Otthon

Krétafestéstől a kárpitozásig – így lehelj új életet a bútoraidba!

Van, aki környezetvédelmi megfontolásból, más kreativitásból kezd bele a bútorok felújításába, de idén biztosan lesznek olyanok is, akik az elszabadult árak miatt döntenek úgy, hogy új komód vagy fotel vásárlása helyett inkább tatarozzák a régit – vagy szükség esetén beszereznek egy használt darabot. Nézzük, mivel ügyeskedhetünk!

Krétafestés

A kedvenc bútoraim azok, amelyek igazi fából készülnek, például a jól ismert natúr fenyőasztalok és ágyak, mert sokkal egyszerűbb őket átfesteni, mint a nagy üzletekben tömegszámra kapható funérlapos garnitúrákat. A krétafesték azonban még ezekre is használható. Én bútorfestéshez kifejezetten csak ezt ajánlom, a hagyományos oldószeres anyagokhoz képest ezek ugyanis kifejezetten környezetbarátak, és még véletlenül sem büdösek alkotás közben. A használatuk is pofonegyszerű: a kiválasztott bútor zsírtalanítása után elegendő 2-3 rétegben átkenni a felületet, majd waxszal vagy lakkal zárni, ez utóbbi esetén tartósabb lesz az eredmény. Ha szeretnénk valamilyen mintát festeni, használjunk sablont!

Bár a krétafestékek elvileg minden felületet befognak, a saját tapasztalataim alapján azt javaslom, ha vastagon lakkozott, fényes bútort szeretnél átfesteni, azt picit csiszold meg és alapozd le festés előtt a tartósság kedvéért, továbbá állandóan vizes vagy igénybe vett felületekkel, mint a fürdőszobai és konyhai pult, nem érdemes próbálkozni. Viszont ezt leszámítva gyönyörűen fel lehet vele újítani a konyhaszekrényt, rengeteg példát találni erre az interneten.

De a megunt ruhásszekrénnyel, komóddal, étkező-szettel is csodát tehet a krétafesték, pláne, ha elég bátor vagy merész színekkel is próbálkozni.

Fóliázás

Engem személy szerint sosem vonzott a fóliás megoldás bútorok felújítása esetén, de ha úgy érzed, számodra túl nagy falat a festés vagy szeretnél különlegesebb mintákat elérni (például faerezetesre vagy márványmintásra változtatni az egyszínű polcaid), akkor érdemes megismerkedni ezzel a lehetőséggel is. A bútortapéták öntapadósak, azaz nincs szükséged ragasztóanyagra hozzájuk, azonban fontos, hogy akár a festés esetén, itt is zsírtalanítani kell a felületet egy mosogatószeres áttörléssel, különben előfordulhat, hogy a fólia nem tapad megfelelően a bútorra.

A fóliázást érdemes lassan csinálni, mindig csak kicsit haladni vele a csúszások elkerülése végett, bár a frissen letekert tapétát még vissza tudod szedni kiigazítani. A mart felületek fóliázása sem lehetetlen, mert hajszárító segítségével be lehet simítani a kívánt formára, ezt a verziót azonban érdemes egy mintadarabon gyakorolni.

Kárpitozás

Nos, nem szeretném lebecsülni a szakemberek munkáját és azt állítani, hogy minden egyes bútoron ki lehet cserélni házi körülmények között a piszkos vagy unalmassá vált textilt, de egyszerűbb darabokon, például székeken vagy foteleken érdemes megpróbálkozni vele – főleg, mert egyes darabokhoz elegendő egy sima belövőpisztoly, nem kell igazi kárpitszeg. A bútorszövet nem olcsó, ezért azt javaslom, itt is kisebb darabokkal kezdjünk próbaképp (mi a székeinket húztuk át beköltözéskor, azt sokkal egyszerűbb, mint egy fotelt). A régi textil lefejtését követően vágjuk méretre a megvásárolt anyagot, és pisztoly segítségével szorosan rögzítsük oda a bútorlaphoz – persze, ez könnyűnek hangzik leírva, de nem lehetetlen vállalkozás. 

Átszabás

Azt gondolom, valamennyi bútorfelújítási tipp közül a legmacerásabb, ugyanakkor talán a leglátványosabb egy adott bútor totális átszabása valami újjá – tipikus példája ennek, amikor valaki két szék összeeszkábálásával padot készít vagy egy divatjamúlt fésülködőasztalt addig-addig változtatgat, míg végül az egészből már csak egy mutatós komód marad. Igen, egy bútort ennyire átalakítani talán merész dolog, de szerintem tökéletes megoldás akkor, ha úgy érezzük, az adott darab már annyira otromba, hogy azon egy sima festés már nem segítene. 

Játssz a kiegészítőkkel

A valóság kedvéért feltételezem, hogy nem mindenkiben van annyi kedv a bútorfelújításhoz, mint bennem és noha szeretnéd kicsit feldobni a bútoraidat, nem akarsz nekifogni festeni, varrni, vágni – ez esetben még mindig eszközölhetsz apró változtatásokat egyes darabokon. Nem muszáj az egész bútort lefesteni vagy fóliázni, az is sokat dobhat rajta, ha megveszel néhány, előre kivágott tapétadarabot vagy stencilt, és ezekkel díszíted a felületet. Tégy fel díszlécet, cseréld le a régi fogantyúkat valami újra vagy egyszerűen terítsd le csipkével.

A bútorfelújítás – bár számomra egy nagyon klassz hobbi – természetesen nem olyan egyszerű, ahogy itt néhány sorban leírtam, viszont manapaság annyira népszerű tevékenység, hogy számos blog és videó foglalkozik a témával. Segítséged tehát biztosan lesz: érdemes az interneten rákeresni a kiválasztott technikára, mert szinte biztosan találsz egy lépésről-lépésre szóló útmutatót, részletes tanácsokkal és anyaghasználati tippekkel ellátva.

Ajánljuk még:

Készíts őszi hangulatú, illatos gyertyákat!

A gyertyák és mécsesek készítése nagyon könnyű, így olyan világító csodákat hozhatunk létre, amelyek az általunk szeretett, természetes illatokat árasztják, hordozzák a nyári virágok vagy az őszi kirándulások emlékeit, és beragyogják a hosszú, őszi estéket. Ajándéknak is jó, vagy csak a magunk kedvére.

 

Már követem az oldalt

X