Never gonna give you up, a női Lenny Kravitz meg a világ legjobb basszusgitárosa – mindjárt Paloznaki Jazzpiknik

Kult

Never gonna give you up, a női Lenny Kravitz meg a világ legjobb basszusgitárosa – mindjárt Paloznaki Jazzpiknik

Csütörtökön kezdődik Balaton legnagyobb presztízsű butikfesztiválja, a Paloznaki Jazzpiknik: három nap jazz, funk, pop és soul, illetve hamisíthatatlan piknik-élmény vár! Itt lesz a női Lenny Kravitz és a nyolcvanas években népszerű Never Gonna Give You Up című dal előadója, továbbá a világ legjobb basszusgitárosa, valamint az acid jazz legfontosabb zenekara. A házigazda Homola Pincészet egy dedikált tételt ajánl a piknikhangulathoz, de ott lesz a hazai streetfood-világ java is.

10 év, 362 koncert és rengeteg közös emlék áll a Paloznaki Jazz Piknik mögött: az évek során kialakult a „piknik-élmény” fogalma is, hiszen itt a legendás nemzetközi zenészek és formációk mellett a hazai jazz élvonalával és a legújabb, kísérleti zenével is meg lehet ismerkedni sajátos, egyedülálló hangulatban. Négy színpadon, több mint negyven koncerttel várnak augusztus 3-tól 5-ig a festői szépségű balatoni településen: a fűben ülős pikniktől a klubhangulaton át a nagykoncertig, a jó boroktól a fantasztikus zenéig minden együtt lesz a 11. Paloznaki Jazzpikniken.

A fesztivált a legjobbak között jegyzett női funk-rock és soul basszusgitáros-énekesnő, Nik West nyitja meg. A Phoenixben született extravagáns zenész édesapjától tanulta az alapokat ritmusgitáron, rendkívüli tehetségével hamar a legnagyobbak mellett gitározott, mint Dave Stewart (Eurythmics), aki

a női Lenny Kravitznek nevezte,

míg Steven Tyler, az Aerosmith frontembere azt mondta róla, „hatalmas energiákat mozgat meg és fantasztikus színpadi jelenség”. Énekesnőként az AC/DC Black in Black albumának újraéneklése kapcsán lett ismert.

A nyitóestén egy visszatérő legenda is színpadra lép, Rick Astley. Alighanem mindenki emlékszik

a Never Gonna Give You Up című slágerre és előadójára,

akiért lányok (és anyák) milliói rajongtak. A nyolcvanas évek életérzésének elválaszthatatlan részét képezte ez a dal, de Astley a 2000-es években is jelentkezett válogatás-albumokkal, majd az MTV Europe Music Awards-on 2008-ban „Minden Idők Legjobb Előadója” díjjal jutalmazták. 2018-ban pedig új albummal jött ki Beautiful Life címmel, amelyen a dalokat maga írta, hangszerelte és játszotta fel. 2019-ben egy alkalommal már adott egy fergetes koncertet a Paloznaki Jazzpiknik közönsége előtt, legnagyobb slágerei mellett kifinomult soul hangzásával varázsolja el a piknikezőket.

Augusztus 4-én a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops lép színpadra, ők 2011-ben robbantak a zenei világba, amikor feltöltötték a YouTube-ra

sajátos Lady Gaga-feldolgozásukat.

Az akkor még csak zenei tanulmányokat folytató fiatalok váratlan sikersorozatot indítottak, végül olyan legendák nyilatkoztak róluk elismerően, mint Stevie Wonder vagy Quincy Jones. A kísérletnek induló, pop-funk-jazz fusion feldolgozásokon alapú sorozatuk ma már világhírű produkció, illetve saját albumaik is vannak.

Szombaton ad koncertet az acid jazz legfontosabb zenekara, az Incognito. A hetvenes évek brit fúziós jazz-funk világából kinőtt Incognito két kitűnő zenész, Paul „Tubbs” Williams és Jean-Paul „Bluey” Maunick stúdióprojektjének indult, és ’91-ben hatalmas népszerűségre tettek szert Ronnie Laws Always There című dalának feldolgozásával, amelyben Jocely Brown vokalistával működtek együtt. ’92-ben jelent meg Don’t You Worry ’bout a Thing című daluk, amely szintén óriási sikert ért el. Az Incognito a kilencvenes évek táncos-funkos acid jazz hangzásának legfontosabb együttese lett:

egész Európa az Incognitóra táncolt.

Laza, mégis vibráló, lüktető dallamok jellemzik a nagyszerű koncertprodukciót.

A szombati záróestén a ’80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 érkezik. A brit zenekar a jazz, a rock, a pop, a funky, illetve a soul és a blues elemeit ötvözte egyedi hangzásban, világszerte több mint 30 millió eladott lemezük van. Olyan ismert dalokat hoznak a Jazzpiknikre, mint a Lessons in Love, a Something About You, vagy az It’s Over gigaslágerek. A Level 42 frontemberét, Mark Kinget több amerikai és brit zenei szaklap is a világ legjobb basszusgitárosának kiáltotta ki, a zenekart pedig éveken át a legjobb brit bandának választották meg.

Persze, itt lesz a magyar jazzélet színe-java is: a 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon idén a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Vavra Bence, a Vanavan, az ODD ID is ott lesz. A további két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat.

Idén nyáron egy különleges produkció: a Superar is Paloznakra látogat: képzett zenészekkel biztosítanak ingyenes művészeti képzést és a kulturális életben való aktív részvételt hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok számára. Jelenleg hét európai országban több mint háromezer résztvevővel dolgoznak.

A gasztronómia tekintetében is különleges, minőségi eseményre számíthatnak minden évben az idelátogatók: itt

a street foodé a főszerep,

ott lesz a Smokey Monkies autentikus amerikai BBQ ételekkel, a Dream Steam édes és sós gőzgombócokkal, The Grilled Piggy grillezett szendvicseivel, mexikói burritóival, a Nemo Fish & Chips & Salad Bar friss tengeri-, és édesvízi halas ételeivel, a Macesz Bistro pedig ezúttal fesztiválkörnyezetben is kulináris kalandra csábítja vendégeit. A gasztrokiállítók között szerepel még a Las Vegans vegán ételeivel, a Pola Pola pljeskavica és csevap különlegességekkel, a Lili’s Truck gluténmentes finomságaival, illetve a Pizz’Burger, Magyarország első hibrid pizzaburger truckja.

A házigazda Homola Pincészet egy dedikált tételt ajánl a piknikhangulathoz, a Homola borcsalád hordós erjesztésű, érlelésű borát, a Jazzpiknik Olaszrizlinget. A Taittinger Champagne Bar a csúcsminőségű champagne-okkal érkezik, a Nobilis gyümölcsbe zárt pillanatokat ígér pálinkáival, aki pedig a kézműves sörök hódolója, az a Legenda Sörfőzdénél talál izgalmas ízeket.

A szervezők úgy érezték, a Jazzpiknik elmúlt tíz évében olyan sok szeretetet és támogatást kaptak a közönségtől, a fellépőktől és a közreműködőktől, hogy ezt viszonozva idén a bevétel még nagyobb részét fordítják társadalmi célokra. Így folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés: útjára indult az alapítvány SütiKék elnevezésű, edukatív és egyben adománygyűjtő kezdeményezése, amelynek célja az autista fiatalok támogatása mellett az autizmussal kapcsolatos tabuk ledöntése. A SütiKék egy vajas, belga csokoládés édesség, amelynek

csomagolásán az autizmussal kapcsolatos hiedelmek láthatók, a valós állítást pedig a kibontást követően olvashatják el a vásárlók.

A kezdeményezésből befolyt teljes összeggel fiatal autista tehetségeknek nyújtanak segítséget.

A korábbi évek hagyományát folytatva együttműködnek a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal, továbbá kibővítik jótékonysági akciójukat a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai Részlegének Sebészeti Osztályával: ez Magyarország legnagyobb olyan központja, ahol daganatos beteg gyerekeket látnak el, és az idei piknik-támogatás alapvető fontosságú műszerek beszerzéséhez járul hozzá.

Ajánljuk még:

Lovak, lovagok, jó borok és izgalmas kiállítások – ezen a hétvégén is érdemes kimozdulni

Miközben ez a hétvége övet fűz a nyár derekára, javában zajlanak a nagyszabású eseménysorozatok és jócskán találnak csemegéket a kult-ínyencek is. Országszerte izgalmas kiállítások csalogatnak a galériák és múzeumok hűvösébe, történelmi és kulturális mementók ihlette fesztiválok várnak és persze a vízpart. Töltődjünk, élvezzük a nap-árnyék játékot és vigyázzunk magunkra: gondoskodjunk a folyadékpótlásról és a megfelelő fényvédelemről!