Kult

Gyerekkel a múzeumban? Jó lesz!

Sosincs elég korán, hogy múzeumba vigyük gyerekeinket, de sokakban kétséget szül maga a múzeum légköre, a bizonytalanság, hogy a gyerek élvezni fogja-e a látogatást, vagy csak egy kínlódás lesz az egész program. Ma már sokat tesznek a múzeumpedagógusok is azért, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz ezt a lassabb, de éppolyan intenzív világot, mint ami elektronikusan veszi őket körül. Művészeti szakkörök, óvodai tárlatvezetések, és a gyűjteményeken átívelő családi kalandok segítik a látogatást élménnyé változtatni. Ha csak attól félünk, hogy nem találunk nekik való programokat, ne is habozzunk tovább, mutatjuk a lehetőségeket!

Mama nézd!

Mondhatnánk, hogy már minden az anyaméhben eldől, de az biztos, hogy kiegyensúlyozott szülőknek kiegyensúlyozottabb gyereke lesz. A kismamák (és kispapák) sokszor bezártságot élnek át a gyereknevelés, gondozás korai időszakaiban, és hogy ne érezzék elszigetelve magukat azért, mert karon ülő babáik vannak, létrejöttek az évek óta jól működő, külföldi minta nyomán megalkotott, fesztelen hangulatú baba-mama-papa tárlatvezetések. Ilyen rendezvényeket szervez többek között a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Vasarely Galéria is. 12 hónapos korig várják a legfiatalabbakat, akik a lépcsők miatt babakocsi helyett szüleiken ringatózva, babahordozóban vagy kendőben gagyogják majd ámulatba vagy álomba magukat, míg szüleik kultúrával töltődnek.

Varázsszőnyegen az egész család

Mikor már nagyobbak a gyerekek, és kinőnek a hordozókból, vannak már kérdéseik is az őket körülvevő világról, akkor érdemes elkezdeni megmutatni nekik a játszótéren túli világot is. A múzeumok légkörét persze meg kell szokni egy gyereknek, meg kell tanulnia, hogy ott kicsit csöndesebben, visszafogottabban kell viselkedni, mint az utcán vagy otthon. Meg kell barátkozni a nyugalommal, a kiállítási tárgyakkal, amelyekre vigyázni kell. Ez mégsem jelenti azt, hogy ez a világ nem jó vagy divatjamúlt, esetleg korlátozza a lényüket. Sőt. Elég menő és lelkesítő lehet  egy gyerek számára is, ha valódi műalkotások adják az inspirációt egy rajzhoz, nem pedig egy album lapjain vagy képernyőn keresztül ismerkednek egy festménnyel. Beindul a fantázia, az empátia, az esztétikai érzék. Ehhez persze felnőtt segítsége kell. El kell juttatni a gyerekeket a múzeumba, felhívni a figyelmüket a szépre, megmutatni az érdekeset, különlegeset, mást. Beszélgetni kell velük arról, amit látnak, amit nem értenek. Ehhez a találkozáshoz nyújt segítséget a Magyar Nemzeti Galériában a Varázsszőnyeg program, ahol a családtagok együtt alkothatnak.

Iskolakerülés helyett erdőkerülés

De jó lenne rovarlesre menni! Hányféle élőlény él a korallok között? És miről árulkodnak a csontok? Megannyi érdekes kérdés, és a válasz mind egy helyen, nem egy távoli jövőben, nem az interneten, hanem itt Budapesten található, a gyerekek egyik legkedveltebb múzeumában, a Természettudományi Múzeumban, ahol városszerte híres, szimpatikus szakértők vezetik be a gyerekeket a saját szakterületük világába. A Természetbúvár-teremben hétvégenként, 300 Ft-ért tanulmányozhatja mindenki a tüskés gömbhalat, a bálna állkapcsát, a daru légcsövét vagy az emberi koponyát és még temérdek tárgyat a természetből. Plusz előny, hogy családok részére az állandó kiállítások minden hónap első vasárnapján ingyenesek.

Felfedezés a családdal

Ha inkább nyüzsgősebb, közös pannóniai kalandra vagy tündérországi utazásra vágynánk, érdemes kipróbálni az egyre több múzeumban divattá váló, óvodás kortól az alsó tagozatos iskolás korig ajánlott családi felfedező csomagot.  Ez a Magyar Nemzeti Múzeumban például egy hátizsákot jelent, melyben a felfedező-füzeten túl ceruzakészlet, kalap, nagyító, fejlámpa és a témától függő meglepetések vannak. A feladatok megoldásában az adott kiállítás anyaga segít, ahol ráadásul egy csomó tárgyat meg is szabad fogni, így a spontán, játékos keresgélés nagyobb valószínűséggel hagy boldog nyomot a gyerekekben, mintha csak kényszerből vonszolnánk végig őket a tárlaton. Itt minden hónap 3. szombatján ingyenes a belépés a családok részére.

Mindenttudó

Ha a következő kérdésekre szívesen megkeresnétek a választ csoportosan, érdemes körbenézni a Magyar Nemzeti Múzeum további tematikus programjai között is: Hogyan élt az ősember? Milyen egy falu dolgos napja? Miről mesélnek a római istenek? Merre vezet a Csodaszarvas útja? Hogyan zajlott egy lovagi torna? Megkóstolnád-e ma Mátyás király lakomáját? Ki csatlakozna Petőfihez a forradalomban?

Bőröndömben a világ

Családi játék struktúrára épül az Utazóbőrönd – családi társasjáték is. A bőröndöt keddtől vasárnapig 10.00 és 16.00 óra között lehet a Szépművészeti Múzeumban kölcsönözni az információs pultnál, 2000 Ft-ért. Az élményszerű tanulásnál talán nincs is hatékonyabb, és erről jelen esetben is gondoskodtak a múzeumpedagógusok. Úgy állították össze a 60-90 perces „kalandtúrát”, hogy csapatmunka, összetartás és egy olyan társasjáték várjon a gyerekekre, amivel élesíteni tudják a tájékozódási készségüket, vizuális memóriájukat és szókincsüket. Már csak az a feladat, hogy a család eldöntse,  a bajkeverő Ligeti Kobold nyomába ered, az ókori Egyiptomba utazik, hogy visszaadja dr. Sípos György egyiptológusnak az elveszett bőröndjét, vagy inkább a magyar hagyományokkal ismerkedne, és egy gyönyörűséges téli képtár-utazásra indulna együtt?

Tündérmese helyett huszármese

Végezetül a Magyar Nemzeti Galériától nem messze eső, de ugyanolyan izgalmas, „ágyús” múzeumban, a Hadtörténeti Múzeumban is szuper programok várnak mindenkit. Akit a fegyverek érdekelnek, az megismerkedhet a középkori kardoktól kezdve a 20. századi gépkarabélyig szinte mindennel, csak a megfelelő tárlatvezetést kell választani!

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X