Otthon

Egyszerűség, élet és elegancia van benne – Öt dekoráció a kert ajándékaiból

Nyár végén a kert kevés virágot kínál, a szárazságban szomjazunk a víz látványára is. Néhány olyan egyszerű asztaldíszt ajánlok, amelyek könnyen elkészíthetők otthon. A kertben vagy egy közeli mezőn biztosan találunk hozzá apró kis növényeket!

A víz látványa a virágkompozíciókat könnyeddé, légiessé teszi. A forró nyári napokban nézni is kellemes az éltető vizet. Készítsünk most olyan egyszerű asztaldíszeket, ahol a víz és a virág láthatóan és elegánsan találkozik!

Poharak, üvegmindenféle

Mindenhol akad a szekrény mélyén egy-két páratlan pohár, kecses vagy szép formájú üvegecske. Ezek egymás mellé sorakoztatva izgalmas látványt nyújtanak. Elég mindegyikbe egy-egy szál virág, vagy a kertből szedett levél, rövid inda. Játékos és légiesen könnyű összeállítást készíthetsz így egy bármilyen hosszú asztalra – csak az üveg tartóedények mennyisége lehet akadály.

 

Vihar után

Ha a nyári vihar leveri a leanderek virágait, semmi baj! Szedd össze őket, tedd egy vízzel telt tálba vagy lapos edénybe. Lehet bele néhány csöpp illóolajat is csöppenteni, és máris kész az illatozó, egyszerű asztaldísz. Az olaj választásánál akár gondolhatsz a rovarűzésre is, az alkonyatkor érkező szúnyogokra, vagy az augusztusi legyek hadára.

 

Vesszőfonat ölelésében

A lemetszett indákból azon frissiben koszorúkat, fonatokat készítek, amelyek később jól jönnek: ablakdekorációk, kopogtatókoszorúk készülnek belőlük. Ezekből egy karcsúbb változat került a dédi üvegtáljára: éppen rá lehet ültetni a szélére. A tál karimájáig ér a víz, a koszorú tartja a virágokat. Akkorára kell vágni a szárukat, hogy éppen beleérjenek a vízbe, így a letört virágocskákat is remekül felhasználhatod egy ilyen egyszerű kompozícióhoz. Az illóolajos varázslatot itt is bevetheted! Ha épp úgy esik rá a fény, a virág-tükörképek is a látvány részeivé válnak.

 

Virágos gyertyatartók

Biztos akad néhány szép üveg otthon, amit félretettél, mert „jó lesz még valamire”. Most például készíthetsz belőlük szép gyertyatartót! Töltsd meg vízzel, helyezz bele néhány mutatós levelet, kis virágot, aprólevelű indát. A tetejére rögzíts egy gyertyát. A legegyszerűbb, ha a gyertya alján egy másik gyertya segítségével megolvasztod a viaszt, és gyorsan rányomod az üveg tetejére. Figyelj, hogy egyenesen álljon! A friss virág miatt a szavatossága néhány nap, azután cserélni kell az üveg tartalmát – vagyis lesz egy újabb gyertyatartód.

Fogj egy egyenes falú üvegedényt, és egy beleillő poharat. Ha kisebb méretben gondolkodsz, akkor a whiskys pohárba illessz egy felespoharat. Helyezd egymásba őket. A nagyobbikba tölts vizet, a kisebbikbe állíts egy zömök gyertyát. A két üvegfal közé rakosgasd bele a virágokat, leveleket: nem kell sok, így is olyan lesz, mint egy kis virágos rét. Ha besötétedik, a gyertyafény lebegő virágokat fog rajzolni a falra és a ruhádra.

 

Tűz-víz-virág

Ha nyár, és kerti parti, akkor nem hiányozhat a virág. Forróság és tűzgyújtási tilalom? Legyen a hidegtálak és a jeges italok mellé a piros, tüzes dekoráció a bográcsban! Kicsit meglepő, de nagyon dekoratív, és biztosan nem fogja senki sem elfelejteni a muskátli-gulyást.

 

Ajánljuk még:

Honvágy-étvágy: az íz, ami hazahúz

„Útjaidat akármerre bolygod, egy országot hordozol magadban, veled jön egy makacs íz, egy halk dal” – írta Babits Mihály. De tényleg így van-e? Hordozunk magunkban kitörölhetetlen ízeket? Közelről vagy távolról hazahúz-e a vasárnapi húsleves, a rántott hús, a nagyi sütije?

 

Már követem az oldalt

X