém? Mi sem egyszerűbb ennél. A megfőtt, megtisztított tojásokat tegyük az ecetes céklasaláta levébe 1-2 napra. Minél tovább érnek a céklalében, annál élénkebb színt fogunk kapni. A szépre színeződött tojások jól mutatnak a húsvéti hidegtálon, de a belőlük készült tojáskrém is varázslatos színű. Az árnyalatnyi céklaíz igen jót tesz a tojás zamatának!

 

A tojástartót se felejtsük el!

Nyuszifészek készülhet a papír tojástartóból. A tojástartó remek alapanyag, könnyű vele dogozni. Jól festhető, a fantáziánk szerint alakíthatunk ki belőle nyuszifészket, húsvétváró virágos, tojásos kertecskét.

A gyerekek is szívesen vagdossák ki a virágocskákat, a „füvet”, amibe azután a húsvéti tojások kerülhetnek. A kifestett, kivágott motívumokat ragasztópisztoly segítségével ragasszuk a tojástartóra.

 

Álmodozó rózsaszín babácskák is lehetnek a tojások, ha nem a hagyományoshoz ragaszkodunk. A főtt tojások egyik felét fessük rózsaszínre, azután alkoholos filctollal rajzoljuk meg az arcocskát. A tojástartó is legyen hasonlóan rózsaszín, és az anyagából vágott, festett virágokkal dekorálhatjuk.

 

A sütemények készítéséhez felhasznált tojásokat óvatosan üssük fel úgy, hogy a héj ¾ része egészben maradjon. Mossuk ki, és készítsünk belőle kis virágoskertet, mini vázaként használva a tojáshéjakat az apró tavaszi virágoknak. Ennek az elkészítését ebben a videóban mutatjuk meg:

 

 

Már követem az oldalt

X