Otthon

TikTok-hackek nyomában: felhabosítottuk a mindent is!

Habos, apró buborékos, könnyed textúrák egy egyszerű eszközzel. Rumos kávéhab, rózsás babhab, levendulás bársonyhab, tökhab szerecsendióval a lattén és levendulás céklahab, ha szeretnéd szebbé tenni a mindennapokat.

A TikTokon többször is szembe jött velem egy videó, amelyben instant kávéból készítettek egy pillanat alatt ínycsiklandó kávéhabot. A sokadik után úgy döntöttem, muszáj kipróbálnom a technikát, mert nem hiszek a szememnek, nekem kell a saját tapasztalás. Egy vizespohárban kezdtem a próbát, ujjnyi vizet, egy kanál akácmézet és ugyanannyi azonnal oldódó kávéport tettem bele. Indult a berregés, és fél perc múlva tényleg kemény, gyönyörű habbal lettem gazdagabb! Lágyan olvadt a nyelvemen, és amíg kanalaztam, már meg is jelent a fejemben, hogy hogyan is lesz a kávéhab szalonképes. Másnap barátnőmet nem sütivel vártam. A szupermarketben vásárolt dió- és vaníliafagylaltból kanyarított gombócokat koronáztam meg rumos kávéhabbal – a vizet felerészben rumra cseréltem. Olyannyira sikert aratott, hogy harmadnapra ő is előkereste a tejhabosítóját, amit eddig soha, semmire nem használt.

 

A habos örömön felbuzdulva továbbgondoltam, mit lehet még elvarázsolni, mert a habos, apró buborékos, könnyed textúrák nagyon kedvesek tudnak lenni. Hihetetlenül feldobják a legegyszerűbb fogást is!

Így készült a lágy kakaós hab kávétejszínből, mézből és instant kakaóból.

Gondolva azokra a családtagjaimra, akik növényi étrendet követnek, kipróbáltam a kedvenc rózsahabomat is: a fehérbab főzőleve fehérjében gazdag, ezt szívesen használom olykor desszertek készítéséhez, hiszen szép habbá lehet verni! Két kiskanál bab-főzőlevet ugyananyi rózsás cukorral vertem könnyű habbá néhány másodperc alatt – mesés lett! (A rózsacukor talán magyarázatra szorul. Ehhez szárított rózsasziromra van szükség, és cukorra. E két alapanyagot kávédarálóban megőrölve finoman aromás, szép színű cukrot kapunk, amivel ízesíthetünk linzert, gyümölcslevest, tehetjük krémekbe, desszertekbe. Például egy pompás rózsahabba, ami egy gyümölcssaláta pompás megkoronázása lehet. Hasonló módon készül a levendulás cukor is.)

Az isteni zöld hab matchateaporral és növényi tejjel készült, és a lila sem maradhatott ki a szórásból. Ehhez levendulás cukrot, növényi tejet és egy evőkanálnyi céklalevet habosítottam. A levendula és a cékla íze remekül rímel egymásra, a levendulás cukornál csak az adagolásra kell vigyázni: ne legyen túl édes, és ne domináljon benne a levendulaaroma.

tejhabosito

 

A legfinomabb őszi italok egyikének a levendulás-bársonyosnak is adott egy plusz bájt az, hogy könnyed hab derengett rajta. Ezt a finomságot évekkel ezelőtt komponáltam, és azóta elmaradhatatlan, amikor beköszönt a hűvös. Ehhez egy személyre egy tojássárgáját kell habosítani 2 evőkanál levendulás cukorral, néhány csöpp citromlével és kevés reszelt citromhéjjal. Óvatosan hozzátöltünk másfél deci felforrósított, nem túl savas fehérbort. Elég nagy bögrében vagy legalább kétszer akkora űrmértékű pohárban készítsük, hogy legyen helye a remegős habnak!

És ha ősz, akkor mindenképpen a sütőtökről is szót kell ejteni! A sülttökből készült tökszirup ugyan megosztó, de sokan szeretik egy meleg italban, tejjel, növényi tejjel, vagy egy tökös lattéban. Itt aztán szárnyalhat a fantázia, a lágy tökszirup-habról a teljesen habos-krémes-halvány narancsszínű italon át az egészen elképesztően ízgazdag kompozíciókig. Helyet kaphat benne a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a gyömbér, és ünnepi alkalommal egy csöpp likőr is.

tejhabosito

 

A tejhabosítóval segíthetünk a csomóssá vált palacsintatésztán, könnyeddé tehetünk egy krémlevest – egy egyszerű leves is hatalmas változáson megy át, egy kiskanálnyi habos tejföltől, vagy azzal habosítva.

Rá kellett jönnöm, hogy ugyan eddig nem éreztem a hiányát a tejhabosítónak, de amióta van, azóta szinte mindennapos használatba került. Nem mondom, hogy nélkülözhetetlen, de elegáns részletekkel dobja fel az ételeket, italokat. És éppen ezek azok az apró örömök, amelyek szebbé teszik a mindennapokat – legyen az egy egyszerű habsziget a lattén, vagy egy könnyű habsapka a banánkarikán.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Így válassz jó sonkát húsvétra!

A böjt után igazi jutalom a húsvéti asztal bősége. Sok helyen a tojás, sonka, bárány, kalács és a tavalyi szőlő jól megérdemelt zamata teszi teljessé a közös ünneplést. Bármennyire is egyszerű étel, a húsvéti sonkának mégis vannak titkai: ezeknek jártunk utána.

 

Már követem az oldalt

X