
Hozzávalók:
80 dkg Metro Chef borjú gömbölyű felsál
3 ek. Metro Chef olívaolaj
60 dkg Metro Chef rókagomba
3 dkg vaj
1 közepes fej makói vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
2 dl tejföl
1 dl tejszín
1 púpozott ek finomliszt
frissen őrölt bors
só
Elkészítés
A borjúhúst tenyérnyi szeletekre vágjuk. Egy vastag aljú és magas falú serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat. A hússzeleteket adagonként a serpenyőbe tesszük, és nagy lángon kérget sütünk rájuk. Csak akkor fordítjuk meg a húst, amikor a serpenyő „elengedi”: könnyen alá tudunk nyúlni, nem tapad le. Mindkét oldalára szép, aranybarna kérget sütünk. Ha nem fér el minden szelet egyszerre, több részletben dolgozunk, a kész darabokat tányérra szedjük. Ezt a lépést nem sietjük el – a jó pörzsanyag rengeteget ad az étel ízéhez.
Amikor az összes húst elősütöttük, a serpenyőben maradó pörzsanyagot feloldjuk egy adag vajjal. Megvárjuk, míg felolvad, majd rászórjuk a finomra vágott vöröshagymát. Alacsony lángon, türelmesen üvegesre pároljuk. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is, és rövid ideig együtt dinszteljük. A hagymás alapot felöntjük vízzel. Visszarendezzük a serpenyőbe a lepirított hússzeleteket, szépen egymás mellé fektetve.
Hozzáadjuk a babérlevelet, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, majd közepes lángon, gyöngyözve főzzük, amíg a borjú megpuhul. Időnként megforgatjuk a szeleteket, ha szükséges, kevés vizet még utántöltünk.
Akkor jó, amikor a hús villával könnyen átszúrható, szépen omlik, de nem fő szét.
Amíg a hús párolódik, egy másik serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, és erős lángon lepirítjuk a gombát. Ha a borjú megpuhult, hozzáadjuk a pirult gombát, és még nagyjából 8–10 percig együtt főzzük, hogy a gomba íze is belefőjön a szaftba.
Ezután a tejfölt egy tálban simára keverjük a liszttel és a tejszínnel, hogy csomómentes habarást kapjunk. A forró szaftból 1-2 merőkanálnyit hozzáadunk a tejfölös keverékhez, alaposan elkeverjük, így kiegyenlítjük a hőmérsékletet, és a tejföl nem fog kicsapódni. Ezután a habarást visszaöntjük a serpenyőbe a hússal együtt, óvatosan átkeverjük, és néhány percig még főzzük, amíg a mártás szépen besűrűsödik, és krémes állagú lesz.
A recept megjelenését a Metro támogatta

Narancsos sült tőkehal
Borbás Marcsi receptje























