Kult

Női barátság, amely megrendít, felemel, magával ragad – ezért szeretjük a Szentjánosbogár lányokat

A női saga ─ így emlegetik a Szentjánosbogár lányok (Firefly lane) című sorozatot, és ki is érdemli ezt a titulust: a női barátság gyönyörű története, amely Kristin Hannah regényéből készült. Ajánlónk.

A Szentjánosbogár lányok című sorozat egy barátság évtizedeken átívelő, gyönyörű története. A történet három idősíkon mutatja be két barátnő életét: megismerjük a kamasz lányokat, aztán látjuk őket fiatal felnőttként, ahogy karrierjüket építik és ismerkednek az újabb és újabb szerelmekkel, és persze látjuk a jelent, a negyvenes éveiket taposó, más-más területen botladozó, küzdő, barátnőket, akik próbálják megtalálni helyüket saját környezetükben és egymás életében.

A két főszereplő, Tully (Katherine Heigl) és Kate (Sarah Chalke), látszatra tűz és víz. Kamaszként ismerkednek meg, amikor szomszédok lesznek a Szentjánosbogár utcában. Kate ekkoriban nagyjából harmonikus családi közegben él, egy megértő anyával, egy fura öccsel és törődő, ám a családban kissé perifériára szorult apával. A lány külsejében is hozza az amerikai filmek tipikus „lúzer kamaszát”, aki persze csiszolatlan gyémánt, hiszen bájos, szőke, vékony lány, csak éppen óriási szemüveget hord és csetlik-botlik. Tully más, máshonnan jön, és a világ is másképpen reagál rá. Ő drogfüggő anyjával lakik, gyakorlatilag nincs, aki nevelje. A megjelenése Kate-hez hasonlóan sztereotipizáló: ő a barna, csodaszép, szemüvegmentesen gyönyörű lány, akiért a fiúk odáig vannak, és akinek kegyeiért az iskola legmenőbbjei versengenek. De hiába nyűgöz le mindenkit, számára Kate a legfényesebben ragyogó csillag, akinek tisztasága és jósága nagyobb értéket képvisel a szemében, mint saját lehengerlő személyisége. Bármilyen előnyt is ér el, azt Kate-nek is adja, „menő” státuszát bármikor odadobja a „lúzer” barátságáért, védi, biztatja, maga elé helyezi a félénk lányt. Kate pedig hűségesen követi Tullyt bárhová, konzervatív személyiségét meghazudtolva belekóstol a vad és féktelen barátnő viharos kalandjaiba is.

Bár idősödnek, a különbség megmarad közöttük: Tully lenyűgözi a világot, míg Kate szerény személyiségét alig veszik észre. A menő lány a nagyvilágban is menő: eléri az álmát, híres és gazdag műsorvezető lesz. Oprah-ként nyitja meg a hozzá érkező vendégeket, és hiába az érzelemcunamik, ő ízlésesen tapicskol mások traumáiban – mint tudjuk, éppen azért, mert ő is ismer mély fájdalmakat. Tully lelke ugyanis – sikerek ide, pénz oda – meggyötört és árva, Kate az egyetlen biztos pont az életében.

Kate szerkesztő lesz, okos és talpraesett, de a háttérben marad. Az ő látható sikere a család: kiegyensúlyozott, boldog házasságban él, egészséges gyereket nevelnek. Legalábbis eleinte úgy tűnik... „Mintha mindig csak a széljegyzet lennék. Mintha a te életedet élném” – összegzi egyszer Kate Tullynak. Bár szereti barátnőjét, és a maga életével is elégedett, időről időre kifakad: nem jó az árnyékban élni. Látja ezt a külvilág is, főnökük ki is mondja: „Tully egy vihar. Mindannyian csak lebegünk utána”. 

És persze látjuk azt is, viharnak lenni nem könnyű. Fárasztó és terhes a mindig-erős, mindig-szép, örökké-magabiztos nő szerepe is, Tully is vágyik az anyaságra, a stabil kapcsolatra. És a két nő látja is, érti is a másik küzdelmét. Nemcsak a felszínt, a teljes valóságot. Örök véd- és dacszövetség az övék, amely évtizedeken át kíséri őket különböző, mégis egybefonódó útjaikon. Legyen szó harcokról, szerelmekről, nagy bajokról és apró örömökről, ők mindenben társak.

A sorozat első évadában barátságuk egy-egy próbatételét láthatjuk, hiszen a különböző élethelyzetekben mindig más-más gond jön velük szembe. De a legnehezebb helyzetekben is, a végzetesnek tűnő megingások után is visszatérnek egymáshoz. Vagy mégsem?

A sorozat második évadában „jelenkori” cselekményszálában indulástól azt látjuk, hogy a két nő nem szól egymáshoz, Kate elfordítja a fejét, Tully egyre csak megtörten néz. Egy temetésen vagyunk az évad elején, de nem tudjuk,

vajon kinek a temetése, és mi történt a két barátnő között?

A válaszra a nézőnek várnia kell, és egyre égetőbbé válik a kérdés, ahogyan a két nő barátságának részletei sorra tárulnak fel. Vajon egy ilyen mély kötődést mi tehetett így tönkre, és mennyire végleges a harag? Hiszen eddig a női barátság legszebb példáját mutatja be a két főszereplő története, amely megrendít, felemel, magával ragad ─ igen, ez valóban a „női saga”, az az évtizedeken át ívelő, gyönyörű történet, amelyet minden nőnek ismernie kell, aki érezte már úgy, hogy senki más nem ismeri őt úgy, mint a legjobb barátnője.

Mindkét évad feliratos verzióban érhető el a Netflixen, nagyon megéri elkezdeni.

Nyitókép: Netflix

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X